Γιούνκερ - "Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας"


Πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες από τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ.
Μετά το Μαξίμου πήγαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει δείπνο.
"Κάντε μεταρρυθμίσεις για να πάρετε την επόμενη δόση"
"Η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας"
"Δεν συνηγορώ υπέρ....
ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
"Ανοίξτε τα κλειστά επαγγέλματα" - "Σταματήστε να ζητάτε μόνο από τους ασθενέστερους"
"Η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας"
Σαμαράς: Τις επόμενες ημέρες κλείνει το πακέτο των 11,7 δισ ευρώ.

Με πολύ θερμά λόγια, περισσότερο απ' όσο περίμενε κανείς, για την Ελλάδα και τους Έλληνες μίλησε ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση κράτησε μια ώρα και 45 λεπτά.

Ο κ.Γιούνκερ άφησε να υπονοηθεί ότι είναι υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, τόνισε ότι η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας και παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να βγεί από το οικονομικό αδιέξοδο και να φτάσει στην οικονομική εξυγίανση.

Ζήτησε από όσους μιλούν στο εξωτερικό για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να σταματήσουν να το κάνουν αυτό γιατί εκείνοι είναι που έχουν συμβάλλει αρνητικά στις προσπάθειες της χώρας. 

Επίσης, παραδέχθηκε ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις του

"Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Είμαι εξόχως ευτυχής γιατί μου αρέσει πολύ αυτή η χώρα. Είναι βαθιά μεσα στην καρδιά μου", είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Γιούνκερ. 
Και πρόσθεσε: Η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς την Ευρώπη σήμερα χωρίς να αντιληφθεί την συμβολή της Ελλάδας στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκης ταυτότητας."

"Έρχομαι στην Ελλάδα ως φιλος και πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν το λέω μόνο. Ότι είμαι φίλος της Ελλαδας έχει αποδειχθεί σε πολλές περιστάσεις γιατί χρειάστηκε να διαψεύσω εκείνους που στάθηκαν εχθρικά απέναντί της."

"Η Ελλάδα έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και αυτό καταδεικνύει το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά. Τεράστιες προσπάθειες έχουν καταβάλλει και πολλοί έντιμοι άνθρωποι που διαβιούν στην χώρα αυτή. Θέλω να πω ότι οι έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση στην χώρα αυτή. Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Θα πω την αλήθεια. Ότι η Ελλάδα δεδομένων των εμπειριών των τελευταίων 2 ετών πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας και για τον λόγο αυτό και στην συζήγτηση που ειχα με τον κ. Σαμαρά ανέφερα ποιες είναι οι προτεραιότητες. Η Ελλάδα και οι πολίτες της πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνουν βήματα.

Για την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της αποστολής της τρόικας. Τα δημοσιονομικα μέτρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και ισχυρά. Εκφράζω μια προσωπική γνώμη ότι μέχρι στιγμής αυτοί με τα χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα έχουν υποφέρει πολύ και δεν θα έπρεπε να υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις από την ίδια κατηγορία πολιτών.

Η Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πολλά έχουν γίνει όσον αφορά την αγορά εργασίας. Εχουν γίνει μεταρρυθμίσεις. Το περιεχόμενο των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να προχωρήσει. Να ανοίξουν και άλλα.

Είμαι σθεναρά αντίθετος ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να κάνω διάλεξη ή μάθημα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Εχω έρθει ως φίλος της Ελλάδας και ποιός θα ήμουν εγώ να κάνω μάθημα στον ελληνικό λαό; Και ποιός άλλος από την Ευρώπη θα μπορούσε να το κάνει αυτό; Εγώ στέκομαι στο πλευρό της Ελλάδας.

Σαμαράς: Τις επόμενες ημέρες κλείνει το πακέτο των 11,7 δισ ευρώ

O κ. Γιούνκερ ήρθε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά και ότι το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν πολλά περισσότερα, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε το πακέτο των 11,7 δισ.

Πρόσθεσε ότι εξήγησε στον κ. Γιούνκερ τις νέες προσπάθειες να συλλάβουμε την φοροδιαφυγή και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών αντιμετωπίζοντας και την μάστιγμα της λαθρομετανάστευσης. 

"Έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους για να βγούμε επιτέλους από αυτή την κρίση. Το μόνο που ζητάει η κυβέρνηση και ο ελληνικός κλαός είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.

Ο κ.Σαμαράς κούνησε για ακόμα μια φορά το δάχτυλο σε εκείνους που με τις δηλώσεις τους δείχνουν την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. 

"Πολύ σύντομα", είπε, "όλοι εκείνοι εντός και εκτός ελλαδας που ποντάρουν στην έξοδο μας από το ευρώ υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας θα διαψευστουν. Και θα τους διαψεύσουμε με έργα και όχι με λόγια."
  newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια