Απεργιακό μπλακ άουτ, συγκεντρώσεις και πορείες

Παρέλυσε σήμερα η χώρα εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Κλειστό είναι αυτή την ώρα το κέντρο της Αθήνας, από το Πεδίον του Άρεως μέχρι την Ομόνοια. Περίπου είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είναι συγκεντρωμένοι στη Βουλή, ενώ πριν λίγο ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως η πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Δεν έκαναν....
ένα λάθος, κατέστρεψαν έναν ολοκληρο λαό», τόνισε στη δήλωσή του πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγοπουλος, που πρόσθεσε ότι ο κόσμος της εργασίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί.



Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, που ζήτησε από τους εργαζόμενους «να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πολιτικής αυτής που καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία».




Το "παρών", στην πανεργατική συγκέντρωση έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η περίοδος της εικονικής ευφορίας έχει παρέλθει. 'Οσοι πίστευαν ότι ο κ. Σαμαράς τον Ιούνιο θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας και όσοι έδωσαν πίστωση χρόνου τον Δεκέμβριο, ότι με την καταβολή της δόσης θα επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα με απλήρωτους λογαριασμούς, κομμένους μισθούς και συντάξεις και χαμένες δουλειές».

Νωρίτερα, μέλη της ΠΑΣΥ (Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης), εμφανίστηκαν στην Ομόνοια με δύο τρακτέρ, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της αστυνομίας, που έφτασε με δύο γερανοφόρα οχήματα, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν «κλοιό» γύρω από τα τρακτέρ και δεν επέτρεψαν στα γερανοφόρα να προσεγγίσουν και να τα πάρουν.

Και η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε στην Ομόνοια, τόπο συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Σε δηλώσεις της η κυρία Παραρήγα, είπε πως «ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει, πρέπει να πάρει μια απόφαση, να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα εμπρός, τη ρήξη και την ανατροπή ως το τέλος. Διαφορετικά, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο».
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player     
Ισχυρά αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της πρωτεύουσας με αφορμή τα συλλαλητήρια Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος βρίσκονται κλούβες της Αστυνομίας με διμοιρίες των ΜΑΤ. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στην οδό Φιλελλήνων, στην οδό Σταδίου και τους γύρω δρόμους. 

 Αστυνομικοί της Ασφάλειας με πολιτικά και ομάδες της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙ.ΑΣ. εποπτεύουν διάφορα σημεία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων θα γίνουν σήμερα οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές με το δημόσιο και τις τράπεζες λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας και τη διασφάλιση δημοκρατικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. 

Συγκεκριμένα στα μέσα μαζικής μεταφοράς: 

- Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. 
- Τα τρόλει θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. 
-Ηλεκτρικός και τραμ θα κινηθούν κανονικά (λόγω επίταξης), ενώ κλειστοί θα είναι από τις 10 το πρωί και μέχρι τη λήξη των πανεργατικών συλλαλητηρίων, οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη.  
-Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στον προαστιακό καθώς και τα πλοία (ΠΝΟ) θα λάβουν μέρος με 24ωρη απεργία.  
-Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο. Στους επιβάτες του ΟΣΕ που έχουν εκδώσει εισιτήρια, θα επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται κουπόνι ταξιδιού.  

Στην απεργία της Τετάρτης επίσης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (καθηγητές, δάσκαλοι, εφορίες, υπουργεία, νοσοκομεία κα), στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ κα), στις τράπεζες, στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Στην απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν και οι γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι οδοντίατροι όλης της χώρας. 
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.   

•Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 
• Οι εφοριακοί 
• Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές 
• Οι ναυτικοί έπειτα από απόφαση της ΠΝΟ 
• Οι πωλητές λαϊκών αγορών 
• Οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι 
• Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ   Κλειστές και οι λαϊκές αγορές την Τετάρτη Με απόφαση των Ομοσπονδιών παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών οι όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας θα παραμείνουν σήμερα κλειστές. Παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τους, θέλουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης «να υποβαθμίσει τον υφιστάμενο Οργανισμό Λαϊκών Αγορών της Αθήνας και να παραχωρήσει στους δήμους τις αρμοδιότητες του» και προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου πανελλαδικού οργανισμού λαϊκών αγορών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια