Μετά τις αντιδράσεις όλου του πλανήτη για το πλιάτσικο στην Κύπρο έκανε πίσω και το κομάντο της Ευρώπης ο Αναστασιάδης


Αυτός ο τύπος πρέπει να ονομασθεί άνθρωπος ειδικών αποστολών, αφού μοναδικό του μέλημα ήταν να φέρει εις πέρας την αποστολή που του έδωσαν τα αφεντικά του και δεν ήταν άλλη από την αποσταθεροποίηση και το ξεπούλημα του φυσικού αερίου.
Όμως ο Κυπριακός λαός αλλά και η γενική κατακραυγή σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη σταμάτησαν προς το παρόν τα σχέδια των τοκογλύφων, που ψάχνουν νέο τρόπο για να βάλουν στο χέρι τους υδρογονάνθρακες της Μεγαλονήσου.

Άλλη λύση ζήτησε απ' τη Μέρκελ τη νύχτα....
ο Αναστασιάδης που θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με Πούτιν
23 ως 25 “ναι” από τα 28 που χρειάζονται μετράει στη βουλή η κυβέρνηση
Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών για να πείσει τους Ρώσους 
Η οργή των μεγάλων τραπεζών τρόμαξε Eurogroup και ΔΝΤ
Πρώτη υποχώρηση στο κούρεμα των καταθέσεων
Τρία είναι τα κλειδιά των εξελίξεων στην Κύπρο. Μετά τον ωμό εκβιασμό για κούρεμα όλων των καταθέσεων στην Κύπρο η παγκόσμια αντίδραση.... και κυρίως η οργή των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφερε τις δεύτερες σκέψεις.

Αυτή τη στιγμή και μετά την αλλαγή της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και εγγύηση των καταθέσεων ως αυτό το όριο τα πάντα εξακολουθούν να κινούνται σε σχοινί.

Στην Κύπρο τα... κουκιά ακόμη και υπέρ αυτής της πιο light απόφασης δεν βγαίνουν.
Απαιτούνται 28 ψήφοι για να περάσει η πρόταση αλλά: 
20 βουλευτές μετράει το ΔΗΣΥ και παρόντες είναι οι 19 για να πουν “ναι”.
Το ΑΚΕΛ μετράει 19 βουλευτές και τάσσεται υπέρ του όχι
8 βουλευτές έχει το ΔΗΚΟ λλά 3 ως 4 κλείνουν προς το “όχι” 
“Όχι” λένε και οι 5 βουλευτές της ΕΔΕΚ
Οι 2 βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ μοιράζονται μεταξύ “ναι” και “όχι”
Ενώ ο ένας ανεξάρτητος και ο ένας βουλευτής των Πρασίνων λένε όχι
Κάπως έτσι τα “ναι” υπέρ της πρότασης δεν “βγαίνουν”, λείπουν τουλάχιστον 4 ψήφοι.

Αυτό είναι το ένα πρόβλημα, το οποίο είναι και χαρτί διαπραγμάτευσης του προέδρου Αναστασιάδη.
Αυτό εξήγησε στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Άγκελα Μέρκελ. Η λύση που ζήτησε ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων.

Η απάντηση της Μέρκελ είναι άγνωστη, ωστόσο η Κύπρος έχει ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο επίσης αποτελεί κλειδί, αλλά και διπλωματικό χαρτί στις εξελίξεις.

Είναι η ρωσική αντίδραση.

Η Ρωσία μετέχει στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και η σφοδρή της αντίδραση στο κούρεμα των καταθέσεων εκτός από πίεση στην Κύπρο αποτελεί τροχοπέδη και για τους Ευρωπαίους στις όποιες αποφάσεις καθώς πιθανή απόσυρσή της από το σχέδιο λύσης στην Κύπρο θα φέρει την Ευρώπη προ νέων αναγκών για κεφάλαια στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το IFF έστειλε σαφές μήνυμα πως η απόφαση του Eurogroup δημιούργησε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.
Έτσι η συνολικότερη ανασφάλεια που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποδειχθεί υπέρ της Κύρπου σε αυτό το σημείο.

Με λίγα λόγια υπάρχουν τουλάχιστον τρία σημεία στα οποία “κολλάει” το σχέδιο για την Κύπρο και πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που αναζητούν μια διέξοδο, μια άλλη λύση χωρίς κούρεμα καταθέσεων.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και νέα συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια