Κεφαλικός φόρος 150 ευρώ και μείωση αφορολόγητου σε όσους έχουν παιδιά


Μαζί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελ. επαγγελματίες 150 ευρώ και στις ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός φορολογικής κλίμακας τα εισοδήματα των επιτηδευματιών.
Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.
Στο στόχαστρο και....
όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα χωρίς να είναι αγρότες όμως.
Η τρόικα ζήτησε 2 δις ευρώ από φορολογικά έσοδα πέραν των μέτρων των 11,5 δις που εδώ και ημέρες διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση.  Γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει το υπουργείο, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την εύκολη λύση! Να πληρώσουν και πάλι οι πολλοί!

Ο υπουργός Οικονομικών, πρότεινε να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 150 ευρώ άπαξ σε όσους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα νοικιάζουν, σε όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις. Εκτός από αυτό οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν και τη μείωση του αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά, κάτι που υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε πέντε άξονες θα βασισθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πέντε αυτοί άξονες είναι:

1.Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί

2.Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες

3.Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια

4.Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα

5.Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».

Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να «κλείνει» τις «τρύπες» του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, είπε ότι θεωρεί ότι το γεγονός πως η τρόικα επανέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Στη νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η συζήτηση άρχισε από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ύψους 9,5 δισ. ευρώ και κατέληξε σε φορολογικά ζητήματα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τόμσεν αποχώρησε για τηλεδιάσκεψη με το ΔΝΤ για άγνωστο προς το παρόν θέμα, αλλά αργότερα επέστρεψε για τη διαπραγμάτευση των μέτρων. 

Σε αυτά, περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και από τη δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό (έως τα 9,5 δισ. ευρώ) καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. 
Σε αντίθετη περίπτωση, θα «πέσουν» στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξάλλου, υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την προαναφερθείσα παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την ερχόμενη Κυριακή, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει έως την Κυριακή κατά 100% συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα κατά 95%. 

Για το εναπομένων ποσό θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup, για να «επικυρώσουν» την τελική συμφωνία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.