40 εκατ.$ στους λογαριασμούς Ρούλας - κουμπάρου


Το ΣΔΟΕ «δένει» τον Γιάννο !
Το ιλιγγιώδες ποσό των 40 εκατ. δολαρίων έχει διαπιστωθεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι διακινήθηκε μέσω των λογαριασμών της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα.

Πρόκειται για λογαριασμούς που....
βρίσκονται στην τράπεζα HSBC, στο κατάστημα της Γενεύης, και αποκαλύφθηκαν από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το ΣΔΟΕ, τη στιγμή που ο Ερβέ Φαλτσιάνι υπέκλεπτε τη λίστα, στον λογαριασμό της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου αποτυπώθηκε  η ύπαρξη κατάθεσης 1,5 εκατ. δολαρίων. Χρονικά ήταν η ίδια περίοδος που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Αμυνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λογαριασμοί, τα ποσά, καθώς και η ταυτότητα αυτών των δύο ονομάτων έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το ΣΔΟΕ και σύντομα θα κληθούν προκειμένου να αιτιολογήσουν την κίνηση αυτών των ποσών. 

Τα μεγαλύτερα ποσά, σύμφωνα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, έχουν προέλθει από αμερικανικές τράπεζες, από τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί δικαστική συνδρομή, ενώ ερευνάται και μικρή ελβετική τράπεζα στην οποία άφησε ίχνη η κίνηση αυτών των ποσών.  Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν επικεντρωθεί στα ονόματα των Σταυρούλας Κουράκου και Γιώργου Κανδαλέπα. Οι κινήσεις των έμπειρων αξιωματούχων είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας.  Ακολουθώντας την περίφημη φράση των αγγλοσαξονικών αρχών «follow the money», έχει διαπιστωθεί ότι και από τους δύο λογαριασμούς  έχουν διακινηθεί ποσά (αναλήψεις - καταθέσεις) που φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 40 εκατ.  δολάρια.  Τα χρήματα αυτά δεν έχουν κατατεθεί μέσω εμβασμάτων από ελληνικές τράπεζες, αλλά από τράπεζες του εξωτερικού. Προς επίρρωση αυτών βρέθηκε ένα ποσό που δείχνει να κατευθύνθηκε στην HSBC της Γενεύης από τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Ιχνη χρημάτων όμως έχουν βρεθεί και σε τράπεζες της Σιγκαπούρης. Εξαιτίας της εμπλοκής των αμερικανικών τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής Εφορίας, του περίφημου IRS.

Οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ μαζί με τον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου (στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται ως businesswoman) ερευνούν και τον λογαριασμό του Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990. Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι οι δύο λογαριασμοί  συνδέονται άμεσα, καθώς έχει ταυτοποιηθεί επίσημα από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη (από τη διεύθυνση και τον ΑΦΜ που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ) ότι η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας έως το 2004 Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης, ο Γιώργος Κανδαλέπας έχει βαφτίσει τον μικρό γιο του ζεύγους Ιάσονα. Στα χέρια των αρμοδίων υπάρχουν και αντίγραφα από το τμήμα μηχανογράφησης, όπου φαίνεται πώς εξελίχθηκε η κίνηση των ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα κληθεί από τον εισαγγελέα κ. Πεπόνη η κυρία Κουράκου προκειμένου να δικαιολογήσει πού βρήκε όλα αυτά τα χρήματα, ενώ εκτιμάται ότι και ο πρώην υπουργός σύζυγός της θα κληθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για εξηγήσεις. Μάλιστα στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες, ο φάκελος θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει για έλεγχο όλες τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1981 και μετά.

Η «χρυσή λίστα» και οι νοικοκυρές
Η «χρυσή λίστα», όπως αποδεικνύεται, περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών των 2.060 πολιτών και εταιρειών που περιλαμβάνονται σε αυτή, αποδεικνύοντας ότι ο Φαλτσιάνι έκανε επαγγελματική δουλειά όταν αντέγραφε τα ονόματα και τους λογαριασμούς.  

Για παράδειγμα, σε κάθε όνομα υπάρχουν 21 διαφορετικές κάθετες στήλες οι οποίες περιέχουν κινήσεις χρημάτων (αναλήψεις - καταθέσεις), ΑΦΜ, αριθμούς διαβατηρίων, επάγγελμα και διευθύνσεις. Με τη λίστα ασχολούνται δύο διαφορετικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ: η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων (για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος), καθώς εκτιμάται ότι πίσω από πολλούς λογαριασμούς κρύβονται ονόματα πολιτικών ή άλλων ισχυρών επιχειρηματιών που δεν ήθελαν να φαίνονται οι ίδιοι και χρησιμοποιούσαν ονόματα συγγενών τους.  Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι ελέγχονται εξονυχιστικά τα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν νοικοκυρές (housewifes). Η εμπειρία από παλαιότερους ελέγχους έχει δείξει ότι πίσω από το «housewife» κρύβεται κάποιο άλλο όνομα που δεν θέλει να φανεί. «Ισως να υπάρχει δεύτερος ή και τρίτος δικαιούχος στον ίδιο λογαριασμό όπου εμφανίζεται πρώτα η γυναίκα με το επάγγελμα νοικοκυρά»,  εξηγούν τραπεζικά στελέχη του εξωτερικού με πείρα στον έλεγχο τέτοιων λογαριασμών. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ελέγχεται με προσοχή και η Γκρατσιέλλα Γκρόλο, σύζυγος του γ.γ. της Νέας Δημοκρατίας Μανόλη Κεφαλογιάννη. Στη λίστα επίσης βρίσκονται η μητέρα της Ρεγγίνα Αμπουάφ και η γιαγιά της Ελένη Σαφρά-Κουμανιώτη. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Παπαντωνίου επιµένει πως «η αναφορά ονόµατος που συµπίπτει µε το όνοµα της συζύγου µου στη λεγόµενη λίστα Λαγκάρντ είναι παντελώς ανακριβής». Οπως υποστηρίζει, τόσο η σύζυγός του όσο και ο ίδιος δεν έχουν τοποθετήσει ποτέ χρήµατα στη συγκεκριµένη τράπεζα. 
Τι λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου
Με ύβρεις απαντά ο πρώην υπουργός στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Υπενθυμίζεται ότι, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη του ονόματος Σταυρούλα Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Παπαντωνίου είχε πει ότι δεν επρόκειτο για τη σύζυγό του.

Η απάντηση του κ. Παπαντωνίου έχει ως εξής: «Με οργή και αγανάκτηση διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απίστευτα ψεύδη και τις κακοήθειες κυριακάτικης εφημερίδας ότι δήθεν πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό τάχα της συζύγου μου. Η εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου συνεχίζεται. Θα απαντήσω στους συκοφάντες μου με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου».
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια