Κι όμως θα μας ψεκάσουν! Με εντομοκτόνα θα χτυπήσουν τα κουνούπια


Με εντατικούς ψεκασμούς στην Αττική θα επιχειρήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να καταπολεμήσουν το ιό του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια όπως αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη. Τι άλλο αποφασίσθηκε;


Η ανησυχία για την πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νέιλου μετά και την εμφάνιση των δυο περιστατικών στην Αθήνα, έφερε και νέα μέτρα. 


Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Γ.Γ. Αντώνη Δημόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Γεωργίας,  Ανάπτυξης αλλά και των Δήμων και των Περιφερειών, ξεκινούν άμεσα εντομοκτονίες σε όλη την Αττική ώστε να περιορισθούν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό. 

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως ότι τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι απολύτως ακίνδυνα. 
Επίσης αποφασίσθηκε να εξετάζεται λεπτομερώς το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες με τη σύγχρονη μέθοδο του μοριακού ελέγχου. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στο να χρησιμοποιήσουν όχι τη μέθοδο όπου κάθε δείγμα εξετάζεται ξεχωριστά (μονήρης έλεγχος), αλλά τη μέθοδο της δεξαμενής όπου εξετάζονται 6 δείγματα μαζί. 

Η μέθοδος επελέγη και εξαιτίας του κόστους αλλά και επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί με ευκολία να εντοπισθεί και με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε το κόστος για τον μονήρη έλεγχο φθάνει τα 19 ευρώ για κάθε δείγμα, ενώ για τον πολλαπλό απαιτούνται μόλις  9 ευρώ ανά 6 δείγματα.

Παράλληλα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έκριναν ότι έπρεπε άμεσα να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς ο ιός εμφανίσθηκε φέτος νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της μεγάλης ζέστης  και του καύσωνα. 

Τέλος αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα ατομικά μέτρα που μπορούν να λάβουν, ενώ ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς ώστε να είναι υποψιασμένοι με τα πιθανά συμπτώματα όταν αυτά υπάρχουν. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου\
iatropedia.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια