Σειρά για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσίπρα - Καλούν συνταγματολόγους για το bonus των 50 εδρών της Ν.Δ.


Στις 14:00 έχει οριστεί η συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πηγές της Κουμουνδούρου δηλώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος ακόμα και στην ανοχή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να έχει συναντήσεις και με εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως Οικολόγοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ποιά είναι τα τρία σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί....
αύριο στις 2 μμ στο προεδρικό μέγαρο για να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 


Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει:


1. Την άρνηση του Μνημονίου


2. Τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων 


3. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας 


Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το ναυάγιο της προσπάθειας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση, μιας και ως πρώτο κόμμα πήρε και την πρώτη εντολή διερεύνησης. Μάλιστα, αν και το Σύνταγμα δίνει περιθώριο τρεις ημέρες για αυτή την προσπάθεια, ο κ. Σαμαράς την κατέθεσε πίσω από την πρώτη ημέρα, καθώς όπως είπε υπήρχε άρνηση. 


Σχετικά με την συζήτηση που έχουν ανοίξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για στάση ανοχής των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του - δεύτερου - πλέον κόμματος έκαναν λόγο για προκλητικά ανεύθυνες θέσεις και σημείωναν την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τα κόμματα αυτά. 


Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι κατά την σημερινή συνάντηση Σαμαρά -Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα, δηλαδή είτε να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής σε άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή της ΝΔ.


Ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική προβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στην γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Πλήρεις απαντήσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να δώσει την Τρίτη ο κ. Τσίπρας. 


ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας αφού πάρει την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να κινηθεί σε τελείως διαφορετική γραμμή από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρτας θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. 


Αρχικά θα ξεκινήσει από τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά επιθυμεί να έχει επαφές όχι μόνο με κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και πολιτικούς φορείς που δεν μπήκαν στη Βουλή, όπως τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 


Μάλιστα, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να κάνει πιο σαφείς και γνωστές τις θέσεις του και την πολιτική του πρόταση αναμένεται να έχει επαφές και με κοινωνικούς φορείς ακόμα και με πανεπιστημιακούς. 


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ


Νωρίς το απόγευμα , συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση και στη συνέχεια συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει την Τρίτη ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας την διερευνητική εντολή. 


Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχει άποψη συνταγματολόγων ότι το μπόνους δεν το δικαιούται η ΝΔ και αύριο θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια