"Στις δεκαετίες του '50 και του '60 θα γυρίσει η Ελλάδα με τα νέα μέτρα"


Ο αυστριακός οικονομολόγος Στέφαν Σουλμάιστερ είναι σαφής: Αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της τρόικας η Ελλάδα απειλείται με καταστροφική οπισθοδρόμηση.
Για καταστροφική οπισθοδρόμηση που θα γυρίσει την Ελλάδα πίσω στις δεκαετίες του 1950 και 1960, αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της τρόικα, προειδοποίησε....
ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σουλμάιστερ, μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση μαζί με τον Αυστριακό σκηνοθέτη, Φάμπιαν Έντερ, δημιουργό της πολυσυζητημένης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλμάιστερ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΜΠΕ στη Βιέννη, όλες αυτές οι «συνταγές» αντιβαίνουν στην οικονομική πραγματικότητα, επιτείνουν μαζικά την κρίση, προκαλούν τεράστια αύξηση της ανεργίας, χωρίς βέβαια και σε καμιά περίπτωση η προτεινόμενη αύξηση του χρόνου εργασίας να συνεπάγεται αύξηση του ΑΕΠ.

Κατά την άποψή του, η βαθύτατη κρίση δεν είναι ελληνική αλλά είναι κρίση του οικονομικού μας συστήματος, είναι μια κρίση στα μυαλά της οικονομικο-επιστημονικής «ελίτ», της ίδιας που πριν από 40 χρόνια διατεινόταν πως θα πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές, κάτι που οδήγησε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε οικονομικές «αλχημίες» για να αποκτήσουν πολλά χρήματα, προετοιμάζοντας έτσι τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Επικρίνοντας τον παραλογισμό των μέτρων, που, όπως είπε, δεν θα πρότεινε κανείς λογικός άνθρωπος, παρέπεμψε στο αποκαλούμενο «παράδοξο της λιτότητας», το οποίο είναι γνωστό ότι αφαιρεί από το κράτος τη δυνατότητα να λειτουργήσει, χειροτερεύοντας τη δική του οικονομική κατάσταση.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί, όπως τόνισε, μοναδική ελπίδα να πλήξει τώρα η κρίση τη Γερμανία, κάτι που ήδη διαφαίνεται, που δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει τα προϊόντα της στον ευρωπαϊκό Νότο και να συνειδητοποιήσουν οι Γερμανοί πολιτικοί ότι θα πρέπει να αφήσουν το ρόλο του «υπερπαιδαγωγού» των άλλων λαών.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Φάμπιαν Έντερ κατήγγειλε πως τα επερχόμενα σκληρά μέτρα της τρόικας θα πλήξουν επιπλέον τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αμυνθούν και πως η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά, πολύ περισσότερο, πολιτική κρίση που επιδεινώνεται με την επικοινωνιακή τακτική της ΕΕ.

Ήδη, στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ τον Ιούλιο, ο κ. Σουλμάιστερ είχε τονίσει πως το «κλειδί» της Ευρώπης βρίσκεται σαφώς στα χέρια της Γερμανίας, που σημαίνει ότι χωρίς μια αλλαγή της γερμανικής πολιτικής, ο ίδιος είναι πολύ απαισιόδοξος για τις εξελίξεις και πως μια αλλαγή της γερμανικής πολιτικής είναι μόνον τότε δυνατή, εάν η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Και προφανώς, όπως σημείωνε, αυτό θα το αναγνωρίσει μόνον όταν η δική της οικονομία βρεθεί σε δυσκολίες, δηλαδή εάν η γερμανική οικονομία βρεθεί σε ύφεση, έπειτα από ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο, οπότε η κ. Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένες να κάνουν αλλαγή πορείας, για την οποία αλλαγή μπορούν συγχρόνως να ασκηθούν πιέσεις από κοινού από τις ηγεσίες της Ιταλίας, της Γαλλίας ή της Ισπανίας.

Ανέφερε, επίσης, πως η Άγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της εταίρος δεν μπορούν και δεν θέλουν να υποχωρήσουν απέναντι σε ελληνικά αιτήματα, διότι κάτι τέτοιο αφενός δεν είναι δημοφιλές και αφετέρου τα γερμανικά λαϊκίστικα Μέσα Ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «Μπιλντ», καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως «οι φτωχοί Γερμανοί ξοδεύουν τα χρήματά τους για τους Έλληνες».

Ακόμη είχε προτείνει να καταρτιστεί από τις ελληνικές υπηρεσίες μαζί με την Ομάδα Δράσης, η οποία προέρχεται από την ΕΕ, ένα ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ανάλογο με εκείνο που υπήρξε για την Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε θα είναι δύσκολο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει «όχι», καθώς εμπλέκονται δικά της στελέχη.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, να υπάρξει μια «σφήνα» ανάμεσα στην τρόικα, δηλαδή στους «αυστηρούς σκληροπυρηνικούς» και στην Ομάδα Δράσης, στην οποία βρίσκονται ειδικοί, οικονομολόγοι που διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελλάδα, έχουν καλά κίνητρα, πολλοί από αυτούς ζουν στη χώρα, αρκετοί μάλιστα έχουν συγγενική ή άλλη προσωπική σχέση με Έλληνες.

Ο Στέφαν Σουλμάιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθεί», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε από το διάσημο Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Έντερ η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στις 4 Ιουλίου από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, και παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια