Σοκ στα νοσοκομεία από επικίνδυνα Κινέζικα υλικά. Φόβοι να χαθούν ανθρώπινες ζωές.



Για τα καλά έχουν εισβάλει τα κινέζικα αμφιβόλου ποιότητας υγειονομικά υλικά στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ασθενείς να κυκλοφορούν με σπασμένους καθετήρες στους διαδρόμους και οι γιατροί να μην μπορούν να ολοκληρώσουν με την ησυχία τους ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις επειδή τα υλικά είναι σκάρτα. Δείτε τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται στο ΕΣΥ λόγω περικοπών στα κονδύλια για τα υλικά....

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Σπασμένοι καθετήρες, σύριγγες που σπάνε αλλά και ράμματα που κόβονται με τη μία συνθέτουν το τελευταίο διάστημα το σκηνικό στο πολύπαθο ΕΣΥ. Γιατροί και εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν καθημερινά στους διαδρόμους ασθενείς να ζητούν βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό. Και αυτό επειδή φλεβοκαθετήρες σπάνε μέσα στις φλέβες των ασθενών. «Πεταλούδες» διαλύονται και δε χορηγούν τον ορό αλλά και μέσα στα χειρουργεία κόβονται τα ράμματα την ώρα της επέμβασης με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις. 

Και αυτό επειδή ακατάλληλο υγειονομικό υλικό από την Κίνα αλλά και Τρίτες χώρες αμφιβόλου ποιότητας ενίοτε και επικίνδυνο, έχει εισβάλει στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα για λόγους οικονομίας. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς οι προϋπολογισμοί όλων των δημοσίων νοσοκομείων έχουν ψαλιδιστεί κατά 50%.

«Από τα υλικά που έρχονται στα Νοσοκομεία μόνο ένα στα πέντε είναι της προκοπής. Οι φλεβοκαθετήρες σπάνε, οι βαλβίδες ασφαλείας που φέρουν δεν είναι στεγανές και στάζουν πάνω στους ασθενείς, οι οροί λερώνουν τα σεντόνια και τα ρούχα των αρρώστων» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Παναγιώτης Παντέλης.

Όπως εξηγεί, όταν τοποθετούν αυτά τα υλικά στα χέρια των ασθενών, προκειμένου να γίνεται η έγχυση φαρμάκων και ορών, τις περισσότερες φορές σπάνε και μπλοκάρουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αλλάζουν. Τρυπάνε συνέχεια σε άλλες φλέβες τους ασθενείς και τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τους ορούς. Ίδια είναι η εικόνα και με τις σύριγγες και τις βελόνες οι οποίες είναι κάκιστης ποιότητας καθώς σπάνε τις περισσότερες φορές.

«Επίσης πολλά υλικά ενώ πρέπει να διατηρούνται για 3 με 4 ημέρες στους ασθενείς, χαλάνε μετά την πρώτη μέρα όπως οι καθετήρες» σημειώνει ο κ.Παντέλης και συμπληρώνει: «Οι προϋπολογισμοί έχουν περικοπεί γύρω στο 50% επομένως, υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα επιβίωσης των νοσοκομείων».

Στο μεταξύ στον Ευαγγελισμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι γιατροί των χειρουργικών ειδικοτήτων μπαίνουν με την ψυχή στο στόμα στα χειρουργεία με το φόβο μην κοπούν τα ράμματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

«Τα γάντια και τα ράμματα είναι ευτελούς ποιότητας αφού σκίζονται με το παραμικρό. Ειδικά τα ράμματα λίγο να τα τεντώσεις κόβονται με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή τη διαδικασία και να χάνεις χρόνο” περιγράφει γνωστός γιατρός του Ευαγγελισμού.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι λόγω των περικοπών στα κονδύλια των νοσοκομείων πολλά από αυτά δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα τρόφιμα για τους ασθενείς. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια