Πάνω στο κουφάρι της Ελλάδας μαλώνουν σαν τα κοκόρια Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε.


Σαν τα «κοκόρια» μαλώνουν το ΔΝΤ και η ΕΕ για το ελληνικό χρέος καθώς, σύμφωνα με το Reuters, οι πιστωτές μας διαφωνούν σχετικά με το πώς θα πρέπει να λυθεί η κρίση χρέους της χώρας.
Έλληνες αξιωματούχοι αλλά και «τροικανοί» δήλωσαν στο Reuters ότι η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ έχει  οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί....
ολοένα και πιο άκαμπτη στάση και πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Αθήνας προς τον «επίσημο τομέα»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσανασχετούν με την πρόταση του ΔΝΤ να υποστούν ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά ομόλογα και δάνεια που κατέχουν - πολύ περισσότερο τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις στην εκλογική τους βάση εξαιτίας των μέτρων στήριξης για την Ισπανία και την Ιταλία.

Αντιθέτως, οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο χρόνο για να δουν τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία. Μάλιστα όπως εκτιμούν ο χρόνος αυτός μπορεί αν επιμηκυνθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος. Αντίθετα, το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε λύση του προβλήματος των υπερχρεωμένων χωρών άμεσα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας αλλά μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ» πρόσθεσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι εν λόγω δηλώσεις επιβεβαιώθηκαν τόσο από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον.

«Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά κάνεις δεν θέλει κάτι τέτοιο» ανέφερε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο, τονίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε ένταση στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Έλληνας αξιωματούχος,  είπε ότι ο κ. Στουρνάρας, απείλησε με παραίτηση λόγω των πιέσεων για μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, ενώ σημείωσε ότι «τίποτα πια δεν ευχαριστεί τον κ. Τόμσεν».

Πάντως, οι μεγαλύτεροι πιστωτές του ΔΝΤ, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ταμείου λένε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση περί αναδιάρθρωσης.
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια