Η ελιά του Πλάτωνα που έγινε καυσόξυλα ήταν...καλαματιανή!


Όλη η αλήθεια για την ιστορική ελιά του Πλάτωνα που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού δίπλα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. 
Η είδηση οτι άγνωστοι έκοψαν πριν λίγες μέρες τα απομεινάρια της ελιάς του Πλάτωνα για να κάνουν καυσόξυλα κάνει το γύρο της Ελλάδας. 

Η αλήθεια είναι πως η ιστορική ελιά κάτω από την οποία δίδασκε ο μεγάλος Ελληνας φιλόσοφος Πλάτωνας τους μαθητές του ένας εκ των οποίων ήταν ο Αριστοτέλης, καταστράφηκε....
το 1977 όταν ένα αστικό λεωφορείο έπεσε πάνω της με μεγάλη ταχύτητα. 

O θρύλος λέει πως αυτός είναι ο βωμός που καθόταν ο Πλάτωνας την ώρα που δίδασκε τους μαθητές του

Τότε επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου περιέσωσαν τμήμα του κορμού της ελιάς του Πλάτωνα το οποίο και εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο. 
O θρύλος λέει πως αυτός είναι ο βωμός που καθόταν ο Πλάτωνας την ώρα που δίδασκε τους μαθητές του
Στη συνέχεια όπως αφηγείται στο Νewsit o κύριος Κώστας Ντουγανιώτης, ο οποίος έχει ξυλουργείο στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια "η τότε δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο φύτεψε νέες ελιές στο σημείο που ήταν η παλιά τις οποίες μαλιστα έφερε από την Καλαμάτα". 

Ο κύριος Ντουγανιώτης μάλιστα λέει πως μέχρι να καταστραφεί η αληθινή ελιά του Πλάτωνα, μάζευε ελιές από το ιστορικό δέντρο. 

Λέει ακόμη πως την ελιά δε τη φύτεψε στο σημείο αυτό ο Πλάτωνας αλλά ένας εκ των 30 τυράννων της Αθήνας που κυβέρνησαν για 8 μήνες το 404 π.Χ μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. 

 Οι άνθρωποι που έκοψαν λοιπόν την ελιά για να την κάνουν καυσόξυλα δεν έκοψαν τα απομεινάρια της ιστορικής ελιάς αλλά μια ελιάς...καλαματιανής!
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια