Αντέχει η κυβέρνηση; - 153 “ναι” και 7 διαγραφές βουλευτών φέρνουν τριγμούς – Τα μέτρα ψηφίστηκαν, θα εφαρμοστούν;


Συνολικά το πολυνομοσχέδιο έλαβε 18 παρών, ένας ήταν απών και τα όχι ήταν 128 από τους 299 βουλευτές
Σαμαράς: Τα μέτρα απαραίτητα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ
Ε. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας επενδύει στο θάνατο της χώρας"
Αλέξης Τσίπρας: "Παίζετε τα ρέστα σας για να παραμείνετε στην εξουσία"
 Διαγράφηκαν όσοι βουλευτές βγήκαν....
εκτός γραμμής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Χάος νωρίτερα με την προσθήκη Στουρνάρα για υπαλλήλους της Βουλής
Η ψηψοφορία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τα μέτρα να υπερψηφίζονται με 153 ψήφους. Όχι στα μέτρα ψήφισαν 128 μέτρα, παρών 18 βουλευτές και ένας ήταν απών, δηλαδή ο κ. Σκανδαλίδης. 

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας φέρνει τη ΝΔ με 126 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ με 27. Χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ η κατάσταση είναι οριακή λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ απ' την πλευρά της εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση, όμως από τη στιγμή που από τον αριθμό 179 που στήριξαν αρχικά την Κυβέρνηση ο αριθμός με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ έχει πέσει ήδη στο 171 και το μέλλον δεν θεωρείται βέβαιο σε ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον.

Εάν η ΔΗΜΑΡ σε μελλοντική κρίσιμη ψηφοφορία ή απόφαση διαχωρίσει τη θέση της ουσιαστικά κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να παραχθεί.

Με τον ίδιο τρόπο τίθενται υπό αμφισβήτηση κρίσιμα ζητήματα τα οποία απαιτεί η τρόικα και πρέπει να “περάσουν” στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιθανή άρνηση στήριξης της ΔΗΜΑΡ σε κάποια νέα μέτρα σε συνδυασμό με νέες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ ή βουλευτές της ΝΔ επί της ουσίας κάνουν απαγορευτική την ψήφισή τους.

Υπό αυτό το κλίμα όμως ουσιαστικά η κυβέρνηση μπαίνει σε ένα καθημερινό καθεστώς ομηρίας από τους ίδιους τους βουλευτές των τριών κομμάτων της και έτσι το μέγα ζήτημα είναι εάν και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο. 

Τα μέτρα δηλαδή πέρασαν, θα επιβληθούν; 

Μετρούν 7 βουλευτές λιγότερους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής, κ. Κασσαπίδης ήταν η μεγάλη έκπληξη καθώς δεν ψήφισε ναι, αλλά παρών και έτσι το κυβερνών κόμμα αντί για 127 ναι είχε 126.  Ως συνέπεια ο κ. Κασσαπίδης τέθηκε με εντολή Σαμαρά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλύτερες απώλειες, καθώς από τους 33 βουλευτές, οι 6 πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή, κάτι που τους έθεσε αυτομάτως εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν ψήφισε και ήταν απών, όχι ψήφισαν οι κ.κ. Κασσής και Παραστατίδης και παρόντες ψήφισαν οι κ.κ. Μπόλαρης και Γκερέκου. 

Η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν κατά πλειοψηφία παρών στο πολυνομοσχέδιο, ενώ οι κ.κ. Μουτσινάς και Βουδούρης ψήφισαν όχι παρά την κομματική γραμμή. 

Το "χάος" με τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής

Στην αίθουσα του κοινοβουλίου επικράτησε χάος νωρίτερα με αφορμή την προσθήκη του κ. Στουρνάρα με την οποία έμπαιναν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι υπάλληλοι της Βουλής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ και οι υπάλληλοι ξεκίνησαν απεργία που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. 

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αν και παραδέχθηκε πως πολλά από αυτά που είχαν υποσχεθεί δεν έχουν γίνει ακόμα έσπευσε να προειδοποιήσει πως η ψήφιση των μέτρων είναι μονόδρομος και σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με κυρίαρχη την κατηγορία ότι δεν έχει όρια και δεν θέτει κόκκινες γραμμές που να συγκρατούν την χώρα από την κατρακύλα στην οποία οδηγείται, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο. 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι : «Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επενδύει στο θάνατο της χώρας». 

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Για μέτρα που χαρακτηρίζονται από βαρβαρότητα αλλά και για επιλεκτική ευαισθησία που υπάρχει στις πτέρυγες της Βουλής έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα βρει προσχήματα για να χτυπάει τους διαδηλωτές και αν δεν βρει θα τα δημιουργήσει.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Κουβέλης εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας πως το κόμμα του είχε καταστήσει σαφές με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα κάτι που το ήξεραν όλοι. Διευκρίνισε πως η θέση αυτή παραμένει αμετακίνητη. 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στην Βουλή αναφέρθηκε σε δύο, όπως τόνισε, βασικές αρχές που προσβεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρώτων θα συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και δεύτερον ότι δεν μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της έννομης τάξης με εξαιρέσεις. 
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια