Σάρωσε η ΔΑΠ στις φοιτιτηκές εκλογές, διπλά ποσοστά από τον δεύτερο.


Την πρωτιά απέσπασε για 26η συνεχόμενη χρονιά η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, ίσως στις πιο υποτονικές της μεταπολίτευσης. 


Οι φετινές εκλογές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν δυο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά: πρώτον την πτώση στη συμμετοχή, λόγω της αδιαφορίας των φοιτητών, δεύτερον....
την πτώση των ποσοστών της ΠΑΣΠ, που βρίσκεται ενώπιον διάσπασης. Από την άλλη πλευρά ανοδική, αν και όχι η αναμενόμενη συγκριτικά και με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, είναι η πορεία των Αριστερών φοιτητικών παρατάξεων. 


Η μόνη σταθερά στην εξίσωση των φοιτητικών εκλογών είναι η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων για την έκδοση κοινών αποτελεσμάτων, εξαιτίας της χρόνιας αδρανοποίησης της ΕΦΕΕ. Έτσι για μια ακόμη χρονιά η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα, κάτι που φαίνεται και από τη διαφορά στα ποσοστά και τη συμμετοχή, ανάλογα με την παράταξη. 


Πτώση στη συμμετοχή - Η εκλογική επιρροή


Πτωτική πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές. Το πάλαι ποτέ πολωμένο κλίμα δεν υπήρχε φέτος, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν εθνικές εκλογές, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Με βάση τους υπολογισμούς των φοιτητικών παρατάξεων η αποχή έφτασε περίπου στο 45%, όταν τα χρόνια της «παντοδυναμίας» των φοιτητικών παρατάξεων κινούνταν στο 35%. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς στις κάλπες προσήλθαν περίπου 100 χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίων και σπουδαστές ΤΕΙ. 


Σε ό, τι αφορά την εκλογική επιρροή η ΔΑΠ διατηρείται στην πρώτη θέση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρατηρείται σημαντική κάμψη των ποσοστών της ΠΑΣΠ. Σταθερή στα ποσοστά της παραμένει η ΠΚΣ, φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, ενώ άνοδο των δυνάμεών τους καταγράφουν οι Ενιαίες Αριστερές Κινήσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά της Αριστερής Ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.


Υπό διάσπαση η ΠΑΣΠ


Η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ βιώνει τα τελευταία χρόνια έντονους κλυδωνισμούς. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε απόσπαση αρκετών φοιτητικών συλλόγων από το σώμα της ΠΑΣΠ, κυρίως στην επαρχία, που προχώρησαν στην ίδρυση νέας φοιτητικής παράταξης, με την επωνυμία «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα», διαφωνώντας με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΠΑΣΠ είναι το γεγονός ότι δεν προχώρησε – μέχρι στιγμής - στη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, αλλά και η μη συμμετοχή ψηφοδελτίου της σε αρκετές Σχολές, μεταξύ των οποίων τα τμήματα ΜΜΕ, Κοινωνικής Θεολογίας και Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών. 


Τα πρώτα αποτελέσματα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ στις 5 το πρωί, σε 162 από τους 197 φοιτητικούς συλλόγους ψήφισαν 61.817 φοιτητές. Η ΔΑΠ απέσπασε ποσοστό 42,2%, η ΠΑΣΠ 21,02%, η ΠΚΣ 13,21%, οι ΕΑΑΚ 10,26% και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ 6,18%. Στα ΤΕΙ, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, σε 48 από τους 67 σπουδαστικούς συλλόγους, η ΔΑΠ αποσπά 54,19%, η ΠΑΣΠ 24,4%, η ΠΚΣ 12,41%, οι ΕΑΑΚ 2,44% και η ΑΡΕΝ 2,25%. 


Από την άλλη πλευρά η ΠΚΣ του ΚΚΕ στα δικά της αποτελέσματα σε 116 από 200 συλλόγου στα ΑΕΙ, δίνει στον εαυτό της 17,43% (+ 1% σε σχέση με πέρυσι), στην ΔΑΠ 30,50 (- 2%), στην ΠΑΣΠ 17,13% (-10 %) στα ΕΑΑΚ 10,89 (+1%) στην Αριστερή Ενότητα 8,36% (+ 3 %).


Η Αριστερή Ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στοιχεία για 61 από τους 193 συλλόγων. Καταγράφει στην ΔΑΠ 31,1% (-1,2%), στην ΠΑΣΠ 19,9% (-9,9%), στην Πανσπουδαστική 17,1% (+1,5%), στα ΕΑΑΚ 12,3% (+2%), στον εαυτό της 11,6% (3,9%).



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια