ΕΡΤ: το απόλυτο όπλο του Σαμαρά εναντίον της διαπλοκής


Έχει υποδεχθεί και θρέφει μέσα της όλα τα στοιχεία της λαίμαργης εξουσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια και εξυπηρέτησε όλη την παρηκμασμένη πολιτική και δημοσιογραφία που τη χρησιμοποίησαν για προσωπικό όφελος παρά το δημόσιο χαρακτήρα της. Με αναλαμπές βέβαια, με προσπάθειες εξυγίανσης και ορθολογισμού αλλά πάντα με τελική κατάληξη την απαξίωση στα μάτια αυτών που....
την πληρώνουν.


Πρόκειται για την… πολύπαθη ΕΡΤ, όπως είναι η πολυφορεμένη φράση που τη συνοδεύει κάθε φορά που κάποιος σωτήρας σκύβει πάνω από ένα «πτώμα», που ενώ επιχορηγείται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (το πρώτο μόνιμο χαράτσι), ούτε ο ρόλος της εξυπηρετείται ούτε τα… λεφτά μας φέρνει.


Η περίοδος που διανύουμε θα ήταν άλλη μια από τα ίδια των τελευταίων ανακατατάξεων στην εξουσία. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι έτσι. Και αυτό είναι που δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία. Για όλους μας. Γιατί τελικά, η ενημέρωση δεν είναι μόνο δημόσιο αγαθό. Είναι το μοναδικό αγαθό που πρέπει να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.


Η ευκαιρία αναδεικνύεται μέσα από την κρίση που έχει σαρώσει την ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει ή οδηγεί σε ανασύσταση κλάδους, θεσμούς, καθεστηκυίες τάξεις, πρόσωπα και πράγματα. Η τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνει…


Η ευκαιρία να σπάσει το κατεστημένο των βαρόνων των μίντια, των νεόκοπων εκδοτών και των εκβιαστών της ενημέρωσης, που χρόνια τώρα καθοδηγούν, εκβιάζουν, ελέγχουν και ποδηγετούν οτιδήποτε διαφορετικό από τη δική τους πολιτική, αισθητική, αντίληψη και συμφέρον.


Πρέπει να γίνει η μεγάλη ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά, όχι για να ελέγξει τη δημόσια τηλεόραση και να αποκτήσει ένα τίμιο απέναντί του μέσο ενημέρωσης απέναντι τους νταβατζήδες της ενημέρωσης που του επιτίθενται από την πρώτη ώρα που ορκίστηκε Πρωθυπουργός, αλλά και για να δώσει μια ελπίδα στο λαό.


Σήμερα όλα είναι διαφορετικά για κάποιον που θα τολμήσει να τα αλλάξει όλα, καθώς τα ιδιωτικά μίντια βρίσκονται στο… καναβάτσο. Σήμερα, η διαφημιστική δαπάνη, το μοναδικό έσοδο για τηλεόραση και ραδιόφωνο έχει φτάσει στα επίπεδα του 1997. Αυτό το ποσό είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες για ενημέρωση και έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση και σε υποδομές (λινκ, απεσταλμένους ) και σε ποιότητα.


Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΡΤ λόγω υποδομών βασικά, καθώς και  το ΑΠΕ, μπορούν να αναδειχτούν οι κυρίαρχοι της ενημέρωσης και να αναδείξουν την νέα γενιά δημοσιογράφων.


Μπορούν, την ώρα που οι καναλάρχες διαπλεκόμενοι των ιδιωτικών ΜΜΕ συνεχίσουν να βρίσκονται σε βαθιά κρίση, να αναδειχθούν ως το πρότυπο της ενημέρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, αναδεικνύοντας νέα πρόσωπα και νέες δυνατότητες, επιμένοντας στην ενημερωτική κατεύθυνση και όχι την ανταγωνιστική έναντι των μισοπεθαμένων και απαξιωμένων ιδιωτικών καναλιών.


Το δρόμο τον έδειξαν άλλωστε οι τηλεθεατές τη βραδιά των τελευταίων εκλογών, όπου η ΕΡΤ, για πρώτη φορά κέρδισε την πρωτιά, καθώς ο κόσμος τους εμπιστεύτηκε για την ενημέρωσή του.


Όλα αυτά προϋποθέτουν βεβαίως η ίδια η ΝΔ να απαλλαγεί από τους δαίμονες του παρελθόντος της. Τους κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους παντός αφεντικού και τα γιαούρτια που παριστάνουν τις τηλεπαρουσιάστριες.


Κυρίως όμως η ΝΔ πρέπει να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στα ΜΜΕ. Να καταλάβει επιτέλους ότι ο στόχος της δεν είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την εκδοτική διαπλοκή με ανταλλάγματα και αντιπαροχές, αλλά να εγκαινιάσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων από όλους, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση.


Δυστυχώς μέχρι σήμερα βλέπουμε υπουργούς και “συμβούλους” να διαγκωνίζονται για το ποιος θα κάνει πρώτος την διαρροή στα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και ποιος θα απολαμβάνει την καλύτερη προβολή από αυτά.
antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια