Τυφώνας Super League


Τα πέναλτι που ποτέ δεν είδαμε δεύτερο ριπλέι, το χαστούκι στον Μαυρία, ο διπλός πανηγυρισμός της ΑΕΚ, τα γκολ με το σταγονόμετρο, το τρακτέρ στο βούρκο των Ζωσιμάδων και η κίνηση του Πάντου που δεν έτυχε της προβολής που θα....
έπρεπε. Το Contra.gr καταγράφει όσα είδαμε και δεν είδαμε την 8η αγωνιστική.
Η φιλοσοφία του να μην μεταδίδονται εικόνες βίας στα ελληνικά γήπεδα συνεχίζεται στο πλαίσιο και στις προσταγές των εξελιγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος αρχίζουν να βαδίζουν και οι αμφισβητούμενες φάσεις. Σε λίγο οι αγώνες μπορεί να μεταδίδονται μόνο με φυσικό ήχο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τη Super League προφανώς και προέβη σε μελέτες και έρευνες οι οποίες συνέστησαν την απόκρυψη ριπλέι σε αμφισβητούμενες φάσεις όπως και τη μη προβολή επεισοδίων εντός γηπέδου. Ωστόσο μετά την πάροδο κάποιων ετών που τηρείται αυτό το μέτρο, ουδεμία βελτίωση έχει παρατηρηθεί. Η καχυποψία στην κοινή γνώμη παραμένει η ίδια, όπως και το αίσθημα για την αξιοπιστία.

Ίδια έχουν παραμείνει και τα κρούσματα βίας. Ο μικρότερος βαθμός οφείλεται στην απαγόρευση μετακινήσεων και όχι στη μη παρουσίαση των γεγονότων από την τηλεόραση. Ο Μαυρίας έφαγε σφαλιάρα στην Κρήτη, η κερκίδα κάλυψε τον δράστη, στη Θεσσαλονίκη καταλογίστηκε ένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού για το οποίο δεν προβλήθηκε ξεκάθαρο ριπλέι και κανείς δεν πήρε θέση για τα γεγονότα.

Κρούσμα επίθεσης είχαμε και στη Λιβαδειά. Μετά το τέλος του αγώνα, τρεις (κυριολεκτικά) πιτσιρικάδες από την κερκίδα των γηπεδούχων κινήθηκαν προς το πέταλο των 50 οπαδών του Αστέρα Τρίπολης (είχε προηγηθεί ένα ασταμάτητο αλληλοβρίσιμο σε όλο το ενενηντάλεπτο) και για λίγα λεπτά επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν ρίψεις αντικειμένων. Ακόμη και σε ένα χαμηλής επικινδυνότητας ματς όπως το Λεβαδειακός-Αστέρας, απειλήθηκε σύρραξη.

Τα μέτρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζουν βγαλμένα από το: "πονάει χέρι, κόβει χέρι". Το γενικότερο πλαίσιο της κοινωνίας δεν επιτρέπει κάτι άλλο, άρα δεν υπάρχει και άλλη λύση. Κανένας δεν δείχνει πραγματική διάθεση για κάτι διαφορετικό, για ένα βήμα προς τα μπρος. Πολιτεία, παράγοντες, ομάδες και φυσικά οι ίδιοι οι οπαδοί.

Το ότι δεν προβάλλονται δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται

Τα (μικρο) επεισόδια δεν παίρνουν έκταση λόγω της μη συνύπαρξης αντιπάλων οπαδών στο ίδιο γήπεδο. Κι όταν όμως αυτά γίνονται, δεν προβάλλονται. Οι σπίκερ δεν έχουν δικαίωμα να πουν αν είναι πέναλτι ή φάουλ, αλλά και να το είχαν δεν θα μπορούσαν αφού δεν θα έβλεπαν ένα ριπλέι της προκοπής. Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των "θέλω" όσων συνεργάζονται για την αναβάθμιση του προϊόντος. Σε αυτούς φυσικά και συμπεριλαμβάνονται οι ομάδες.

Αυτή η κατάσταση διατηρεί στάσιμο το προϊόν και κανείς δεν είναι βέβαιος ότι τα χρήματα από τα τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι στα ίδια -δυσθεώρητα- ύψη και τη νέα σεζόν.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει στον κόσμο του και όσο αργεί να βγει από αυτόν και να αντικρίσει-αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, τόσο θα παραμένει στο ψυγείο και θα κατευθύνεται προς την κατάψυξη (τουλάχιστον ως προς τον τρόπο που θα έχει απήχηση στον κόσμο).

Μέσα σε αυτή τη σφαίρα, αν υπάρχουν πρωταγωνιστές, τότε αυτοί είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Οι αληθινοί και πραγματικοί ήρωες που καλούνται να μείνουν απλήρωτοι, να διακανονίσουν τα χρωστούμενα, να φάνε σφαλιάρες από την κερκίδα, να παίξουν σε λίμνες και να επιβιώσουν.

Ο Τάσος Πάντος, σε αυτή την αγωνιστική, ανέδειξε και άλλους πρωταγωνιστές του συστήματος που ακούει στο όνομα ελληνικό ποδόσφαιρο. Τους απλούς υπάλληλους των ΠΑΕ, οι οποίοι συχνά υπερβάλλουν εαυτόν και καλούνται ακόμη και με τρακτέρ να δώσουν μάχη με καιρικά φαινόμενα προκειμένου μια λίμνη να μετατραπεί σε γήπεδο. 
Τα λόγια του Πάντου, μα κυρίως η κίνηση του να παραδώσει το βραβείο του πολυτιμότερου της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο στους υπαλλήλους της ΠΑΕ, αξίζουν αναφοράς και μεγαλύτερης προβολής καθώς δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στο ελληνικό ποδόσφαιρο που σέβονται, αναγνωρίζουν και προσφέρουν.

Το "mis match" του Φερέιρα

Στην αγωνιστική που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας υπήρχε και ποδόσφαιρο. Τα τέσσερα γκολ σε "Κλεάνθης Βικελίδης" και τα ισάριθμα στο "Γεντί Κουλέ" απέτρεψαν το αρνητικό ρεκόρ. Και πάλι όμως, δώδεκα γκολ σε οκτώ αναμετρήσεις δεν είναι και πολλά. Πόσω μάλλον όταν οι μισοί αγώνες της 8ης στροφής του πρωταθλήματος έληξαν 0-0.

Από αυτά τα γκολ, ιδιαίτερη σημασία είχε το πρώτο του Φούντα με τη φανέλα της Ένωσης σε ένα ματς επιβίωσης. Η ΑΕΚ πήρε την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα και ο μικρότερος σκόρερ στην ιστορία της Ένωσης αφιέρωσε το γκολ στον Δημήτρη Σιαλμά που πλέον δεν ανήκει στην οικογένεια της ΑΕΚ. Μια κίνηση ξεχωριστή, καθώς το σπριντ του Φούντα και η αναζήτηση της κάμερας για το σχηματισμό της καρδιάς και του 11, σημαίνει πως κάτι σημαντικό τον είχε συμβουλεύσει για την καριέρα του ο Σιαλμάς και το οποίο ο μικρός δεν ξέχασε.

Αυτό βέβαια που ξέχασαν οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν να πανηγυρίσουν όλοι μαζί, Ο Γκερέιρο πήγε προς τη μία μεριά και ο Φούντας από την άλλη.

Πέρα από την πρώτη νίκη της ΑΕΚ, η 8η αγωνιστική είχε την 5η (!) ισοπαλία του Παναθηναϊκού. Το "τριφύλλι" δυσκολεύεται να κερδίσει αν και στην περίπτωση του αγώνα με τον ΟΦΗ, το 2-2 προήλθε από το "miss match" του ενός μέτρου και ογδόντα δύο εκατοστών Λαγού με τον ενός μέτρου και ενενηντατριών εκατοστών Παπάζογλου. Ο Φερέιρα μετά τον τραυματισμό του Πίντο έβαλε έναν πολύ πιο κοντό ποδοσφαιριστή να μαρκάρει τον φορ του ΟΦΗ και το πλήρωσε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια