Τα πρώτα θύματα του Σάντι στις ΗΠΑ. Απίστευτες φώτο.

Τα πρώτα θύματα του Σάντι  θρηνούν στις ΗΠΑ. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους έξι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.  Αναλυτικές πληροφορίες έχουν δοθεί μόνο για δύο από τα θύματα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που βρέθηκε νεκρός στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ο
άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από ένα δέντρο που έπεσε μέσα στο σπίτι του στην 166 οδό, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, χωρίς να δίνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες.  Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος  του εμβληματικού ιστιοφόρου ΗΜS Bounty που βυθίστηκε στις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας  Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής ακτοφυλακή το πτώμα του 42χρονου Κριστιάν Κλαουντίν, βρέθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την περιοχή Χατέρας. Η έρευνα  συνεχίζεται για να βρεθεί και ο δεύτερος αγνοούμενος που πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοίου.

Μετά  τις δύο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο Σάντι που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είναι πλέον ένας «μετά-τροπικός τυφώνας» -γεγονός που σημαίνει ότι οι άνεμοι του έχουν την ισχύ τυφώνα, αλλά στο σύνολό του έχει χάσει τα χαρακτηριστικά του τροπικού τυφώνα- «χτύπησε» κατά μήκος των ακτών νοτίως του Νιού Τζέρσεϊ, αλλά και στο Ατλάντικ Σίτυ. Από ώρα σε ώρα η «καρδιά» του τροπικού τυφώνα θα φτάσει στη Νέα Υόρκη.
Την ίδια ώρα, εκατομμύρια Αμερικανοί στις ανατολικές ακτές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μέχρι στιγμής, έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του Σάντι.

Περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους και η πόλη της Νέας Υόρκης, που «δεν κοιμάται ποτέ», είναι ερημωμένη. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικ Μπλούμπεργκ καλεί τους κατοίκους να μείνουν μέσα και να μην κυκλοφορούν,  λέγοντας πως «περιμένουμε ότι τα χειρότερα θα έρθουν σήμερα… Μείνετε όλοι μέσα».

Εν τω μεταξύ στο σκοτάδι έχει βυθιστεί μέρος της Νέας Υόρκης, ενώ χωρίς ρεύμα για προληπτικούς λόγους βρίσκεται και η Wall Street. Το τούνελ Queens-Midtown έχει επίσης κλείσει, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Νέας Υόρκης κλειστή είναι και η γέφυρα Robert F Kennedy / Triboro εξαιτίας ριπών ανέμων που φτάνουν τα 100 μίλια ανά ώρα .

Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε χιλιάδες κατοίκους για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών ενώ δεν κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την περίσταση, 76 σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια. Επίσης, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 9 ώρα Ελλάδας (2 το μεσημέρι τοπική ωρα) σε δύο κομβικές σήραγγες της πόλης. Η μία που συνδέει το Μανχάταν με το Νιου Τζέρσεϊ (Holland Tunnel) και η δεύτερη το Μανχάταν με το Μπρούκλιν (Brooklyn-Battery Tunnel). 

Στο μεταξύ, η στάθμη του νερού στους δρόμους στις περιοχές που πλήττονται ανεβαίνει επικίνδυνα ώρα με την ώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έξω από «4 New York Plaza» στο Μανχάταν  το νερό έχει φτάσει τουλάχιστον τα  τρία μέτρα βάθος, ενώ το λόμπι έχει πλημμυρίσει. Λόγω των ισχυρών ανέμων μάλιστα, ένας γερανός κατέρρευσε από έναν ουρανοξύστη στο κέντρο του Μανχάταν, ενώ μεγάλο ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα εκκενώθηκε. Ακόμη, μέρος της πρόσοψης μεγάλου κτηρίου στην 8η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε, χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς τραυματισμοί ή θύματα.

Νέο διάγγελμα Ομπάμα


Με νέο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι ο τυφώνας Σάντι είναι μια πολύ δυνατή καταιγίδα η οποία θα επηρεάσει εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, όπως τόνισε: «Όταν η Αμερική περνάει δύσκολες στιγμές, είμαστε όλοι ενωμένοι».

Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών και η αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Σάντι σε επίπεδο οικονομίας και υποδομών είναι η προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
 

«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες σε υπακοή στις εντολές των τοπικών και περιφερειακών αρχών, χωρίς αμφισβήτηση και καθυστερήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην έως τώρα αγαστή συνεργασία ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών παραγόντων.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα επισκέψεις του στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Κολοράντο. Το πρόγραμμα του άλλαξε και ο Μιτ Ρόμνει.
 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια