Ξεδοντιάζουν εκ των έσω το Σώμα επιθεωρητών.


Σώμα Επιθεωρητών, σαν θέμα για ....επιθεώρηση.

Της NANTIΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Καταδικασμένες να παραμείνουν στο συρτάρι και να ξεχαστούν είναι χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο, εξαιτίας της απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργήσει πέντε από τα έξι περιφερειακά γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Τα γραφεία που καταργούνται....
είναι της Λάρισας, της Πάτρας, της Τρίπολης, των Σερρών και του Ρεθύμνου, ενώ παραμένει το γραφείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από έγκριση που έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, σε σχετική έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε οκταμελής επιτροπή. 

Πολύτιμα προσόντα. 
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευής Νομικός, ως συντονιστής της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, αξιολόγησε, μεταξύ άλλων, το ΣΕΕΔΔ, δηλαδή την υπηρεσία της οποίας προΐσταται, αλλά και την υπερκείμενη υπηρεσία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή! 
Στην οκταμελή επιτροπή συμμετείχε και ο Ψ.Α. (όπως είχαμε αναδείξει στο ρεπορτάζ της 17ης Μαρτίου), ο οποίος, με το πρόσθετο προσόν της θητείας στο γραφείο της τότε υφυπουργού Θ. Τζάκρη, επελέγη πρόσφατα μεταξύ των νέων επιθεωρητών. 

Πρόταση της εν λόγω επιτροπής για το ΣΕΕΔΔ και τον Γενικό Επιθεωρητή ήταν η συγχώνευση των δυο φορέων. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την ταυτόχρονη εξέλιξη δύο παντελώς ασύμβατων διαδικασιών. Από τη μία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθούν με ταχείς ρυθμούς τη συγχώνευση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Από την άλλη σπεύδουν να τοποθετήσουν καινούργιους επιθεωρητές στο ΣΕΕΔΔ με διακομματικά ρουσφέτια (ρεπορτάζ 17 Μαρτίου), προκαταλαμβάνοντας τον υπό δημιουργία νέο θεσμό. Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη; 
Τι θα γινόταν δηλαδή αν περίμεναν 1-2 μήνες, ώστε η επιλογή να γίνει από την ηγεσία της νέας υπηρεσίας; 
Όσο για την κατάργηση των περιφερειακών γραφείων του ΣΕΕΔΔ, προτάθηκε για λόγους μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας. 

Ύποπτη λύση
 Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολου Παπατόλια, ο οποίος προσφάτως προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ, το κόμμα δηλαδή που έχει επιλέξει για κυβερνητική θέση και τον Αντ. Μανιτάκη.  Ο κ. Παπατόλιας κάνει λόγο για επιβάρυνση του Δημοσίου με ποσά της τάξης των 200.000 ευρώ περίπου κατ' έτος . Στην ιδιαιτέρως καυστική επιστολή του προς τον υπουργό, ζητάει να μην καταργηθούν τα περιφερειακά γραφεία του Σώματος, γιατί αυτό θα συνεπάγεται αυτονόητα την αύξηση του κόστους μετακίνησης των επιθεωρητών, για τη διενέργεια ελέγχων, με εκτίναξη του προϋπολογισμού του ΣΕΕΔΔ . 

Η εύκολη αλλά ύποπτη λύση της κατάργησης επιτυχημένων διαχρονικά δομών και μάλιστα ελεγκτικών, χωρίς να μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκατασταθεί ο ρόλος τους, δημιουργεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα των ενεργειών αυτών, αλλά και για τη σοβαρότητα με την οποία επιχειρούνται οι τομές στη δημόσια διοίκηση, όταν η αδυναμία αντικειμενικών μετρήσεων της αποτελεσματικότητας των δομών του υπουργείου οδηγεί σε Ιφιγένειες που πρέπει να θυσιαστούν για να επιδείξει η Επιτροπή και το υπουργείο έργο αναφέρει ο Απ. Παπατόλιας. 

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Σερρών με περιοχή αρμοδιότητας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέρχεται σε 6.225 ευρώ, δηλαδή 518 ευρώ το μήνα, αφού στεγάζεται δωρεάν. Αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, όπου υπάρχουν παραρτήματα του φορέα, με πρωτοβουλία των υπαλλήλων έχουν αναζητηθεί και έχουν εντοπιστεί κενοί χώροι σε ακίνητα του Δημοσίου που θα μπορούσαν να στεγάσουν δωρεάν τις κατά τόπους υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του Σώματος, το 50,47% του ελεγκτικού έργου υλοποιήθηκε στα Περιφερειακά Γραφεία, άρα η κατάργησή τους θα διαταράξει δραματικά το παραγόμενο έργο. 

Ποια διαφάνεια 
Οι προθέσεις του υπουργείου για συρρίκνωση της οργανωτικής δομής του ΣΕΕΔΔ βρίσκονται τυπικά σε αντίφαση με τις διακηρύξεις περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, αποτελεσματικότητας και πάταξης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Παράμετρος που προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις. 

Ανοιχτό μένει τέλος το ζήτημα της έκβασης χιλιάδων υποθέσεων που χειρίζονται οι επιθεωρητές σε κάθε περιοχή και οι οποίες θα μείνουν πλέον ορφανές , αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο να δεχτεί κάποιος να μετακινηθεί στην Αθήνα και να συνεχίσει να παρακολουθεί περιπτώσεις που απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς.
 Το προσωπικό που υπηρετεί στις περιφερειακές δομές θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει στην κεντρική υπηρεσία της Αθήνας ή να επανέλθει στις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχεται.

 Και στη Βουλή το όργιο ρουσφετιού με πυρά κατά του Ειδικού Γραμματέα.
Μπαράζ κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προκάλεσε το πρωτοσέλιδο θέμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας  στις 17/3 με τίτλο Όργιο ρουσφετιού στο Σώμα Επιθεωρητών , καθώς και η απάντηση του ειδικού γραμματέα του ΣΕΕΔΔ και επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης, Παρασκευά Νομικού, που δημοσιεύθηκε μία βδομάδα μετά (23/3). 

 Αιχμηρότατες ερωτήσεις προς Μανιτάκη από Ε. Σακοράφα, Γ. Βλάχο και Τ. Κουίκ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, στην ιδιαιτέρως αιχμηρή ερώτηση της προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνιο Μανιτάκη, κάνει λόγο για εξόφθαλμη και προκλητική ενέργεια η οποία είχε συνέπεια το ΣΕΕΔΔ να έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στην κοινωνία και στο Σώμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού δεν θεωρείται Σώμα αιχμής αλλά πάρκινγκ πολυτελείας και υψηλής προστασίας για κομματικούς κολλητούς. Για δε τον ίδιο τον Ειδικό Γραμματέα είναι καταπέλτης: Δρα σαν πολιτικάντης, διαμεσολαβητής και διεκπεραιωτής εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, παραδίδοντας ακόμη και τους πιο ευαίσθητους μηχανισμούς του κράτους στις κομματικές του παρέες. 

Από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος στην ερώτησή του χαρακτηρίζει την απάντηση του ειδικού γραμματέα προς την "Κ.Ε". ομολογία ενοχής παρά εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κατ' αυτό τον τρόπο, καταφέρεται βαρύτατο πλήγμα στο κύρος του ΣΕΕΔΔ από τον ίδιο τον προϊστάμενο του , υπογραμμίζει ο βουλευτής, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να πάρει θέση σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής. 

Τέλος, ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ρωτά τον υπουργό αν είναι ενήμερος για το παρασκήνιο των αποσπάσεων και αν θα διατάξει ΕΔΕ για τον τρόπο που η αρμόδια τριμελής επιτροπή έκανε τις τοποθετήσεις. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια