Τι έγινε σαν σήμερα....


Σαν σήμερα326: Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ το Σταυρό του μαρτυρίου.

628: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά από....
τη Χρυσή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786: Ο Χαρούν αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αββασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του αδερφού του, αλ-Χαντί.

1741: Ο Γκέοργκ Χαίντελ ολοκληρώνει το ορατόριο Μεσσίας.

1812: Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι, αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

1814: Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, από τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρεία».

1814: Ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας το τέλος του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου του 1828-1829.

1886: Πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής.

1901: Πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ Κίνλεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Νέος Πρόεδρος ορκίζεται ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

1920: Πίθηκος δαγκώνει το βασιλιά. Ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του «βασιλικού» πιθήκου.

1921: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.

1922 : Παραιτείται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, υπέρ του γιου του Γεωργίου Β', μετά την επικράτηση της Τριανδρίας, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη, Νικόλαο Πλαστήρα.

1930: Το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο στις εκλογές στη Γερμανία.

1933: Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό «Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης», κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου.

1935 : Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1939: Μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300.

1960: Ιδρύεται στη Βαγδάτη ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) από τις χώρες Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

1961: Αναγγέλλονται οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

1975: Στο Άμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στο φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος».

1979: Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980: Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1996 : Στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα.

1999 : Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι. Την ημέρα εκείνη ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και το γιο του μετέβαινε αεροπορικώς στη Ρουμανία για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

2000: Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

2003: Η Σουηδία λέει «όχι» στο ευρώ. Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στο μηχανισμό του ευρώ και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.

Γεννήσεις

1898 - Χαλ Ουόλις, Αμερικανός παραγωγός ταινιών
1928 - Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, Kουβανός φωτογράφος, γνωστότερος ως Αλμπέρτο Κόρντα
1956 - Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός της Ελλάδας (2004-2009)
1956 - Λευτέρης Ζαγορίτης, Έλληνας πολιτικός
1965 - Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος της Ρωσίας
1969 - Κώστας Κουκοδήμος, πρώην αθλητής του στίβου και πολιτικός
1983 - Έιμι Γουάινχαους, Βρετανίδα τραγουδίστρια της ριθμ εν μπλουζ και σόουλ

Θάνατοι

258 - Θάσκιος Καικίλιος Κυπριανός, επίσκοπος Καρχηδόνας Κυπριανός
407 - Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άγιος και εκ των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας
1321 - Δάντης Αλιγκέρι, Iταλός ποιητής
1498 - Τζοβάννι των Μεδίκων ο Ποπολάρος, Ιταλός ευγενής
1712 - Τζιοβάνι-Ντομένικο Κασίνι, Γαλλο-ιταλός αστρονόμος
1851 - Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, Αμερικανός συγγραφέας
1960 - Μ. Καραγάτσης, Έλληνας λογοτέχνης
1966 - Τζεμάλ Γκιουρσέλ, Τούρκος αξιωματικός και πολιτικός
2001 - Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας τραγουδιστής
2011 - Ρούντολφ Μέσμπαουερ, Γερμανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1961
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια