Τρόικα προς Αντώνη Σαμαρά: «Διώξτε τον κ. Μανιτάκη»


Θέμα άμεσης αποχώρησης του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη από την κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει η τρόικα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. 
Όπως πληροφορείται το newmoney.gr, οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ , Μόρς  και Τράα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη στάση που εχει κρατήσει ο υπουργός της ΔΗΜΑΡ τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά....
στη μνημονιακή δέσμευση των απολύσεων ή «έξοδο για σημαντικό μέρος» των 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους.

Σε κατ' ιδίαν συζήτηση του ένος εκ των επικεφαλής της τρόικας, λέει χαρακτηριστικά "θα θέσουμε στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά θέμα αποχώρησης του κ. Μανιτάκη. Δεν γίνεται ένας υπουργός να μην τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω του μνημονίου" εξηγεί χαρακτηριστικά.

"Ούτε όλοι οι επίορκοι υπάλληλοι εχουν φύγει. Αυτό το οποίο κάνουν τα στελέχη του υπουργείου σε όλες τις συναντήσεις μας είναι ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν", λένε τα ίδια στελέχη της τρόικας μειδιώντας 'οταν αναφέρονται σε αυτό.

"Η μόνιμη επωδός τους είναι οτι «Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας , αλλά συνεχώς αργούν να εφαρμόσουν τα όσα έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση" τονίζουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργειου Εσωτερικών επισημαίνουν ότι αν χρειαστεί να οδηγηθεί προσωπικό σε υποχρεωτική έξοδο, αυτό θα γίνει «με αξιολογικούς όρους, και αφορά επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους», χωρίς όμως να γίνει εώς τώρα κάτι ουσιαστικό .

Ο κ. Μανιτάκης στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας διαβεβαίωσε τους επικεφαλής της ότι το θεσμικό πλαίσιο της διαθεσιμότητας είναι νομικά «καλυμμένο», ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της εφεδρείας στην οποία με δικαστικές αποφάσεις σημαντικός αριθμός υπαλλήλων επέστρεψε στις θέσεις του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί η διαθεσιμότητα για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους.

"Η διοικητική μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο"

“Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, διότι πρέπει να αλλάξουν ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες”, ανέφερε, στο μεταξύ, ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετά, αλλά “απομένει να γίνουν πάρα πολλά και πολύ δύσκολα ακόμη”. “Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη ούτε δια μαγείας”, υπογράμμισε.

“Από εσάς και μόνον από εσάς εξαρτάται τελικά η επιτυχία της φάσης αυτής της μεταρρύθμισης, που ονομάζεται σχηματικά περιγραφή θέσεων  και διαδικασιών. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρετε για το καλό του τόπου, που τόσο το έχει ανάγκη, για την τιμή και αξιοπρέπεια του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος”, επισήμανε απευθυνόμενος προς τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Στην ομιλία του ο κ. Μανιτάκης ανέλυσε την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι με την προσεχή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα συζητήσει τις τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης τριών ακόμη υπουργείων, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση.

Ο κ. Μανιτάκης εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ο διοικητικός μηχανισμός των Υπουργείων, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το παλαιό στο νέο καθεστώς.
newmoney.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια