Η δήλωση Σίμου για τη δημοσιογραφική δεοντολογία και οι ευθύνες του για τη λειτουργία της ΕΡΤ.....

Νίκος Σίμος Δ.Σ. ΕΡΤ
Και μόνον λόγω της ακροτελεύτιας φράσης εις την χθεσινή δήλωση του κ. Νίκου Σίμου, συμφώνως  με την οποία «μερίδα δημοσιογράφων, καθώς και μερίδα πολιτικών,καλό θα είναι οι μεν πρώτοι να εγκαταλείψουν τη στρατευμένη δημοσιογραφία, αμφότεροι δε να απαρνηθούν το πλαίσιο της υποκρισίας στο οποίο αρέσκονται να κινούνται», μπορούμε να δούμε:
-Αφ’ ενός  τη διέξοδο....
μίας ανεξάρτητης και απαλλαγμένης από εξαρτήσεις δημοσιογραφίας, και
-Αφ’ ετέρου, την ανάγκη γιά το πολιτικό προσωπικό του σύμπαντος πολιτικού φάσματος, να το αποφασίσει ότι οι δρόμοι με τη δημοσιογραφία  μπορεί να είναι παράλληλοι μέχρις ενός σημείου, αλλά ποτέ αλληλοσυμπληρούμενοι και πολλώ μάλλον ουδέποτε διαπλεκόμενοι, υπ’ ευθύνη και των δύο πλευρών

Είναι προς τιμήν του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Νίκου Σίμου, ότι δεν επιλέγει τον εύκολο δρόμο του κορυφαίου εις την λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να εκπέμψει μηνύματα από θέση κρίνοντος και αποφασίζοντος, αλλά συνειδητώς αποφασίζει να μιλήσει ως δημοσιογράφος προς δημοσιογράφους, επί θεμάτων δεοντολογίας, μέσω των οποίων ελέγχεται και κρίνεται εν πολλοίς η ποιότητα και η αξιοπιστία του δημοσιογραφικού λόγου.

Δεν νομίζω ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία διαφέρει, αναλόγως με το δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα του μέσου ενημέρωσης, διότι «η σοβαρή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική δουλειά», όπως σημειώνει ο συν. Σίμος, αποτελεί τον κοινό παρονομαστή σε κάθε περίπτωση. Κατά συνέπεια αυτό που είναι εύκολο, δηλαδή η απλή αναπαραγωγή πρωτόλειων δημοσιευμάτων από οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης, με την απλή συνοδεία «εύκολων» σχολίων επιπέδου καφενείου κάποτε, δεν συνιστά δημιουργική και υπεύθυνη δημοσιογραφία, σε δευτερογενές επίπεδο.

Είμαι της άποψης ότι οι συν. Αρβανίτης και Κατσίμη, υπεύθυνοι της εκπμοπής «Πρωϊνή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, περιορίσθηκαν στο να αναπαραγάγουν, σχετικό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ» της 27ης Οκτωβρίου 2012 και προγενέστερο του «Guardian» , επί τη βάσει των οποίων και μόνον εστήριξαν τον επίμαχο διάλογο, ο οποίος επέφερε τη γνωστή συνέχεια εις βάρος τους. Κανένα πρωτογενές ρεπορτάζ από την εκπομπή τους δεν υπήρξε, ούτε ζητήθηκε η θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιά να μην πούμε του «ελεγχόμενου» υπουργού κ. Δένδια, γιά τις αποδιδόμενες κακομεταχειρίσεις κρατουμένων εις τη ΓΑΔΑ.

Αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι πέραν του συγκεκριμένου γεγονότος, είναι το μήνυμα του κ. Νίκου Σίμου, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασυλία, ως προς την παράβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σημειωτέον, ότι, εις το ίδιο πλαίσιο, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και τα έντυπα ΜΜΕ, φροντίζουν γιά την τήρηση αυτών των κανόνων, ενώ, όταν διαπιστώνονται τέτοιες παραβιάσεις, τότε ακόμη και η απόλυση αποτελεί μία εκ των συνεπειών.

Οι συν. Αρβανίτης και Κατσίμη έδειξαν ότι θέλουν να κάνουν ενημερωτική εκπομπή από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης, με πρόσημο «αριστερής εκπομπής», ενδεχομένως δε κάποιοι να ήθελαν να τους ωθήσουν σε τροχιά ελεγχόμενης ρήξης  με τη Διοίκηση της ΕΡΤ, γιά σκοπούς πολιτικούς και διόλου δημοσιογραφικούς. Κοινώς να τους «χρησιμοποιήσουν» από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά κύριο λόγο, δίχως να κρατήσουν τις αποστάσεις που έπρεπε.

Ο κάθε Σίμος, ο κάθε Αρβανίτης,η κάθε Κατσίμη, κάθε δημοσιογράφος  δικαιούνται απολύτως να έχει τις όποιες πολιτικές προτιμήσεις και κομματικές επιλογές θέλει. Άλλο όμως αυτό, και άλλο η «στρατευμένη» δημοσιογραφία, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη και απροκατάληπτη, αλλά τουναντίον υποοτεταγμένη σε πολιτικά-κομματικά κέντρα, με τα κελεύσματα ή τις υποδείξεις των οποίων φιλτράρει τα γεγονότα, κάνοντας το σχόλιο είδηση.  Η υποκρισία δημοσιογράφων και πολιτικών να αρνούνται αυτήν την κατάσταση δεν έχει νόημα.

Με τη δήλωσή του ο δημοσιογράφος κ. Ν. Σίμος  έδειξε τον δρόμο μίας «άλλης» δημοσιογραφίας, δίχως χειραγωγήσεις και υποβολείς, τουλάχιστον εις την έκταση του παρελθόντος. Και βεβαίως χρεώνεται,από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, να αποδείξει ότι εννοεί και θα εφαρμόζει εν τοις πράγμασι όσα ορθώς διεκήρυξε με τη δήλωσή του.

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση γιά τη συνέχιση της εκπομπής «Πρωϊνή Ενημέρωση» των συν. Αρβανίτη και Κατσίμη.

Εις ό,τι αφορά τη σχετική δήλωση του π. Αντιπροέδρου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλου σχετικώς,  είπε, με το δικό του «εκρηκτικό» τρόπο, ειδικώς γιά το συν. Αρβανίτη αλήθειες. Όπως π.χ. ότι «εγώ θα προτιμούσα να τον έχω επιπλήξει, γιά να μην τον κάνουμε και  ήρωα» ή ‘οτι «αν ήθελε να πει κάτι εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης-είναι πολύ νευραλγικό Υπουργείο-όφειλε ο Υπουργός ή κάποιος από την Αστυνομία να έχει και αυτός το λόγο στην εκπομπή».

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια