Ξυπνούν μνήμες τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια


Στη διαχείριση των αντιδράσεων που ενδέχεται να δημιουργηθούν σε ένα μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης είτε λόγω του αποκλεισμού προσώπων που είχαν περίπου ξεκινήσει... προεκλογική εκστρατεία χωρίς να έχουν πάρει το "πράσινο φως" από τη Λ. Συγγρού είτε λόγω της συμμετοχής του Γ. Συμπιλίδη έπειτα από 20 χρόνια στις λίστες της ΝΔ, ρίχνουν....
το βάρος τους οι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος μάλιστα ακριβώς για αυτόν τον λόγο επέλεξε να ρίξει στην πρώτη γραμμή της μάχης τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως επικεφαλή της εκτελεστικής επιτροπής που δημιουργήθηκε από την επιτροπή εκλογικού αγώνα για να "τρέξει" τον κύριο κορμό της στρατηγικής του κόμματος. 


Ο κ. Σαμαράς ζήτησε καθαρή εντολή, ισχυρή αυτοδυναμία και λυμένα χέρια για να κυβερνήσει μετά την 6η Μαΐου, ωστόσο, και ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η επανεμφάνιση του κ. Συμπιλίδη στις γαλάζιες λίστες θα προκαλέσει ένα ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων κυρίως από τους υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υπενθυμίσει το ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο 90-93 στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ δεν έκρυβαν την οργή τους για την απόφαση Σαμαρά υπενθυμίζοντας ότι τον κ. Συμπιλίδη είχαν κομμένο από την πρώτη στιγμή τόσο ο Μιλτιάδης Έβερτ όσο και ο Κώστας Καραμανλής. 


Στο επιτελείο Σαμαρά εκτιμούν πάντως ότι πλησιάζοντας προς τις κάλπες οι αντιδράσεις αυτές θα περιοριστούν αν και όλοι στη Λ. Συγγρού γνωρίζουν ότι σε τοπικό επίπεδο θα γίνει "αγώνας" από στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας ίσως και του ΛΑΟΣ για να ξυπνήσουν οι μνήμες της φορτισμένης εκείνης περιόδου. 


Η συζήτηση για την υποψηφιότητα Συμπιλίδη είχε εν πολλοίς καταλήξει εδώ και μήνες αφού ο πρώην βουλευτής είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, με συνεντεύξεις του στον τοπικό τύπο είχε σχεδόν προαναγγείλλει την υποψηφιότητά του ενώ στην πρόσφατη επίσκεψη του Γ. Μιχελάκη στο Κιλκίς είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προετοιμασιών του οργανωτικού για τις ομιλίες του εκπροσώπου της ΝΔ. 


Ο κ. Σαμαράς ρίχνει στη μάχη του σταυρού πρόσωπα που ο Κώστας Καραμανλής είχε αποκλείσει το 2009 για διαφορετικούς λόγους: Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Σάββας Τσιτουρίδης θα διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο των συμπολιτών τους με τη ΝΔ να σημειώνει πως ούτως ή άλλως ο πρόεδρος του κόμματος έχει από την πρώτη στιγμή τονίσει πως η πραγματική ανανέωση στη ΝΔ θα προέλθει από το χέρι των ανθρώπων που θα ρίξουν τα ψηφοδέλτια στην κάλπη αν και όπως επισημαίνουν οι μισοί και πλέον από τους υποψηφίους είναι πρόσωπα πρωτοεμφανιζόμενα στον πολιτικό στίβο. 


Οι ενστάσεις πάντως που ήδη ακούγονται αφορούν στους συνειρμούς που μπορεί να δημιουργηθούν σε μία περίοδο που στο τερέν της πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ έχει μπει και το θέμα του Άκη Τσοχατζόπουλου για το οποίο ήδη η Ιπποκράτους έχει προσπαθήσει να απαντήσει με αναφορές στους... "κουμπάρους", στα δομημένα ομόλογα και στο Βατοπαίδι. 


Από τα παράδοξα των "γαλάζιων" ψηφοδελτίων και η περίπτωση της κ. Βόζεμπεργκ η οποία πρώτη είχε σπεύσει να στηρίξει με δήλωσή της τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη και μετά τη διαγραφή της και σήμερα βρίσκεται εκτός αφού στο παρά πέντε δεν επήλθε συμφωνία με τη Λ. Συγγρού για τον τρόπο με τον οποίο θα επέστρεφε στη ΝΔ αφού η ίδια επέμενε ότι δεν μπορούσε να στείλει επιστολή με την οποία επί της ουσίας θα αναγνώριζε ότι έκανε λάθος καταψηφίζοντας τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Αντιθέτως ο Γ. Βλάχος θα είναι και πάλι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής καθώς την προηγούμενη εβδομάδα -συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη -συζήτησε για λίγα λεπτά τηλεφωνικώς με τον κ. Σαμαρά προκειμένου να κλείσει το θέμα της επιστροφής του στη ΝΔ. 


Τα ψηφοδέλτια γράφονταν και σβήνονταν σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για συγκεκριμένες υποψηφιότητες σε Κεφαλοννιά και Καρδίτσα για τους κυρίους Παπαδάτο και Παππά αντίστοιχα είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καραμπόλες με "θύμα" τόσο τον τελευταίο για τον οποίο έθεσαν "βέτο" οι Γ. Αναγνωστόπουλος και Π. Σιούφας όσο και τον υφυπουργό Τουρισμού της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Πέτρο Αλιβιζάτο ο οποίος με επιστολή του ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος αντιδρώντας έτσι στις επιλογές της Λ. Συγγρού. 


Συσπείρωση και με τους "καραμανλικούς"


Ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε στη μάχη των εκλογών όλους σχεδόν τους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στον Κώστα Καραμανλή χωρίς ωστόσο να δώσει σε όλους τη δυνατότητα της εκλογής. Οι κύριοι Ζαγορίτης και Δασκαλάκης θα μετέχουν στην επιτροπή υπό τον Β. Μεϊμαράκη ενώ αντίθετα οι Ε. Αντώναρος και Π. Λειβαδάς μπαίνουν στη μάχη του σταυρού στη Β΄ Αθηνών και στην περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα. 


Πλησιάζοντας προς τις κάλπες και ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο με αφορμή και την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, για την οποία στη ΝΔ εκτιμούν ότι στην Ιπποκράτους επικρατεί αναταραχή, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν για τις λίστες θα υποχωρήσουν "μόλις κάτσει η σκόνη". 


Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μιχελάκης στη δήλωσή του θέλησε να περάσει το μήνυμα Σαμαρά ότι ακόμη και εκείνοι που κόπηκαν μπορεί να ελπίζουν σε αξιοποίησή τους μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως αν δεν μπήκαν στις "γαλάζιες" λίστες. 


Συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ σημείωναν χαρακτηριστικά στο real.gr: "η μάχη θα δοθεί σε κάθε επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ. Και η ατζέντα μετά το Ζάππειο θα παραμείνει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά"... 
real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια