Η Ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ φέρνουν ρήξη στην Κυβέρνηση ;


 Οι δημοσκοπήσεις απειλούν την κυβερνητική συνοχή  Η δημοσκόπηση της PULSE επιβεβαίωσε την απόλυτη συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου, την υφέρπουσα κοινωνική αναταραχή και αντίδραση αλλά και την απόλυτη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, έτσι όπως το γνωρίζαμε.

Είναι βέβαιο ότι ακολουθούν....
και άλλες δημοσκοπήσεις που θα επιβεβαιώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αποτελεί τον κύριο και πιο αξιόπιστο εκφραστή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, έχει τη λιγότερη φθορά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο Α.Σαμαράς έχει επιλέξει να αντιπαρατίθεται μετωπικά με το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας ένα πλαίσιο πόλωσης που συνθλίβει, δημοσκοπικά, το ΠΑΣΟΚ του Ε.Βενιζέλου.

Δεν είναι τυχαία η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης ενώ άφησε και αιχμές για μία σειρά χειρισμών. Ο κ.Βενιζέλος, προσπαθεί να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας διακριτό το ρόλο του και παίρνοντας αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα το πετύχει, τα δεδομένα και οι συγκυρίες είναι εις βάρος του.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις στο εσωτερικό του Κινήματος και θα ενεργοποιηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις που ήδη υπάρχουν.

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει και ο Φώτης Κουβέλης που βλέπει τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ να κατακρημνίζονται και να πληρώνει δυσανάλογα μεγάλο κόστος για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Η χθεσινή δημοσκόπηση λειτούργησε ως σήμα κινδύνου ακόμα και για αυτούς που δεν είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για τα επικείμενα μέτρα και γίνεται ήδη μία κίνηση για να προταθούν ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να άρουν κάποιες περικοπές.

Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, οι κ.κ Βουδούρης,Μιχελογιαννάκης και Νεφελούδης αισθάνονται ότι οι εκτιμήσεις τους έχουν δικαιωθεί και αυτό τους ωθεί να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Φ.Κουβέλη και να αμφισβητήσουν, πολιτικά, τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μία κυβέρνηση που εφαρμόζει μέτρα οριζόντιων περικοπών με βαρύ πολιτικό κόστος.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι η δημοσκοπική τους φθορά έχει επέλθει από τη φημολογία και μόνο των επικείμενων μέτρων και από τις διαρροές που γίνονται για το τι θα περιλαμβάνουν. Όταν ανακοινωθεί, επισήμως, το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ, θεωρούν βέβαιο ότι η φθορά θα δώσει τη θέση της στη δημοσκοπική κατάρρευση.

Αυτό οδηγεί ήδη σε μία συζήτηση για συγχώνευση των δύο κομμάτων και για κοινή εκλογική κάθοδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση και να εκφραστούν οι δυνάμεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στα άλλα δύο κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς φοβάται ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον και ενδέχεται να λυγίσουν κάτω από το βάρος των δημοσκοπήσεων, της κοινωνικής πίεσης αλλά και των συγκρούσεων στο εσωτερικό τους.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Ν.Δ αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα του αστικού πολιτικού κόσμου απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και στο ριζοσπαστισμό. Θεωρεί επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της προσπάθειας που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Εξετάζει, σοβαρά, το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει άνοιγμα προς αυτές τις δυνάμεις που θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας συνεργασίας μακράς πνοής.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Ε.Βενιζέλος βρίσκεται υπό το κράτος του πανικού και της πίεσης. Πιστεύουν ότι θα αμφισβητηθεί έντονα στο άμεσο μέλλον και ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει με διάσπαση. Το δεδομένο αυτό κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτες τις αντιδράσεις του κ.Βενιζέλου που ενδέχεται να δοκιμάσουν ή και να απειλήσουν την κυβερνητική συνοχή.

Στο μοναδικό που ποντάρουν είναι ότι τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο κ.Ε.Βενιζέλος δεν θέλουν με τίποτα εκλογές και μάλιστα με δική τους υπαιτιότητα. Γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης θα δημιουργήσει συνθήκες ακραίας πόλωσης στις εκλογές και οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ίδιοι.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια