Π. Παυλόπουλος: Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα μέτρα, αφού αυτά θα ήταν αιτία κοινωνικής έκρηξης.


Συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο περιοδικό Επίκαιρα.

- Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί ν’ ανεχθεί άλλα μέτρα.
- Καμία απόλυση δημοσίου υπαλληλου εκτός όσων  διώκονται πειθαρχικώς εφόσον δικαιολογείται από τη βαρύτητα του πειθαρχικού τους παραπτώματος κατά τις κείμενες διατάξεις.
- Καταφανώς αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των ακινήτων.
- Ο κ. Γ. Στουρνάρας θα....
κριθεί από το έργο του.
- Μόνο στο μυαλό εκείνων που σκέφτονται, λόγω νοοτροπίας, με όρους «μικροπολιτικής συνωμοσιολογίας» και, το χειρότερο, έχουν, στο πολιτικό τους εορτολόγιο, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, την επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου….
- Διαβάστε όλη την συνέντευξη στην Χ. Κοραή.


Η Κυβέρνηση πρέπει ν’αρνηθεί απολύσεις στο δημόσιο;

Μα τις έχει ήδη αρνηθεί, μέσω του πλέον αρμόδιου, ήτοι του υπουργού κ. Αντ. Μανιτάκη.  Το αυτό έχουν υπονοήσει προσφάτως τόσον ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, όσο και οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης.  Και ορθώς.  Διότι αφενός το Δημόσιο έχει ήδη τεράστια κενά σε προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι όπου υπάρχει «πλεονάζον» πρέπει, μέσω της ήδη θεσμοθετημένης «κινητικότητας», να μετακινηθεί ή να μεταταγεί σε άλλη υπηρεσία κατά την ειδικότητά του.  Και, αφετέρου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε, εντελώς πρόσφατα, ότι ευκαιριακές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων με αμιγώς δημοσιονομικά κριτήρια είναι και αντισυνταγματικές, ως αντίθετες ιδίως προς τις διατάξεις του άρθρου 103 παρ.4 του Συντάγματος, οι οποίες καθιερώνουν τη μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων.  Και μια αυτονόητη διευκρίνιση:  Φυσικά δεν μιλώ για δημόσιους υπαλλήλους που διώκονται πειθαρχικώς.  Γι’αυτούς ο δρόμος της απόλυσης είναι επιβεβλημένος, εφόσον δικαιολογείται από τη βαρύτητα του πειθαρχικού τους παραπτώματος κατά τις κείμενες διατάξεις.


Ποιες πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στους δανειστές μας;  Σε τι να πει όχι η κυβέρνηση;


Δύο είναι, κατά βάση, οι «κόκκινες γραμμές» και τις έχουν θέσει, σε διαπραγματευτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση:  Πρώτον, ότι οι δανειστές μας δεν μπορούν να μας ζητούν μέτρα που παραβιάζουν όχι μόνο το Σύνταγμά μας αλλ’ αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο.  Όπως είναι κυρίως μέτρα που καταλύουν το κοινωνικό κράτους δικαίου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.  Και, δεύτερον, ότι η Ελληνική κοινωνία, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα λόγω της μνημονιακής πολιτικής των Γ. Παπανδρέου-Λ.Παπαδήμου, δεν μπορεί ν’ ανεχθεί άλλα μέτρα, αφού αυτά θα ήταν αιτία κοινωνικής έκρηξης.


Θα θέλατε τον Αντώνη Σαμαρά σκληρό διαπραγματευτή;


Όπως  τόνισα ο κ. Α. Σαμαράς ήδη διαπραγματεύεται σκληρά, και η στάση του αρχίζει ν’αποδίδει.  Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του από τους Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμο, που ήταν παθητικοί αποδέκτες των εντολών της Τρόϊκας.  Γι’αυτό και μόνο θυμηδία προκαλούν οι «θέσεις» κάποιων πολιτικώς απαξιωμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Α.Σαμαράς ακολουθεί την πολιτική τους.  Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.  Ο κ. Α. Σαμαράς, και μαζί του οι βουλευτές της ΝΔ, αγωνιζόμαστε για να βγούμε, το συντομότερο δυνατό, και χωρίς κλυδωνισμούς για τη Χώρα, από τον μνημονιακό εφιάλτη, στον οποίο μας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ και η παροιμιώδης ανικανότητα και ανευθυνότητα του κ. Γ. Παπανδρέου και των υπουργών του.


Να πάρει ακόμη και το ρίσκο να καθυστερήσει αρκετά η επόμενη δόση του δανείου;


Τέτοιο ρίσκο δεν υπάρχει, διότι η Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά έχει εκπληρώσει μ’επιτυχία στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που αναλογούν στη Χώρα μας σχετικά με τους δανειακούς όρους.  Αντιθέτως, η Τρόϊκα πρέπει ν’απολογείται για τα «λάθη» της, που τώρα ακόμη και η ίδια ομολογεί και τα οποία είναι, σε μεγάλο βαθμό, αιτία της σημερινής βαθιάς ύφεσης της οικονομίας μας.


Αντισυνταγματική η υπερφορολόγηση των ακινήτων;


Καταφανώς αντισυνταγματική.  Επιπλέον, όπως έχω τονίσει αρθρογραφώντας, εξουθενώνει τη μέση αστική τάξη και πλήττει ευθέως την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.  Θυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1972/2012, έκρινε, εμμέσως πλην σαφώς, αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 53  του ν.4021/2011, δηλαδή το «χαράτσι» Βενιζέλου.  Θυμίζω επίσης ότι αυτό το είχαμε επισημάνει, με ένσταση αντισυνταγματικότητας, στη Βουλή όταν ψηφιζόταν το «χαράτσι».  Γι’αυτό και η Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά δεσμεύθηκε ότι θα φέρει άλλο, δίκαιο και ορθολογικό, φορολογικό σύστημα για τ’ακίνητα.  Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί το τέλος ακινήτων, που είχε θεσμοθετηθεί από την Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή.


Η  κοινωνία αντέχει πιθανή ενεργοποίηση της ρήτρας ισοδύναμων μέτρων;


Έχω ήδη απαντήσει σ’αυτό.  Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.  Και θυμίζω την κατηγορηματική δέσμευση του κ. Α. Σαμαρά:  «Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα».


Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πολύ τεχνοκράτης;  Τι πρέπει να προσέξει;


Ο κ. Γ. Στουρνάρας θα κριθεί από το έργο του.  Κατά τα λοιπά πρέπει να έχει ως παράδειγμα προς αποφυγήν την «πολιτική» του προκατόχου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.


Αν ζούσε  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, του οποίου υπήρξατε πολύ στενός συνεργάτης, θα πετούσε … γαλλικά  -όπως είπε ο Α.Τσίπρας στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατό του-  και για ποια θέματα;


Περιορίζομαι να συνοψίσω  -μ’όλο τον κίνδυνο της υποκειμενικότητας και της γενικότητας-  την διαχρονική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δηλαδή, ουσιαστικά, την ιδεολογία της Ν.Δ.:  Πρώτον, η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα του μέτρου.  Και, δεύτερον, να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του Τόπου και του Λαού μας με κάθε προσωπικό τίμημα, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο «πολιτικό κόστος».


Υπάρχει φλερτ Τσίπρα-Kαραμανλικού μπλοκ;


Μόνο στο μυαλό εκείνων που σκέφτονται, λόγω νοοτροπίας, με όρους «μικροπολιτικής συνωμοσιολογίας» και, το χειρότερο, έχουν, στο πολιτικό τους εορτολόγιο, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, την επέτειο του Αγίου Βαλεντίνου…. Αλλά και κάτι τελευταίο:  Δεν ξέρω τι εννοούν εκείνοι που χρησιμοποιούν τον όρο «Καραμανλικό μπλοκ».


Πώς αντιδρά ο πρώην Πρωθυπουργός στα σχετικά σχόλια που γράφονται;


Τα θεωρεί εντελώς ευτελή για ν’ασχολείται μ’αυτά, και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον Τόπο.


Η δική σας γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα ποια είναι;


Είναι καθαρώς θεσμική, όπως πρέπει.  Δηλαδή ο κ. Α. Τσίπρας είναι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Και ως προς το μέλλον, «αρχή άνδρα δείκνυσι».


Είναι χρυσή εφεδρεία για την παράταξη ο κ.Κώστας Καραμανλής;


Ποτέ δεν κατανόησα γιατί κάποιοι αποδίδουν στον κ. Κώστα Καραμανλή προθέσεις που, πρωτίστως λόγω του πολιτικού του ήθους, ουδέποτε εξεδήλωσε.  Κατά τα λοιπά ο κ. Κώστας Καραμανλής αποτελεί για όλους μας στη Ν.Δ.  ένα κορυφαίο παράδειγμα πολιτικής συνέπειας, πολιτικού θάρρους και πολιτικής ανιδιοτέλειας, το οποίο κινείται, χωρίς παρεκκλίσεις, στη γραμμή που χάραξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Χρειάζεται ανασχηματισμός;


Είναι ζήτημα που θα κρίνει, και μάλιστα αποκλειστικώς, ο Πρωθυπουργός.


Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος;


Και αυτό είναι ζήτημα που ανάγεται, και πάλι αποκλειστικώς, στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.


Ιθαγένεια στα 18;


Στηρίζω τις διατάξεις του κώδικα ιθαγένειας, τον οποίο ψηφίσαμε, με μεγάλη πλειοψηφία, το 2004 και τον οποίο εισηγήθηκα ως αρμόδιος Υπουργός.  Λυπάμαι γιατί οι διατάξεις αυτές αλλοιώθηκαν, και μάλιστα με αντισυνταγματικό τρόπο, από την πολιτικώς ανεκδιήγητη «πρωτοβουλία» του κ. Γ. Ραγκούση.


Να ψηφίζει νόμους η Ν.Δ. μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυτή όταν διαφωνούν οι εταίροι της;


Με όρους συντακτικού, μια τέτοια ερώτηση παραπέμπει στον «υποθετικό λόγο του απραγματοποίητου».


Ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο για υπεξαιρέσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης… Το σχόλιό σας.


Κατά πάγια τακτική μου σέβομαι και δεν σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.  Πέραν τούτου ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος έχει το δικαίωμα κρίσης σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.  Τίποτε περισσότερο.


Τον Μαρκόπουλο, τον Ζώη και τα άλλα στελέχη που έφυγαν ή διαγράφηκαν να τα καλέσει πίσω η Ν.Δ.;


Είναι θέμα  των αρμόδιων οργάνων της Ν.Δ.  Κατά συνέπεια δεν μου πέφτει λόγος.




Συνέντευξη Π.Παυλόπουλου στο περιοδικο ΕΠΙΚΑΙΡΑ τεύχος 178 (14-20/3/2013)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια