ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΕΙΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ Η ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΩΝ


Δεκαέξη δημοσιογράφοι του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ετόλμησαν-άκουσον, άκουσον...-να ζητήσουν ενυπογράφως από το συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο εις το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Χρ. Μανταλόβα να συγκαλέσει γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της εφημερίδας, προκειμένου να συζητήσουν σε αυτήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους, οι οποίες έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή και κατά συνέπεια το....
μέλλον του καθεστώτος εργασιακής απασχόλησης, όσων και όπως θα παραμείνουν.

Ο τελευταίος, καταπατώντας  με τον πλέον βάναυσο τρόπο και την ελάχιστη συνδικαλιστική δεοντολογία  προς τους εντολείς του, όπως και κάθε έννοια συναδελφικής αλληλεγγύης, δεν έπραξε πάραυτα το αυτονόητο. Προτίμησε να τους «δώσει ξερά» εις τον εκδότη- διευθυντή του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και μέλος του ΠΓ της ΚΕτου ΚΚΕ Στέφανο Λουκά (υπογράφοντα και ως "Ι", από το Ιωσήφ του Στάλιν), ο οποίος άρχισε να καλεί χωριστά έναν-έναν τους 16 δημοσιογράφους, απαιτώντας από έκαστο «να σταματήσουν να ζητούν συνέλευση, να μην προσφύγουν στην ΕΣΗΕΑ γιατί αυτό σημαίνει ρήξη με την εφημερίδα και με το ΚΚΕ»(...)

Η σχετική είδηση-παραπολιτικό δημοσιεύεται εις το χθεσινό φύλλο του κομματικού δελτίου της «ΑΥΓΗΣ» (18/01/2013), από την στήλη «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και φέρει την υπογραφή της Αγγέλας Νταρζάνου. Είναι πράγματι ανατριχιαστική η εικόνα που μεταφέρει, πολλώ μάλλον που αφορά κομματική επιχείρηση του ΚΚΕ ΑΕ, το οποίο επιδιώκει να μονοπωλεί την αυθεντική έκφραση της διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία, όμως, καταπατώνται από τον ίδιο πολιτικό φορέα που δηλώνει αυτάρεσκα ότι αποτελεί τον κατ’ εξοχήν υπερασπιστή τους.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, πάντως, το θέμα απλώς ανοίγει με το σχετικό παραπολιτικό της «ΑΥΓΗΣ», το οποίο ψευδεπιγράφως και μόνον εμφανίζεται φιλεργατικό. Διότι και εις την περίπτωση του ΚΚΕ, όσο και εις την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η συνδικαλιστική παρουσία αμφοτέρων εις το χώρο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων εν προκειμένω αποτελεί μία άθλια συναλλαγή και μία πορεία φαλκίδευσης της θέσης και των δικαιωμάτων των επαγγελματιών δημοσιογράφων εις την ΕΣΗΕΑ. Και όλα αυτά, υπό την προεδρία του εκλεκτού της Κουμουνδούρου προέδρου Δημ. Τρίμη και την ένοχη στήριξη-μεταξύ άλλων- των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΚΚΕ (Παν. Ράμμος) και της ΝΔ (Μαρία Αντωνιάδου). Ακριβώς δε η υποδειγματική τους συνεργασία έχει αποθρασύνει την κομματική εργοδοσία του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ο οποίος διαθέτει και εργαζόμενους...ενοικιαζόμενους από την γνωστή «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ», άλλη επιχείρηση του ΚΚΕ, η οποία έχει ζητήσει να υπαχθεί εις τις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικος.

Ειδικώς εις ό,τι αφορά το κοινό κείμενο των «16», αυτό ακολουθεί τις πρώτες 5 απολύσεις δημοσιογράφων από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» (τέλος 2012- αρχές 2013) και την παρέλευση, έκτοτε, πλήρους απραξίας 15 και πλέον ημερών από πλευράς του προέδρου της ΕΣΗΕΑ. Ο τελευταίος, αν και εδήλωσε ότι κατανοεί την «ιδιαίτερη θέση» των αριστερών επιχειρήσεων ΜΜΕ υπό συνθήκες κρίσης(συνεπώς και τις απολύσεις;), εξηγγειλε ότι θα δεηθεί, εν τούτοις, να προκαλέσει  σχετική συζήτηση σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΗΕΑ. Τέτοια συζήτηση δεν έγινε ποτέ, αν και το ΔΣ της Ενώσεως έχει συνεδριάσει γιά να συζητήσει άλλα θέματα, τα οποία «βολεύουν» την ετερόκλητη πλειοψηφία του οργάνου, υπό το ΣΥΡΙΖΑίο Τρίμη.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα του προέδρου, σκοπός γιά τον οποίο χρειάζονται ως δεκανίκι και οι δύο ψήφοι του ΚΚΕ, ο Τρίμης να εξακολουθήσει να ποιείται την νήσσαν και να πουλάει χρόνο εις το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ώστε να ολοκληρωθούν και οι 40(!) προγραμματιζόμενες απολύσεις δημοσιογράφων. Τότε θα μπορούσε να ευαρεστηθεί να συγκαλέσει ΔΣ προς συζήτηση τετελεσμένων ήδη εκτεταμένων απολύσεων, αλλά κατόπιν εορτής...

Από την άλλη πλευρά, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» έχει προειδοποιήσει, με κύριο άρθρο του από την πρώτη σελίδα(φύλλο 29/12/12), τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ότι πρέπει να ισχύσει και γιά αυτούς το γνωστό «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια». Ή, επί το απλούστερον, αφού εμείς (το ΚΚΕ) σας κάναμε πλάτη, ώστε να μην προκηρυχθούν απεργίες εις την «ΑΥΓΗ» και το Ρ/Ο Σταθμό «Στο κόκκινο» γιά πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων την άνοιξη του 2012, ήλθε η ώρα να το ανταποδώσετε και εσείς (ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) σε εμάς!

Όλα αυτά που συνιστούν άθλια ενδοαριστερή συναλλαγή εμφανίζεται να μην τα γνωρίζει η συν. Νταρζάνου της «ΑΥΓΗΣ» και περιορίζεται εις τα εύκολα, αποφεύγουσα τα δύσκολα, τα οποία αφορούν το ΣΥΡΙΖΑίο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και την παράταξη της «Συσπείρωσης» αυτού του χώρου. Το μέγα θέμα όμως υπάρχει και δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθεί, αλλά να συνεκτιμηθεί ως μαύρη σελίδα συνδικαλιστικών μαγειρεμάτων «κάτω από το τραπέζι», με αντάλλαγμα το μοίρασμα των θέσεων του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, με την ευθύνη όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό, γιά τις θεσούλες τους.

Οι εκλογές του ερχόμενου Μαϊου γιά την εκλογή νέων μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως και των μελών λοιπών οργάνων, πρέπει να αποτελέσουν την ευκαιρία γιά να κλείσει, άπαξ δια παντός, η μαύρη σελίδα της φιλάρεσκης αριστερής ρητορείας και της καταστροφικής δεξιόστροφης συνδικαλιστικής πρακτικής, ώστε ο πρόεδρος Τρίμης και όσα μέλη του ΔΣ του παρέχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία να τύχουν της πιό ηχηρής καταδίκης, μέσω της κάλπης των δημοσιογράφων.

Εννοείται ότι από τον προηγούμενο επιμερισμό μεγάλων ευθυνών είναι ισότιμες και οι ευθύνες των δύο εκπροσώπων της παράταξης από το χώρο της ΝΔ (Μαρία Αντωνιάδη, Χρ. Κυρίτσης), οι οποίοι μετέχουν εις τη συνδικαλιστική συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, την ώρα που το κόμμα τους- και με ιδιαίτερη ένταση ο πρωθυπουργός από το κόμμα τους Αντ. Σαμαράς- βάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ως ο πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι διαφθοράς, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Ανεπίτρεπτες κωλοσούσειες τακτικές, που η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται να παρακολουθεί απαθής και κυρίως αδρανής.

Δεν γνωρίζουν, άραγε, εις το κόμμα της ΝΔ, ότι είναι η ΕΣΗΕΑ, που είναι πίσω από τις πολυήμερες απεργίες εις τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με ό,τι αυτό μεταφράζεται εις την αξιοπιστία της και την αποστέρηση πολύτιμων πόρων από διαφημίσεις, με αποφάσεις της σημερινής πλειοψηφίας του ΔΣ; Τόσο πολύ έχουν αυτονομηθεί οι «δικοί τους» συνδικαλιστές ή δεν τους απασχολεί το θέμα;
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ 

ΥΓ: Αν είχα υποπέσει σε τέτοιο ατόπημα, όπως αυτό του εκπροσώπου των δημοσιογράφων του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εις το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θα θεωρούσα απολύτως εύλογο να με αποκαλέσουν κομμστόσκυλο.  Οι ευαισθησίες δεν επιβάλλονται, όπως, αντιθέτως, μπορεί να ισχύει με τις αναισθησίες!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια