Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη ανακάλυψαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Μιζούρι και δεν είναι άλλο από το έλαιο που προέρχεται από τους καρπούς της άγριας αμυγδαλιάς! Το έλαιο προέρχεται από το δέντρο Sterculia foetida και το «κλειδί» για τη θεραπεία είναι η ικανότητα του....
ελαίου να επιδρά σε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο γενικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, το στερκουλικό έλαιο, όπως ονομάζεται, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, χάρη στην επίδρασή του σε τρεις μικροοργανισμούς του εντέρου (τους Actinobacteria, Bacilli και Erysipelotrichia), τα επίπεδα των οποίων μειώνονται αισθητά.

Η έρευνα στηρίζεται σε προηγούμενες μελέτες από το πανεπιστήμιο Μιζούρι - Κολούμπια, οι οποίες έδειξαν ότι το στερκουλικό έλαιο καταστέλλει το ένζυμο της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και παχυσαρκία. Ο περιορισμός αυτού του ενζύμου ενισχύει τον μεταβολισμό, καταπολεμά την παχυσαρκία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Για τη διεξαγωγή των ερευνών, οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση του ελαίου σε 28 αρσενικά ποντίκια ηλικίας πέντε εβδομάδων, από τα οποία τα μισά ήταν παχύσαρκα και τα υπόλοιπα είχαν φυσιολογικό βάρος. Για εννέα εβδομάδες, τα ποντίκια τρέφονταν με την ίδια τροφή, ενώ ορισμένα λάμβαναν παράλληλα μικρή ποσότητα του ελαίου.

Οι επιστήμονες κατέγραφαν το βάρος, την κατανάλωση τροφής και τα επίπεδα της γλυκόζης, ενώ στο τέλος της έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση DNA του εντερικού μικροβιώματός τους στο Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας King Abdullah στη Σαουδική Αραβία. Τα αποτελέσματά της επιβεβαίωσαν τη σχέση της διατροφής και των μικροοργανισμών με τη βελτιωμένη ανεκτικότητα στη γλυκόζη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρόλο που τα ποντίκια δεν έχασαν βάρος, χάρη στο στερκουλικό έλαιο κατάφεραν να ελέγξουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη - dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια