Νικήτας Κακλαμάνης: «Σε περιβαλλοντικό κίνδυνο η Νοτιοανατολική Μεσόγειος»


Ενημέρωση για τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της περιβαλλοντικής και όχι μόνο απειλής, που θα προκαλέσει η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού της Τουρκίας, ζητά από τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.


Με αφορμή δημοσίευμα για το θέμα,  στην εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο», ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρεται στις διαχρονικές αντιδράσεις και τον έντονο προβληματισμό των επιστημόνων για τις περιβαλλοντικές συνέπειες,  που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στην ευρύτερη  περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως τονίζει, ο ίδιος, από το 1995 έως το 1999, κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων που είχε καταθέσει, επεδίωξε και έφερε στην επιφάνεια την -τότε- προσπάθεια της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακουγιού.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο & Υπουργό
             Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.
             Ευάγγελο Λιβιεράτο

ΘΕΜΑ: Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της
               Τουρκίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Πριν από λίγες ημέρες, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο», η ρωσική εταιρεία «Rosatom», παρουσίασε τις μακέτες πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία (στα μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα στο Ακουγιού). Όπως ανέφερε η εταιρεία η κατασκευή του σταθμού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2013.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία έχει προκαλέσει, διαχρονικά, ποικίλες αντιδράσεις.

Από το 1995 έως το 1999, κατά τη θητεία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων που είχα καταθέσει, προσπάθησα να φέρω στην επιφάνεια την -τότε- προσπάθεια της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακουγιού.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μπλοκάρει επανειλημμένως την κατασκευή του σταθμού στην περιοχή.

Πριν από ένα χρόνο, ο καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Οκάν της Κωνσταντινούπολης Τόλγκα Γιορμάν απέσυρε τη στήριξή του στο σχέδιο, με το αιτιολογικό ότι το Ακουγιού απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από το ενεργό ρήγμα στη ζώνη, που συνδέονται η αφρικανική και η ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Επίσης, παρ’ ότι η εταιρία δηλώνει πως το έργο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε σεισμούς μέχρι 9 Ρίχτερ, ειδικοί αναφέρουν ότι οι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση, με την ονομασία VVEP 1200, δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Προβληματισμός υπάρχει και για το σχεδιασμό του συστήματος ψύξης με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν θα περνά από πύργους ψύξης και ενδεχομένως να επηρεάσει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Πρόσφατη ευρω-αμερικανική μελέτη κατέδειξε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ίσως επηρέαζε και τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Ποια είναι η επίσημη θέση της χώρας μας για το ζήτημα της κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού της Τουρκίας, ο οποίος θα αποτελέσει περιβαλλοντική και όχι μόνο απειλή για την ευρύτερη περιοχή;
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια