Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές καταθέσεις που «λείπουν»


Αλήθειες και ψέματα για τις τραπεζικές καταθέσεις που «λείπουν»Δηλαδή, από την ώρα που ενέσκηψε, ουσιαστικά, η πρωτοφανής οικονομική κρίση, μέχρι σήμερα.


Μόνο που εν αντιθέσει με ό,τι αποτελούσε την κυρίαρχη άποψη μέχρι σήμερα, τα λεφτά αυτά δεν πήραν την άγουσα προς το εξωτερικό και προς περισσότερο ασφαλείς τραπεζικούς λογαριασμούς της …εσπερίας.
 


Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτεται τώρα, ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των χρημάτων, κατ' αρχήν πήρε την άγουσα για διάφορα αυτοσχέδια «θησαυροφυλάκια», που δημιούργησαν οι Έλληνες στα σπίτια τους, για να τα προστατεύσουν.


Πόσα λεφτά έχουν «αποθηκευτεί» κατ' αυτόν τον τρόπο; Περί τα 15 δισ. ευρώ!


Άλλα 10 δισ. υπολογίζεται ότι πήραν την άγουσα για τραπεζικές θυρίδες σε όλη την επικράτεια, ενώ σημαντικό είναι και το κομμάτι το οποίο δαπανήθηκε όλο αυτό το διάστημα για την κάλυψη τρεχουσών καταναλωτικών αναγκών, αλλά και διαφόρων ανελαστικών υποχρεώσεων (π.χ. για την εφορία και όχι μόνο).


Το τελικό συμπέρασμα; Σε τράπεζες του εξωτερικού τα λεφτά τα οποία κατευθύνθηκαν φεύγοντας από ελληνικές καταθέσεις δεν θα πρέπει να υπολογίζονται σε παραπάνω από 20 δισ. ευρώ.


Αλλά κι από αυτά, ελάχιστα τελικώς πήγαν σε κυπριακές τράπεζες, όπως «έλεγε» ο αρχικός μύθος. Αντιθέτως, τα περισσότερα κατευθύνθηκαν προς τη Μεγάλη Βρετανία. 


Το δεύτερο συμπέρασμα; Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των καταθέσεων, κάποια στιγμή, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, θα επιστρέψει στη θέση του, δηλαδή στους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.


Κι αυτό γιατί υπάρχει. Τα λεφτά που δεν θα γυρίσουν ποτέ, θα είναι αυτά που δαπανήθηκαν είτε ασκόπως, είτε για κάποιον λόγο που δεν έπαιρνε αναβολή. Οπως, για παράδειγμα για να πληρωθεί ένα χαράτσι για τα ακίνητα ή κάτι παρόμοιο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια