Αδικα περιμέναμε το τέλος του κόσμου. Διαβάστε γιατί.


(Έμαθα πως πολλοί πέρασαν το βράδυ τους στο παράθυρο του σπιτιού τους κοιτώντας τον ουρανό ψάχνοντας ένα σημάδι του Νιμπίρου του πλανήτη που θα μας κατέστρεφε, αλλά τελικά ο Νιμπίρου δεν μας έκανε τη χάρη να εμφανιστεί και να μας σώσει από τα λαμόγια που μας ρουφούν τη ζωή χωρίς ίχνος ντροπής).
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο τότε είναι πολύ πιθανόν το αναμενόμενο τέλος του κόσμου να μην έχει φτάσει (ακόμη) εφόσον βέβαια δεν είστε από τους ελάχιστους τυχερούς που θα εξακολουθήσουν να έχουν σύνδεση internet ακόμη και μετά το μεγάλο «μπαμ». Το άλλο σενάριο αγγίζει τις ρομαντικές μου χορδές, είναι η αλήθεια, αλλά ας υποθέσουμε ότι....
το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει τελικά και βρισκόμαστε στα σπίτια μας ή στις δουλειές μας (με ή χωρίς θέρμανση). 

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους λόγους που έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό του πλανήτη να πιστεύει ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου. Όπως πάντα για όλα ευθύνονται οι Μάγια, στους οποίους το ημερολόγιο σταματάει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. 

Οι Μάγια ήταν ένας λαμπρός πολιτισμός με ρίζες που φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία. Ήταν κατά βάση γεωργοί ωστόσο διακρίθηκαν και σε άλλους τομείς. Πέρα από τα πέτρινα σπίτια και τους πυραμιδοειδείς ναούς που έκτιζαν, χρησιμοποιούσαν ιερογλυφική γραφή και γνώριζαν υφαντουργία. Το πιο σημαντικό στοιχείο, βέβαια, για τους Μάγια είναι ότι ήταν πολύ καλοί γνώστες των μαθηματικών και περίφημοι αστρονόμοι. Μπορούσαν να κατανοήσουν τα αστέρια και τους πλανήτες και βέβαια είχαν ημερολόγιο…. για να είμαστε ακριβείς είχαν πολλά ημερολόγια. 

Θα επικεντρωθούμε, όμως, σε ένα από τα ημερολόγια, το ημερολόγιο της Μεγάλης Απαρίθμησης. Το εν λόγω ημερολόγιο είναι οργανωμένο σε κύκλους. (Το αντίστοιχο του έτους είναι το tun που απαρτίζεται από 360 ημέρες). Κάθε κύκλος του ημερολογίου αποτελείται από 20 κύκλους του προηγούμενου μικρότερου κύκλου, με την εξαίρεση του tun, ο οποίος αποτελείται από 18 uinal των 20 ημερών το καθένα. Αυτό οδηγεί σε ένα tun των 360 ημερών που υπολείπεται κατά 5 περίπου ημέρες του ηλιακού έτους.

Η αρχή του ημερολογίου τους, που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε και έτος Μηδέν, είναι το 3114 π.χ. , τότε που - σύμφωνα με τους Μάγια - δημιουργήθηκε και η γη. 

Χωρίς να μπω στην διαδικασία των μαθηματικών ( δεν είμαι άλλωστε ούτε μαθηματικός ούτε αστρονόμος) σύμφωνα με άλλες μονάδες μέτρησης των Μάγια και άλλων δυο ημερολογίων, η συντέλεια του κόσμου έφτασε. Τα σχέδια, δηλαδή, για το μέλλον τελείωσαν και οι ανησυχίες για τις περικοπές που έρχονται είναι πλέον ανούσιες.

Και όμως… λυπάμαι που θα πρέπει να σας το πω αλλά μάλλον πρέπει να παρουσιαστείτε στην μονάδα σας (ή να πάτε στην δουλειά σας) και την αυριανή μέρα και να συνεχίσετε να αναζητάτε τον φθηνότερο τρόπο θέρμανσης. 

Άλλωστε εάν όντως το τέλος του κόσμου ερχόταν σήμερα, μάλλον δεν θα κρυώναμε - η θερμοκρασία θα ανέβαινε στα ύψη,  ίσως όμως και έπεφτε δραματικά ανάλογα με ποια ιστοσελίδα διαβάσει κανείς και ποιο σενάριο ταινίας του αρέσει περισσότερο. 

Για εσάς που κάτι σας θυμίζει όλο αυτό δεν έχετε και άδικο. Το 2003 ο κόσμος πάλι έφτασε σε ένα ξαφνικό και τραγικό "τέλος"! Αυτός που είχε την ευθύνη και τότε για το τέλος ήταν ο πλανήτης Νιμπίρου ή ο πλανήτης Χ. Ο Νιμπίρου λοιπόν θα περνούσε δίπλα από την γη με συνέπεια να φέρει τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω. Ας το δούμε όμως σοβαρά το σενάριο αυτό. Υπάρχουν και κάποιοι που όντως πιστεύουν ότι ο Νιμπίρου βρίσκεται κάπου εκεί έξω. Λοιπόν για να έχει κάποιο αποτέλεσμα ο Νιμπίρου στο αστρονομικό μας σύστημα θα πρέπει να είναι περίπου στο μέγεθος του Δία. Ο Δίας είναι εξαιρετικά μεγάλος. Επίσης πρέπει να είναι μόνο μερικά εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Για εμάς που δεν γνωρίζουμε, μερικά εκατομμύρια χιλιόμετρα είναι μια πολύ κοντινή απόσταση. Οπότε αν ο Νιμπίρου είχε το μέγεθος του Δία και ήταν τόσο κοντά θα φαινότανε όπως ακριβώς φαίνεται η Σελήνη στη πανσέληνο. 
Φαντάζομαι ότι δεν φαίνεται κάτι από το παράθυρο σας…

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, όπως ότι ο ήλιος θα τρελαθεί και σε συνδυασμό με μια μαύρη τρύπα που όντως υπάρχει στον Γαλαξία μας θα καταστρέψει την Γη. Επαναλαμβάνω δεν είμαι μαθηματικός αλλά αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται 26 χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη, οπότε οι πιθανότητες να νοιώσουμε οτιδήποτε είναι μάλλον πολύ λίγες… 

Στο σημείο αυτό μπορούμε να σημειώσουμε ότι αν και η Μάγια είχαν απερίγραπτες γνώσεις τους έλειπαν κάποια βασικά εργαλεία για παράδειγμα ένα ισχυρό τηλεσκόπιο (όπως και οι γνώσεις για να προβλέψουν το τέλος του δικού τους πολιτισμού….)!
Αν δεν τα πιστεύετε όλα αυτά μπορείτε να πάτε κατευθείαν στην ιστοσελίδα της NASA, όπου επιβεβαιώνει πως το τέλος του κόσμου δεν έχει έρθει… ακόμη.  

*ο τίτλος και ο υπότιτλος είναι από το zouzouni

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια