Μάγκες οι Μάγια


23η Δεκεμβρίου, τα πάντα είναι στη θέση τους και μιας και η ζωή συνεχίζεται κανονικά –όχι πως είχαμε καμιά άλλη εντύπωση- δεν μπορείς παρά να βγάλεις το καπέλο στους Μάγια. Που απέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χειραγώγηση μέσω της δεισιδαιμονίας και της τρομοκρατίας που δημιουργούν οι προβλέψεις καταστροφολογίας αντέχει στο χρόνο όσο....
τίποτα άλλο.

Άλλωστε σε αυτή την τακτική είχαν βασίσει ολόκληρο τον πραγματικά πολύ μεγάλο πολιτισμό που είχαν δημιουργήσει. Πρωταγωνιστές –ποιοί άλλοι;- οι ιερωμένοι τους και εργαλείο τους, ως μέσο πίεσης, οι αστρολογικές παρατηρήσεις και κυρίως οι μελέτες τους για την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια του έτους.

Χρόνια ολόκληρα παρατηρούσαν, από σταθερά σημεία στις θηριώδεις πυραμίδες που κατασκεύαζαν, τη θέση του στον ουρανό και σημείωναν, δημιουργώντας έτσι ένα data base που κατά κύριο λόγο το χρησιμοποιούσαν και το συσχέτιζαν με κάτι καθοριστικό για την επιβίωση του λαού, της αυτοκρατορίας και του πολιτισμού τους: την έναρξη της περιόδου των βροχών, που έπαιζε τον πλέον σημαντικό ρόλο για τις γεωργικές καλλιέργειες και τη σοδειά.

Οι προβλέψεις τους μάλιστα, μετά από παρατηρήσεις τόσων ετών αλλά και με το δεδομένο σταθερό κύκλο των εποχών, ήταν κάτι παραπάνω από ακριβείς. Έπεφταν μέσα αν όχι στη μέρα στην εβδομάδα, ενώ στο λαό το όλο θέμα δεν παρουσιαζόταν φυσικά έτσι απλό. Υπήρχε ένα ολόκληρο τελετουργικό, με συγκεντρώσεις ανθρώπων μπροστά από τις πυραμίδες, με δεήσεις μεγάλης κλίμακας, με προσφορά δώρων στους ιερείς και στους θεούς προκειμένου οι τελευταίοι να εξευμενιστούν και να στείλουν τις πολυπόθητες βροχές, ενώ στο όλο show -γιατί για show με πρωταγωνιστές τους ιερείς επρόκειτο- τον πλέον σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι ανθρωποθυσίες, που γενικά τις είχαν εύκολες.

Τέλειωναν οι γιορτές, έρχονταν οι βροχές –το timing έπαιζε το δικό του ρόλο- ο λαός ευγνωμονούσε τους ιερείς και φυσικά πίστευε τυφλά και τις υπόλοιπες προβλέψεις και εντολές τους, κι ας μην έβγαιναν πάντα αληθινές. Άλλωστε ο ήλιος βοηθάει σε κάποια πράγματα, ενώ σε άλλα είναι μάλλον επιβλαβής...

Βέβαια από το μυαλό των ιερέων των Μάγια δεν θα είχε περάσει ποτέ πως εκατοντάδες χρόνια μετά την καταστροφή του πολιτισμού τους, με την τεράστια πρόοδο της επιστημής αλλά και μετά από πανηγυρικές διαψεύσεις άλλων προβλέψεων καταστροφών και λιμών θα υπήρχαν ακόμα τόσοι μα τόσοι άνθρωποι που θα τους πίστευαν τυφλά και θα προετοιμάζονταν για το τέλος του κόσμου. 
Γι αυτό μάγκες οι Μάγια. 
Μάγκες που είχαν πιάσει το νόημα.


Γιάννης Σκουφής
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια