Εχουν δεσμεύσει 1 δις ευρώ από λογαριασμούς και ακίνητα...


Παράλληλα με την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι δικαστικές αρχές στρέφουν τις προσπάθειές τους, εκτός από την ποινική τιμωρία των εμπλεκομένων στα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών και στις...
δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών τους.

Συγκεκριμένα, μόνον από τις....
έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί, μέχρι σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.
Στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου οι ειδικοί ανακριτές που χειρίστηκαν τη έρευνα με ειδική πραγματογνωμοσύνη προσδιόρισαν με λεπτομέρειες τι έχει «λαμβάνειν» το Δημόσιο μόλις η δίκη του ολοκληρωθεί και αφού υπάρξουν καταδίκες.

Έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν –στη βάση των αντικειμενικών αξιών– σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον πήχη των δεσμευμένων υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί.

Στην υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ ενώ παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία, που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις, κυρίως λογαριασμών, έχουν γίνει και στη διερευνόμενη υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power με τα δεσμευμένα ποσά να φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο των ερευνών –που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο– για εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TorM1 και οι συμβάσεις των υποβρυχίων, με δεσμεύσεις περιουσιών και «μπλοκάρισμα» λογαριασμών που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά πάντως που έχουν δεσμευθεί σε υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς για να περιέλθουν στο δημόσιο ταμείο απαιτείται καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες.

Για παράδειγμα, σε πολλά δεσμευμένα ακίνητα υπάρχουν βάρη, όπως υποθήκες από τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να μπλοκάρουν την απόκτησή τους από το Δημόσιο
nonews-news.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια