Φθηνό αέριο και επενδύσεις υπόσχεται ενεργειακός κολοσσός στην Ελλάδα


Η διαφαινόμενη συμφωνία στο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη συμβάλλει στη δημιουργία ενός επενδυτικού χώρου στην Ελλάδα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη σε ξένους επενδυτές. Στα πλαίσια ενός νέου σταθερού οικονομικού πλαισίου που τώρα δομείται στην Ελλάδα μεγάλος ενεργειακός κολοσσός....
Gazprom θέλει να επενδύσει στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr o γενικός διευθυντής της «Γκάζπρομ Εξπορτ», Αλεξάντρ Μεντβέντεφ τόνισε ότι η εταιρεία του έχει σοβαρές βλέψεις στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής αγοράς ενέργειας. 
Αξίζει να σημειώσουμε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει το ethnos.gr στη χώρα μας το ενδιαφέρον της Gazprom επικεντρώνεται τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στα ΕΛΠΕ, μέσω της θυγατρικής της «Γκάζπρομ Νεφτ» και είναι διατεθειμένη να πληρώσει υψηλό αντίτιμο για να τα αποκτήσει.

Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα; 

Ο γενικός διευθυντή της «Γκάζπρομ Εξπορτ», Αλεξάντρ Μεντβέντεφ δήλωσε γιατί η Gazprom ενδιαφέρεται για την αγορά της ΔΕΠΑ: 
"Ναι, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στον Ευρωπαίο καταναλωτή. Εχουμε ήδη σημαντική εμπειρία από πολλές χώρες και ξέρουμε πώς να φτάσουμε το προϊόν μας, το φυσικό αέριο, μέχρι τον τελικό καταναλωτή, είτε αυτός είναι δημοτική, μικρή ή μεσαία επιχείρηση, ηλεκτρικός σταθμός ή βιομηχανική μονάδα. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής μας, καταθέσαμε τα χαρτιά μας για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Η εξόρυξη, η μεταφορά και η τροφοδοσία της αγοράς είναι τρία διαφορετικά στάδια. Εχουμε χρόνο και μπορούμε να ασχοληθούμε με κάθε στάδιο ξεχωριστά, χωρίς το μέγεθος της κατανάλωσης να παίζει ρόλο."

Φθηνό φυσικό αέριο για τους Έλληνες Καταναλωτές 

"Κάθε πελάτης μάς είναι πολύτιμος και σε περίπτωση που κερδίσουμε τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ο Ελληνας καταναλωτής θα προμηθεύεται φυσικό αέριο με όρους, πολύ καλύτερους από τους σημερινούς. Διαθέτουμε εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας όπως π.χ. το υγροποιημένο αέριο. Είναι κάτι που το εφαρμόζουμε σε πολλές απόμακρες περιοχές της Ρωσίας. Πρόκειται για φυσικό αέριο το οποίο μεταφέρεται με τον αγωγό σε συγκεκριμένο σημείο και εκεί είτε γίνεται η διαδικασία συμπίεσής του, είτε υγροποιείται. Είναι κατανοητό πως η εναλλαγή χρήσης του πετρελαίου με αέριο στα νησιά θα βελτιώσει τον τομέα της ενέργειας, την οικολογία αλλά και την τοπική οικονομία."

Θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε είναι η εποχή του φυσικού αερίου καθώς είναι ενας τομέας με σοβαρές προοπτικές είναι η μεταποίηση των αυτοκινήτων, ώστε να κινούνται με καύσιμο το αέριο. 

Ακόμα οι αστικές συγκοινωνίες, τα θαλάσσια σκάφη, ο σιδηρόδρομος και πολλά μπορούν να κινούνται με αέριο, ενώ ήδη πάνω σε αυτό το πεδίο εργάζονται πολλές εταιρείες, είπε ο γενικός διευθυντή της «Γκάζπρομ Εξπορτ», Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Η χρήση του αερίου ως καυσίμου έχει μεγάλες προοπτικές και θεωρώ ότι στην Ελλάδα θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, καθώς μπορεί να φέρει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για τον προϋπολογισμό, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, τόνισε στις δηλώσεις του. 

Οι Έλληνες πολιτικοί

Οι δηλώσεις του για το πως θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τα ενεργειακά φιλέτα έχει ιδιαίτερη σημασία : "Τώρα που ξεκινούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, γίνονται ανεπίσημα πολλές συζητήσεις αναφορικά με τόν τόπο λήψεως αποφάσεων στρατηγικής σημασίας. Αρκετοί θεωρούν ότι οι αποφάσεις σχετικά με τα ενεργειακά φιλέτα λαμβάνονται όχι στην Αθήνα, ούτε ίσως στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο. Να υποθέσουμε ότι αυτό θα αποτελούσε επιπρόσθετη δυσκολία για την Gazprom για να κερδίσει κάποιον διαγωνισμό; 'Η θα επιστρατευτούν οι καλές σχέσεις της Gazprom με γερμανικές εταιρείες; Για το πού θα ληφθούν οι αποφάσεις είναι θέμα που το χειρίζονται οι Ελληνες πολιτικοί."

Και πετρέλαιο αν θέλει η Ελλάδα 

"Το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι εμείς υπερέχουμε έναντι των άλλων υποψηφίων γιατί εκτός από γκάζι διαθέτουμε και πετρέλαιο με το οποίο μπορούμε να προμηθεύουμε την ελληνική αγορά. Εκτιμώ πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη σύνεση ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση το συμφέρον της και μόνο", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τέλος αναφέρθηκε σε ένα νέο σύμπλεγμα αγωγών στην εποχή του φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Κύρπου που περνάει από την Ελλάδα. 
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια