Η τρομοκρατία είναι εδώ! το μήνυμα που έστειλαν με αυτό το χτύπημα.

Πάνω από ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδα και ποσότητα ANFO αναφέρεται πως περιείχε η βόμβα στο Mall.
Διαβάστε ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Σε κάδο απορριμμάτων είχαν τοποθετήσει την βόμβα.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.40 αφού είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα
200 άτομα ήταν μέσα στο κτίριο, μόλις που πρόλαβαν να βγουν.
Μέχρι το σταθμό Ειρήνη τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού - Δεν λειτουργεί ο προαστιακός απο Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Εξιτήριο πήραν απο το ΚΑΤ οι δύο τραυματίες.
Για εκρηκτικό μηχανισμό....
δυνατής ισχύος κάνουν λόγο οι πρώτες αναφορές της Αστυνομίας, που τον εκλαμβάνει ως μήνυμα των τρομοκρατών ότι μπορούν να κάνουν όποια ενέργεια θέλουν και όπου θέλουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η βόμβα περιείχε πάνω από ένα κιλό ζελατοδυναμίτιδα και μικρή ποσότητα ANFO, δηλαδή νιτρικής αμμωνίας με πετρέλαιο, όπως εξηγούν ειδικοί στο NewsIt.


Η βόμβα μαζί με το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας ήδη έχουν αρχίσει να δίνουν απαντήσεις σην Αστυνομία.


Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στέκονται ιδιαίτερα στη ποσότητα ANFO που περιείχε η βόμβα και υπενθυμίζουν πως αυτό το υλικό είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Επαναστατικό Αγώνα όσο και από την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις εξής επιθέσεις:


- Στο Χρηματιστήριο Αθηνών

- Στην τράπεζα City Bank στο υποκατάστημα της Κηφισιάς
- Στην τράπεζα Eurobank στο υποκατάστημα της Αργυρούπολης

- Στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Συγγρού
- Στο κτίριο του Πρωτοδικείου Αθηνών

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, υπάλληλοι εταιρίας σεκιούριτι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ.


Η έκρηξη έγινε στο πρώτο επίπεδο και ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα σε κάδο σκουπιδιών, έξω απο κατάστημα καλλυντικών, απέναντι απο ΑΤΜ τράπεζας.


Στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβας σε 50 λεπτά ενώ ακολούθησε και νέο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη ιστοσελίδα zougla.

“Εχουμε βάλει βόμβα στο mall και θα σκάσει” είπε  ο άγνωστος που τηλεφώνησε, χωρίς να προσδιορίσεi το σημείο οπου είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός. "Δεν είναι φάρσα" πρόσθεσε και ζήτησε να εκκενωθεί ο σταθμός του προαστιακού, το εμπορικό κέντρο και η οδός Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. 


Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. Εκείνη την ώρα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 200 άτομα καθώς τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν σινεμά αλλα και καφετέριες. Επίσης υπήρχαν και πολλοί εργαζόμενοι που 

έκαναν απογραφές στα καταστήματα που δουλεύουν.
  
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί.

Στο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, μετά την εκκένωση, έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης. 


Ανακοίνωση του Mall


"Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή. Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης".


Αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων


Κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο. 


Κλειστός είναι και ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και οι συρμοί κινούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια