Μια νέα «Ριβιέρα» στον Φαληρικό όρμο


«Ανάσα» στην Αττική θα δώσει η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το Δέλτα Φαλήρου. Η έκταση των 757 στρεμμάτων -χωρίς να υπολογίζεται η ζώνη του αιγιαλού- θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και επιλεγμένες....
ελεγχόμενες χρήσεις, που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν το θαλάσσιο μέτωπο της πρωτεύουσας.


Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο βρίσκεται έτοιμο προς εφαρμογή στα χέρια της νέας κυβέρνησης και αποκαλύπτει η Real planet, προβλέπονται εκτεταμένες φυτεύσεις σε όλες τις ζώνες ανάπλασης και δραστικός περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας.

«Ο οργανισμός γνωμοδότησε θετικά στο σχέδιο Π.Δ., προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, αφού διατύπωσε τις αναγκαίες παρατηρήσεις και προσθήκες. Η προώθηση του προγράμματος καθώς και της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θεωρούμε ότι είναι από τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζει στη Real planet η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Βιβή Μπάτσου.


Οι άξονες


Το πάρκο, ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει, θα χωριστεί σε τρεις ζώνες. Την πρώτη ζώνη ανάπλασης που θα αποτελείται από το οικολογικό πάρκο με τους άξονες Φύσης, Επιστήμης, Πολιτισμού Και Αθλητισμού, τη δεύτερη ζώνη που θα αφορά την Αναψυχή, με έμφαση στους τομείς του αθλητισμού (δημιουργείται ναυταθλητική μαρίνα), και την τρίτη, του Πολιτισμού και των Συνεδρίων.


Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι προβλήτες περιπάτου που χωροθετούνται στις επιμέρους ζώνες ανάπλασης. Η κεντρική προβλήτα, μάλιστα, καταλήγει σε μεγάλη πλατφόρμα υποδοχής με τοπόσημο που σηματοδοτεί τον χαρακτήρα του πάρκου και θα επιλεγεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.


Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου δημιουργούνται δύο νησίδες, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με φυτεύσεις μεσογειακών ειδών, ώστε να επιστρέψει η ορνιθοπανίδα που χάθηκε, αλλά και μια παραλία μεταξύ Ιλισού και Κηφισού. Ο φαληρικός όρμος «παντρεύεται» με τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη μέσω της υπάρχουσας Εσπλανάδας, ενώ αναπτύσσονται 5 ανισόπεδες ξύλινες γέφυρες, που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα.


Στον φαληρικό όρμο θα δημιουργηθεί ένα -κατά το δυνατόν- αυτόνομο, ποικιλόμορφο, μεσογειακό οικοσύστημα. Οι χώροι φύτευσης του πάρκου διαμορφώνονται με μεγάλα και μεσαία δέντρα, καθώς και θάμνους μεγάλης, μεσαίας, και χαμηλής ανάπτυξης, όπως πόες από την ελληνική και την ευρύτερη μεσογειακή χλωρίδα. Προβλέπονται επίσης χώροι φυσικής αναγέννησης, οι οποίοι θα προορίζονται για την ανάπτυξη αυτοφυούς βλάστησης.


Δεντροστοιχίες


Κατά μήκος των αξόνων Πολιτισμού, Φύσης, Επιστήμης και Αθλητισμού αναπτύσσονται δεντροστοιχίες από ψηλά δέντρα. Οι επιμέρους παρεμβάσεις, όπως χώροι συγκέντρωσης κοινού, παιδικές χαρές, παιδότοποι, χωροθετούνται και ορίζονται με τοπικές πυκνώσεις δέντρων.


Στα καλυμμένα τμήματα πάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος θα γίνουν επίσης φυτεύσεις δέντρων, όπως και κατά μήκος του πεζόδρομου, παράλληλα στη γραμμή του τραμ.


Συνολικά, η φύτευση θα καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστο το 58% της επιφάνειας του πάρκου, εκ της οποίας το 38% θα αποτελεί το υψηλό πράσινο, ενώ το 62% το μεσαίο και χαμηλό πράσινο. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται να φυτευτούν τουλάχιστον 2.200 δέντρα.


Το 30% της ποσότητας νερού που καταναλώνεται για άρδευση θα καλυφθεί από επανάχρηση ομβρίων και το 20% από την αξιοποίηση τοπικών υπόγειων υδάτων, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια