Μύθος ο μύθος του James Bond;


Ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, τα βάζει με κακούς που θέλουν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, ερωτεύεται σαν άνθρωπος, πολεμά σαν μηχανή. Ο James Bond δεν είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι κοινοί θνητοί, αλλά ένας υπερήρωας με ανθρώπινη μορφή.... Ωστόσο, όσο ήρωας κι αν είναι ο....
κινηματογραφικός ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ, πραγματικοί πρώην πράκτορες μιλούν στο CNN και απομυθοποιούν τον Βρετανό 007.

Μύθος 1: Οι πράκτορες έχουν υπερφυσικές ικανότητες

Ο θρυλικός Bond οδηγεί παράτολμα, πηδάει πάνω σε οροφές κινούμενων τρένων, βουτάει ριψοκίνδυνα μέσα σε λίμνες από γέφυρες και κολυμπά μέτρα ολόκληρα χωρίς να πάρει ανάσα, τον πυροβολούν μέσα στο νερό, τον τραυματίζουν και πάντα βγαίνει ζωντανός. Όπως αναφέρει πρώην πράκτορας της CIA «οι φυσικές του ικανότητες απλώς δεν υπάρχουν! Ένας άνδρας δεν μπορεί να τα βάλει με έξι ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να πηδάς από γέφυρες και τρένα. Αν το κάνεις μία, είσαι τυχερός και πολύ πιθανόν να πάθεις και καμιά εξάρθρωση!» παρατηρεί ο Marty Martin, ο οποίος χαρακτηρίζεται από συναδέλφους του κατά ένα μέρος Bond. 

Επίσης, ο πράκτορας εδάφους της CIA, Robert Richer, τονίζει: «Πολλοί συνάδελφοι ευχόμαστε να μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Ο James Bond έχει τις ιδιότητες ενός SEAL, μπορεί να παίξει μπακαρά, μπορεί να ταξιδεύει στο Μόντε Κάρλο, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τα κάνεις όλα αυτά... συνδυαστικά!». Και ο Martin προσθέτει: «Το σύνολο, να είναι ευπαρουσίαστος και κομψός, να έχει καλά ‘παιχνίδια’, να μιλά τρεις ή και τέσσερις γλώσσες... έλα τώρα, αλήθεια;». 

Μύθος 2: Το στιλ ενός κατασκόπου είναι το καλύτερο όπλο

Το να είναι ένας πράκτορας κομψός κάνει τη διαφορά, λέει ο Robert Grenier, πρώην αξιωματικός της CIA, ο οποίος ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο για μυστικές αποστολές κι έχει τη φήμη του πιο καλοντυμένου πράκτορα στον κόσμο. «Η κατασκοπεία είναι υπόθεση... δημοσίων σχέσεων και η ουσία της βρίσκεται στην ικανότητα να αρέσεις στους ανθρώπους και να τους κάνεις να σε εμπιστευτούν ώστε να μπορείς να μπεις σ’ έναν κύκλο είτε πρόκειται για επιστήμονες πυρηνικής φυσικής ή η αυλή του βασιλιά του Μαρόκου ή ό,τι άλλο. Αυτές είναι οι κοινωνικές δεξιότητες που χαρακτηρίζουν έναν Bond».

Μύθος 3: Είναι ευκολότερο να δουλεύεις μόνος

Αν και παλαιότερα οι πράκτορες θεωρούσαν πως είναι καλύτερα να δουλεύει κάποιος μόνος του, πλέον θεωρούν πως είναι πιο επιθυμητό να δουλεύουν ομαδικά. Ο Marty Martin θεωρεί πως και πάλι οι ομάδες πρέπει να αποτελούνται από όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, όπως π.χ. δύο γιατί έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αποτυχίας. «Γιατί αν μια ομάδα αποτελείται από 25 άτομα μπορεί ο πιο ανίσχυρος να κάνει κάτι βλακώδες και να καταστρέψει την επιχείρηση». 

Μύθος 4: Γίνεσαι κακός αν παραβαίνεις τους κανόνες

Σίγουρα ένας Bond δεν θα σταματήσει τη δράση του για να πάρει τηλέφωνο τον δικηγόρο για να το ρωτήσει αν η πρακτική του είναι καθ’ όλα νόμιμη. Όποιος πράκτορας δουλεύει στο πεδίο ιδιαίτερα υπό έντονες, στρεσογόνες συνθήκες και κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου θεωρεί απαραίτητο να παραβιάζει τους κανόνες λαμβάνοντας ορισμένες φορές σκληρές αποφάσεις. Έτσι και ο Bond, δεν συμβουλεύεται ποτέ δικηγόρους. 

Όπως δηλώνουν οι αληθινοί κατάσκοποι, οι υπηρεσίες τους συχνά χρειάζονται ανθρώπους για τη «βρώμικη» δουλειά. Η ΜΙ6 έχει αποκηρύξει τις εκτελέσεις όπως και η CIA, που σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό απαγορεύεται ο οποιοσδήποτε πράκτορας να εμπλακεί εμμέσως ή άμεσα σε εκτέλεση ή δολοφονία. Τώρα στη διάρκεια της αποστολής κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να πάει στραβά και πώς θα πρέπει να αντιδράσει ένας πράκτορας.

Μύθος 5: Η τεχνολογία διευκολύνει τη δουλειά

Στο «Skyfall» ο Bond ταξιδεύει από χώρα σε χώρα με χαρακτηριστική ευκολία. Αυτό είναι εν μέρει αληθές γιατί όπως λένε οι πράκτορες οι έλεγχοι βασίζονται σε βιομετρικά χαρακτηριστικά κάτι που δεν τους επιτρέπει να μπαινοβγαίνουν σε χώρες εύκολα. «Ο κόσμος μας έχει γίνει αρκετά δύσκολος για την κατασκοπεία. Παλιά έφτιαχνες πλαστά διαβατήρια και κυκλοφορούσες άνετος αλλά τώρα το πρώτο πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι είναι να σε ψάξουν στο ίντερνετ». 

Μύθος 6: «Ψαγμένα» ποτά και ωραία τραγούδια σε δείχνουν πιο κουλ!

Κανείς κατάσκοπος που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου μπορεί να συμφωνήσει με αυτό! Ουίσκι και μουσικά θέματα από τον «Μονομάχο» αλλά και το «Ο Άνθρωπος της Φωτιάς» τους κρατούσαν συντροφιά όταν οι πράκτορες έδιναν τη μάχη τους με την αλ Κάιντα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι στον ρεπόρτερ του CNN. Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι οι περισσότεροι απολαμβάνουν μπίρες, ενώ λιγότεροι επιλέγουν τη βότκα στα δύσκολα. 

Όταν ένας κατάσκοπος, λένε, βρίσκεται σε δύσκολη αποστολή δεν είναι ό,τι ευκολότερο να βρει έναν μπάρμαν να του «ανακατέψει» ένα κοκτέιλ, ενώ η μπίρα υπάρχει παντού. Μερικοί μόνο πίνουν κρασί. Αυτοί οι πράκτορες που εργάζονται σε εσωτερικές υπηρεσίες και ασχολούνται με τη γραφειοκρατία είναι κι εκείνοι που απολαμβάνουν τα κοκτέιλ και τα ελαφριά ποτά. Εκείνοι που έχουν αποστολές σε Υεμένη, Αφρική, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Βόρεια Αφρική είναι αυτοί που είναι στο τρέξιμο και απολαμβάνουν απλές χαρές!

Όσο για τη μουσική η Country και η Hard Rock είναι τα αγαπημένα των... σκληρών ανδρών καθώς τους ανεβάζει την αδρεναλίνη για να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες αποστολές. 
real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια