Π. Παυλόπουλος: Δεν παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες πολιτικών


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΣε συνέντευξή του στους Δ. Γιαννακόπουλο, Στ. Νοβάκη ο Π. Παυλόπουλος αναλύει το πώς θα γίνουν οι νέες εκλογές, ενώ δεν αποκλείει να προκύψουν προβλήματα στην κατανομή εδρών που θα φέρουν ανατροπές

Κύριε καθηγητά, υπάρχει συνταγματικό κενό όσον αφορά τις παραγραφές ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που τελέστηκαν από πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των πλαστών στοιχείων του Ελλείμματος και της υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την τρόικα;


Δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κενό . Υπάρχει η επιβεβλημένη ερμηνεία του Συντάγματος από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του. Το άρθρο 86 παρ 3 ορίζει ότι η αποσβεστική προθεσμία - γιατί περί αποσβεστικής προθεσμίας πρόκειται – διαρκεί όσο διαρκούν δύο σύνοδοι της Βουλής, περίπου δηλαδή δύο χρόνια.

Χθες όμως συνήλθε η Σύνοδος της Βουλής για την ορκωμοσία…

Θα το εξηγήσω. Η ερμηνεία επιβάλλει ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει λήξη της αποσβεστικής προθεσμίας, άρα παραγραφή όπως λέμε στην καθομιλουμένη, εάν δεν είχαμε Βουλή δύο Συνόδων. Πράγματι , την Πέμπτη ξεκίνησε η Σύνοδος της Βουλής με τη μόνη διαφορά ότι όταν διαλυθεί η Βουλή , σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε Βουλή με διάρκεια δύο Συνόδων. Άρα, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής ούτε καν έναρξης της προθεσμίας παραγραφής. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μπορεί να ξεκινήσει την όλη διαδικασία. Να θυμάστε δε ότι στην επόμενη Βουλή , δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος των δύο - τριών ημερών που θα διαρκέσει η παρούσα Βουλή. Αυτή είναι η ορθή ερμηνεία του Συντάγματος και δεν νομίζω ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη περί του θέματος.

Αν πάντως θελήσουν οι εμπλεκόμενοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υπάρχει νομικό έρεισμα ;

Η ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος ανήκει και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία άσκησης δίωξης με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ανήκει στη Βουλή. Επομένως, η Βουλή θα δώσει την ερμηνεία και είναι αδιανόητο - κατά την κρίση μου - να δοθεί διαφορετική ερμηνεία. Από ‘κει και πέρα , πράγματι είναι και θέμα Δικαιοσύνης γιατί όταν θα φτάσει η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο , όπως προβλέπει το Σύνταγμα , θα εξεταστεί το θέμα της παραγραφής. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα ήταν έξω από κάθε λογική μια ερμηνεία που θα έλεγε ότι επειδή άνοιξε για δυο - τρία εικοσιτετράωρα η Βουλή , παρήλθαν οι δύο Σύνοδοι κι επομένως δεν υπάρχει θέμα ποινικής δίωξης.

Οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της παλαιάς απογραφής ή της νέας ;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα τις ευθύνες του οποίου επωμίζεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στο άρθρο 54 παρ 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι η κατανομή των βουλευτικών εδρών γίνεται με βάση την νέα απογραφή εφόσον έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη λήξη της απογραφικής διαδικασίας. Δεδομένου ότι στις 24 Μαϊου 2011 οριστικοποιήθηκε η απογραφή και 24 Μαϊου 2012 συμπληρώνεται ένα έτος , αντιλαμβάνεστε ποια είναι η τεράστια ευθύνη της Στατιστικής Αρχής η οποία άφησε τον χρόνο να περάσει βάζοντας τον τόπο σε περιπέτειες.

Και τι θα συμβεί τώρα ;

Η ερμηνεία που μάλλον θα γίνει αποδεκτή είναι ότι αν γίνει προκήρυξη των εκλογών πριν από τις 24 Μαϊου , τότε δεν θα έχει παρέλθει η προθεσμία του ενός έτους που θέτει το άρθρο του Συντάγματος και οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την κατανομή των βουλευτικών εδρών τις οποίες είχαμε και στις προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή με τα στοιχεία της παλαιάς απογραφής. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό είναι μια ερμηνεία. Μην ξεχνάτε ότι το όλο ζήτημα θα κριθεί στο Εκλογοδικείο αν γίνουν ενστάσεις και δεν είμαι βέβαιος ότι το Εκλογοδικείο θα ακολουθήσει αυτή την ερμηνεία. Η Στατιστική Αρχή βάζει τον τόπο σε περιπέτειες και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Υπάρχει, δηλαδή, κίνδυνος αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος ;

Όχι του συνόλου του εκλογικού αποτελέσματος αλλά μπορεί με τη νέα απογραφή να κατανεμηθούν διαφορετικά οι βουλευτικές έδρες. Μιλάμε με υποθέσεις εργασίας αλλά είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα γιατί αν το Εκλογοδικείο δώσει διαφορετική ερμηνεία από εκείνη που σας ανέφερα, θα μπορούσε να τεθεί θέμα ανακατανομής των εδρών από μία περιφέρεια προς κάποια άλλη.

Αυτό σημαίνει και αλλοίωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ;

Το αποτέλεσμα , σε ότι αφορά τα ποσοστά, λαμβάνεται με βάση τις ψήφους ανά την Επικράτεια και ως εκ τούτου δεν μιλάμε για αλλοίωση του. Σε κάθε περίπτωση , κάνουμε μία ανάλυση την οποία ούτε το Σύνταγμα είχε φανταστεί. Δεν μπορούσε ποτέ ο Συντακτικός νομοθέτης να φανταστεί ότι θα έχεις μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δεν τηρεί στοιχειωδώς τις προθεσμίες που βάζει το Σύνταγμα.

Έχει και ποινικές ευθύνες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου;

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ . Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα ευθυνών.

Οι ετεροδημότες, οι νέοι ψηφοφόροι που δεν είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και τέλος πάντων όσοι δεν κατέθεσαν τα χαρτιά τους στις προηγούμενες εκλογές , μπορούν να το κάνουν τώρα ;

Κανονικά. Μάλιστα όσοι συμπληρώνουν το 18ο της ηλικίας τους αυτό το διάστημα, μπορούν να ψηφίσουν.

Στις λίστες των μονοεδρικών περιφερειών θα υπάρχει ένας υποψήφιος από κάθε κόμμα;

Όχι βέβαια. Τα ονόματα θα περιληφθούν κανονικά όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Εκείνο που αλλάζει ότι η λίστα θα τηρηθεί χωρίς σταυρό προτίμησης. Και το λέω αυτό γιατί τίθεται αναπλήρωσης. Μπορεί , για παράδειγμα , κάποιος να παραιτηθεί ή να εκλείψει , επομένως θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Το μέτωπο που άνοιξε ο Αντ. Σαμαράς πριν από λίγους μήνες με την Αριστερά, εκτόξευσε τα ποσοστά των αριστερών κομμάτων με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί δεύτερο κόμμα. Δεν πιστεύετε ότι αυτός ο διαχωρισμός Δεξιάς - Αριστεράς είναι λανθασμένη πολιτική ενέργεια και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στη ΝΔ στις επαναληπτικές εκλογές;

Η ΝΔ οφείλει να αναδείξει στον κόσμο ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι συνέπειες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι δημοκρατικά επιβεβλημένο. Δεν μπορείς να μην εξηγείς ότι αποδοχή προτάσεων που θα έφταναν μέχρι τη μονομερή διαγραφή των δανειακών μας υποχρεώσεων, σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μα εσείς είχατε απορρίψει την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα : «ΝΑΙ ή ΌΧΙ στο ευρώ»…

Ορθώς το απορρίψαμε και το απέρριψε όλη η Ευρώπη τότε. Θα είχαμε βγει εκτός ευρώ πριν φτάσουμε καν στο δημοψήφισμα. Ρωτώ το εξής : «Θέτει κανένας σήμερα ζήτημα δημοψηφίσματος;». Η ΝΔ ορθώς είχε καταγγείλει τον Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα και ορθώς επισημαίνει και πρέπει να επισημαίνει τις συνέπειες των θέσεων που λαμβάνουν τα κόμματα στο πλαίσιο των προγραμματικών τους δεσμεύσεων. Μην ξεχνάτε πόσο στοίχησε στον ελληνικό λαό το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου.

Πόσο εφικτό είναι να διπλασιάσετε τα ποσοστά σας σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων προκειμένου να εξασφαλίσετε αυτοδυναμία;

Στην πολιτική δεν υπάρχει κάτι ανέφικτο, ιδιαίτερα δε όταν διανύουμε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή όπου ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του. Οπωσδήποτε, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό , ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία που ήλθε πρώτο στις εκλογές παρά τη μεγάλη πτώση του ποσοστού του , οφείλει να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο μπορεί . Η πραγματική ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση είναι αυτή που καταθέτει η ΝΔ και για να την υλοποιήσει χρειάζεται αυτοδυναμία.

Τι γίνεται με τα ανοίγματα Σαμαρά στην κεντροδεξιά πολυκατοικία; Στέκομαι ιδιαίτερα όχι τόσο στην περίπτωση της κ. Μπακογιάννη όσο σε αυτήν του κ. Μάνου ο οποίος λέει ότι θα συνεργαστεί μόνο αν επιστρέψει ο Κ. Καραμανλής ενώ το 2004 είχε κατέβει απέναντι του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ… Πλέον τούτων ο κ. Μάνος είναι ακραία φιλελεύθερος ενώ σας θυμίζω ότι ο αείμνηστος Μ. Έβερτ τον είχε χαρακτηρίσει μονεταριστή…

Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε ονόματα. Ζήτησε από όλους εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης - όχι νεοφιλελεύθερης, το τονίζω – παράταξης να συστρατευθούν. Κατόπιν τούτου, αν κάποιοι αισθάνονται ότι χωράνε στη Νέα Δημοκρατία με βάση την ιδεολογία της τότε ας έλθουν. Αν όχι, τότε δεν έχουν θέση.

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Καρατζαφέρης είναι έτοιμοι να επιστρέψουν;

Εκείνοι θα το κρίνουν. Ο κ. Σαμαράς έκανε ένα προσκλητήριο. Καθένας ο οποίος τούτη την κρίσιμη ώρα που ο τόπος και η κοινωνία κλονίζονται , θεωρεί ότι αποτελούν λύση η ιδεολογία και η πολιτική της ΝΔ , μπορεί να έλθει.

Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος του κ. Καραμανλή σε αυτήν την κρισιμότατη προεκλογική περίοδο;

Αυτός που ήταν μέχρι τώρα και στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Δεν είμαι εγώ α που θα δώσω συμβουλές σε κανέναν και πολύ περισσότερο στον κ. Καραμανλή. Αν όμως ερμηνεύω σωστά τον άνθρωπο και πολιτικό , ο πρώην πρωθυπουργός θα επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον του.

parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια