Κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Ποιές εξαιρέσεις δέχεται ο Βενιζέλος


"Εντός της ημέρας η συμφωνία - Προϋπόθεση η κατάρτιση προγραμματικής συμφωνίας"
- Σε εξέλιξη η νέα σύσκεψη της τριμερούς ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ για πρόγραμμα και πρόσωπα
- Ακόμη και την Παρασκευή η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης - Την Πέμπτη λήγει η εντολή Σαμαρά
- Η νέα γενιά στελεχών της ΝΔ και οι τεχνοκράτες που θα κυβερνήσουν
Το πρώτο επίσημο ναι εισέπραξε ο Αντώνης Σαμαρας, από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φωτη Κουβέλη. Όπως είπε....
μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, "αποφασίσαμε να μετάσχουμε με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να αποδεσμευθούμε από τις επώδυνες διατάξεις του Μνημονίου".


Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».


Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε. 


Δεν αποκλείεται την Παρασκευή να δούμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, η εντολή που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης.


Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπαίνει στην τελική ευθεία. Το... νερό έχει μπει στ' αυλάκι από το βράδυ της Τρίτης, όταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν περισσότερη από τη μισή δουλειά. Απομένουν λεπτομέρειες μόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.


Το μεγάλο "αγκάθι" είναι το ΑΝ και ΠΟΙΟΙ θα είναι εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε θέλει ενεργεί συμμετοχή αλλά κορυφαία στελέχη του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ζητούν το αντίθετο. Αυτό ήταν άλλωστε και η αιτία που "άναψαν τα αίματα" στην Ιπποκράτους στο βράδυ της Τρίτης!


Το κείμενο που θα συμφωνηθεί στη σύσκεψη των εκπροσώπων θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.


Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.


Φυσικά νωρίτερα από τη νέα σύσκεψη θα έχει συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της εκπροσώπησης του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, μετά από τεράστιες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.


Πάντως η δήλωση του Ε. Βενιζέλου, από χθες, ότι το θέμα θα έχει λήξει εντός του χρόνου που ορίζει η διερευνητική εντολή που έχει λάβει ο Α. Σαμαράς αλλά και η έγκριση από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στην εισήγηση του προέδρου ου κόμματος Φώτη Κουβέλη “για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων” οδηγούν στο ότι σήμερα θα έχουμε τη νέα κυβέρνηση και είναι θέμα χρόνου και η ανακοίνωση των ονομάτων που θα την απαρτίζουν.


Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.
Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς,Μανιτάκης και Μαραβέγιας.


Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας και δεν δίστασε να κάνει υπαναχωρήσεις, ενώ η απόφαση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε «χρώμα» συναίνεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρα, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.


Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών του Κυρ. Μητσοτάκη, για το Τουρισμού της Ολ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας του Αλ. Τουρκολιά. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτης και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.


Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.


Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.


Ο Γ. Μιχελάκης δεν αναμένεται, λέγεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς αναζητείται υπερκομματική λύση.




newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια