Αν η Ν. Δημοκρατία δεν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές τότε Αντώνακη μου βρες λαγούμι να κρυφτείς.


Βράζει, με κλειστό καπάκι, το καζάνι της Νέας ΔημοκρατίαςΗ έκφραση κλισέ καζάνι που βράζει απέχει αρκετά από το να αποτυπώσει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και το στενό του επιτελείο. Ισως αν προστεθεί και το ότι το καπάκι είναι κλειστό, η εικόνα γίνει πιο πιστή.


Παρά το γεγονός ότι στις κατ' ιδίαν....
συζητήσεις τα στόματα όχι μόνον ανοίγουν αλλά πλέον λένε πολλά, δημοσίως -εκτός από τον Ευάγγελο Αντώναρο- κανείς δεν θέλει να μιλήσει ακόμη.


Κάτι οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με λίστα κάτι ο φόβος ότι θα τους αποδοθούν οι κατηγορίες της υπονόμευσης κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα περισσότερα στελέχη είναι αποφασισμένα να τηρήσουν μια σιωπηρή στάση, χωρίς μάλιστα να εκτίθενται πολύ πολύ με δηλώσεις και συνεντεύξεις, εκτός από όσα είναι απολύτως απαραίτητα ή τους ζητηθούν με φορτικότητα.


Η αποθέωση Καραμανλή


Το αποθεωτικό χειροκρότημα με το οποίο υποδέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας χθες τον Κώστα Καραμανλή είναι απολύτως δηλωτικό της κατάστασης που επικρατεί. Ακόμη κι αν ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτή τη στιγμή στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, όλοι γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη νέα ήττα θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για εξελίξεις.


Ολοι γνωρίζουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αποχωρήσει -με οποιοδήποτε τρόπο- δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας που μάλιστα στην παρούσα συγκυρία να μπορούν να κρατήσουν το κόμμα όρθιο.


Το σενάριο είναι προγενέστερο και λέει: Γυρίζει ο Καραμανλής και τότε επιστρέφουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά εύκολα. Αρχικά υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει και ο Πάνος Καμμένος, κάτι το οποίο πλέον εκτιμάται ως πολύ δύσκολο λόγω της εκλογικής επιτυχίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Σε αναμμένα κάρβουνα


Προς το παρόν όλοι περιμένουν τις εξελίξεις. Η ατελής, όπως αποδεικνύεται έως τώρα, προσπάθεια του κ. Σαμαρά για επανένωση της κεντροδεξιάς δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό. Αυτό που φοβούνται όλοι είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση νέων εκλογών η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει σοβαρά να είναι δεύτερο κόμμα, ανεξαρτήτως του αν βελτιώσει ή όχι κατά τι τα εκλογικά της ποσοστά.


Αυτό εκτός όλων των άλλων σημαίνει ότι θα χαθεί και το bonus των 50 εδρών. Δηλαδή θα μείνουν εκτός Βουλής πολλά και σημαντικά στελέχη της παράταξης τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.


Είναι προφανές ότι μια δεύτερη συνεχής ήττα που μάλιστα θα στερήσει και έδρες θα αποδεσμεύσει δυνάμεις οι οποίες προετοιμάζονται συστηματικά εδώ και καιρό. Δυνάμεις που από την αρχή βρίσκονται σε ιδεολογική απόσταση με την νέοσυντηρητική στροφή Σαμαρά.


Ο κ. Σαμαράς φυσικά και γνωρίζει το γίνεται στο κόμμα του. Εως τώρα η προοπτική των εκλογών και η τότε διαφαινόμενη εύκολη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε την ασφαλιστική του δικλείδα. Τώρα πλέον, αναζητεί δύο πράγματα. Πρώτον, το πως δεν θα χάσει τα πάντα στις επόμενες εκλογές και δεύτερον το πως θα αντιμετωπίσει το μετασεισμικό τσουνάμι που απειλεί να σαρώσει τα πάντα μέσα στο κόμμα του.




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ) ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ....
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.