Έτοιμο το προγραμματικό κείμενο - Αύριο οι διορθώσεις σε νέα συνεδρίαση


Ολοκληρώθηκε μετά τις 21:00 η διαπραγμάτευση των αντιπροσωπειών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ολοκλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κείμενο είναι έτοιμο και θα δοθεί στα τρία κόμματα προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και εν συνεχεία....
θα συνεδριάσουν εκ νέου οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων για να πάρει το κείμενο και την τελική του μορφή πριν ανακοινωθεί. 


Στις προθέσεις όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:


*Το εύρος του κυβερνητικού έργου.


*Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).


*Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.


*Τον τρόπο λειτουργίας, και, τέλος, την αποτελεσματικότητα.


Σύμφωνα με τα στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Επίσης, συμφωνούν στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και σε επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.


Παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια