Από την μια αυξάνουν το αφορολόγητο στις 7.000 και από την άλλη μειώνουν τις κλίμακες με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα τα μεσαία στρώματα.

Την αύξηση του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ θα προωθήσει τελικά η κυβέρνηση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με παράλληλη μείωση των κλιμακίων.
Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στον Πρωθυπουργό χτες προβλέπει 
αφενός την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου....

για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αφετέρου την αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 7.000 ευρώ. Η αύξηση του αφορολόγητου για τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων κρίνεται απαραίτητη καθώς είναι τα «συνήθη θύματα» της αυξανόμενης φορολόγησης τα τελευταία χρόνια ενώ θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο λόγων των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. 

Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς-συνταξιούχους, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φέρνει μια νέα φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα θα έχει μόνο τέσσερα κλιμάκια (από οκτώ που υπάρχουν σήμερα), πράγμα που συνήθως οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας λόγω της ομαδοποίησης μεγαλύτερου εύρους εισοδημάτων, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές θα υπάρξει τελικά ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην προαναγγελθείσα κατάργηση ή σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα:
  • Καταργούνται ή μειώνονται όλες οι απαλλαγές που σχετίζονται με υγεία, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Καταργούνται ή μειώνονται τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για οικογένειες με παιδιά. Προωθείται αντικατάστασή τους με επίδομα.
  • Καταργείται πλήρως η έκπτωση τόκων από το στεγαστικό δάνειο για την πρώτη κατοικία.
  • iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια