ΣΟΚ: Βρήκαν κλοπιμαία από το πλιάτσικο στα καταστήματα της Αθήνας στο 18 Άνω


Εισαγγελική έρευνα διέταξε η Ελένη Ράικου. Αφορά σάκους που προέρχονταν από το πλιάτσικο της 12ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα
Εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχουν προκαλέσει καταγγελίες που αφορούν τον εντοπισμό στη μονάδα απεξάρτησης του νοσοκομείου, σάκων με κλοπιμαία από το πλιάτσικο που ακολούθησε....
τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας. 


Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή αναφορά στο θέμα αυτό από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή. Το γραφείο Τύπου του ΥΥΚΑ επισημαίνει:


«Μετά από τη διαβίβαση εκ μέρους της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε σε μονάδα του νοσοκομείου και αφού είχαν ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κάθε αρμόδιος φορέας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να προβεί στην άμεση διενέργεια ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου».


Όλα ξεκίνησαν από έγγραφες καταγγελίες που κατατέθηκαν στον Διοικητή του Ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, καταγγελίες νοσηλεύτριας στο πρόγραμμα απεξάρτησης «18 Άνω» ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην μονάδα απεξάρτησης μαύρες σακούλες με κλοπιμαία που προέρχονταν από το πλιάτσικο στα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας . Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπεύθυνη του προγράμματος εφέρετο να έχει καλέσει, στη συνέχεια, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν όρκο τιμής ότι δεν θα αποκαλυφθεί το περιστατικό.


Η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε την Αστυνομία για την υπόθεση ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθήνας κυρία Ελένη Ράικου διέταξε έρευνα. Πηγές του υπουργείου, επισημαίνουν ότι πέρα από τη συγκάλυψη του γεγονότος, πιθανόν για λόγους επιστημονικών προτεραιοτήτων, όπως σημείωναν, διερευνάται και το ότι ενδεχομένως να επιτρεπόταν, αν και το πρόγραμμα είναι «κλειστό», στους νοσηλευόμενους να βγαίνουν εκτός Ψυχιατρείου, συμμετέχοντας πιθανόν έτσι και στο πλιάτσικο.

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αθήνα, 10/4/2012
    Επιστημονικά Υπεύθυνοι των δομών της Μονάδας Απεξάρτησης
    18 Άνω, ΨΝΑ


    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
    Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και ενέργειες που προσβάλλουν το επιστημονικό μας έργο, την αφοσίωσή μας στον αγώνα για απεξάρτηση αλλά και τη γνωστή σε όλους ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Μονάδας, θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι το 18 Άνω διαπνέεται από σταθερές αξίες, αρχές και πλαίσιο, τα είκοσι τρία και πλέον χρόνια λειτουργίας του μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
    Το 18 Άνω, όλα αυτά τα χρόνια, τολμά να υποστηρίζει και να διεκδικεί καθημερινά και με σθένος την πλήρη, δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση από τις ουσίες και να υπογραμμίζει την αξία της θεραπευτικής σχέσης, της ψυχοθεραπείας και της τέχνης, γεγονός που το καθιστά μάχιμο και πρωτοπόρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας. Να τονίσουμε ότι η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση ισοδυναμεί με την απελευθέρωση του ατόμου από τον καταναγκασμό της χρήσης αλλά και κάθε συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση, κι έχει στόχο την ισότιμη επανεγγραφή και επανένταξή του στην κοινωνία. Επανένταξη, για έναν άνθρωπο που έζησε στο περιθώριο, σημαίνει να ολοκληρώσει τη θεραπεία του και να βρει τη θέση του ως ενεργός πολίτης με άποψη, διεκδίκηση και αγωνιστικότητα. Να καταφέρει δηλαδή να «σπάσει» τα κοινωνικά στερεότυπα που τον θέλουν χαμένο στις ουσίες, παραβάτη, επικίνδυνο.
    Ως θεραπευτές με πολύχρονη κλινική εμπειρία, γνωρίζουμε καλά ότι η εξάρτηση ως τρόπος ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την παραβατικότητα. Κυρίως όμως γνωρίζουμε ότι η δύσκολη σχέση των θεραπευόμενων με το Νόμο είναι σημαντικό κομμάτι της ψυχικής επεξεργασίας που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους προκειμένου να σταθούν ξανά όρθιοι και δυνατοί σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.
    Στο 18 Άνω οι θεραπευτές καθημερινά και συνεχώς υποστηρίζουν τους θεραπευόμενους με υπομονή και κουράγιο ώστε να «κρατηθούν», παρά τα όποια πισωγυρίσματά τους, στο δρόμο της απεξάρτησης και της αλλαγής. Σ΄ αυτήν τη διαδικασία αλλαγής, χρειάζεται μια θεραπευτική ομάδα που να αντέχει, να επεξεργάζεται και να νοηματοδοτεί τα πράγματα, με εργαλείο τη θεραπευτική σχέση και με προϋπόθεση το σεβασμό στο θεραπευόμενο άρα και στο θεραπευτικό απόρρητο, βασική αρχή της ιατρικής, νοσηλευτικής και θεραπευτικής δεοντολογίας.
    Προτείνουμε και παρακαλούμε για τη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κάθε γεγονότος που παίρνει δημόσιο χαρακτήρα, αναλογιζόμενοι τη δύσκολη μάχη που δίνουν οι θεραπευόμενοι για τη ζωή τους κόντρα στον ψυχικό και σωματικό θάνατο.
    Υπογράφουν:
    Ακριβάκης Γιάννης, Ψυχολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος Μ.Ψ.Α.Τ.
    Βολυράκη Ελένη, Κοιν. Λειτουργός, Επιστημ. Υπεύθυνη Γ΄ Κοινων. Επανένταξης Μητέρων
    Γκότσης Ηρακλής, Νοσηλευτής, Επιστημ. Υπεύθυνος Α΄ Συμβουλευτικού Σταθμού
    Ευσταθίου Μάρω, Ειδ. θεραπεύτρια, Επιστημ. Υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών
    Καρβούνη Θεοδώρα, Κοινωνιολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνη Τμ. εφήβων
    Κασιδιάρης Γιάννης, Ειδ. Θεραπευτής, Επιστημ. Υπεύθυνος Κέντρου Εμψύχωσης
    Κεβόπουλος Σταύρος, Ψυχολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος Α΄Κοινωνικής Επανένταξης
    Παπαδή Μαρίνα, Ψυχολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνη Σχολείου
    Σταυρόπουλος Βασίλης, Ψυχολόγος, Επιστημ. Υπεύθ. Τμ. Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου
    Σφηκάκη Μαρία, Ψυχολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνη Τμήματος Μητέρων
    Σχίζα Μαρία, Ειδ. θεραπεύτρια Επιστημ. Υπεύθυνη Τμήματος Οικογένειας
    Υφαντής Δημήτρης, Κοινωνιολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνος Τομέα Έρευνας
    Φλούδας Γιώργος, Ψυχίατρος, Επιστημ. Υπεύθυνος Τμ. Διατροφικών Διαταραχών
    Χλωρού Μαρία, Κοινωνιολόγος, Επιστημ. Υπεύθυνη Β΄ Συμβουλευτικού Σταθμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ....

    Με αφορμή τις κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο κα δωρεάν Πρόγραμμα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18ΑΝΩ – Ψ.Ν.Α. και την προσπάθεια στοχοποίησης και απαξίωσής του, εμείς οι απεξαρτημένοι θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας. Είμαστε πατέρες, μητέρες, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές.
    Είμαστε σε θέση να γράφουμε αυτό το κείμενο – να εκφράζουμε τις «θέσεις» μας, τη δυσαρέσκειά μας, την πραγματικότητά μας, να συμμετέχουμε, να αντιστεκόμαστε, αποτελώντας ένα υγιές και ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας, στηριζόμενοι σε ένα σύστημα αξιών, που διαμορφώθηκε μέσα από τη θεραπευτική μας διαδικασία.
    Δεν θα είμαστε ζωντανοί, δεν θα είμαστε αξιοπρεπείς, εάν δεν είχαμε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και δεν το είχαμε ολοκληρώσει. Μέσα από αυτή, τη θεραπευτική διαδικασία, πήραμε απόσταση από κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές.
    Είμαστε εξοργισμένοι στο άκουσμα της «διαπραγμάτευσης» και της άρσης του «θεραπευτικού απορρήτου», το οποίο αποτελεί την βασική παράμετρο του «θεραπευτικού μας συμβολαίου» κατά την ένταξή μας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το «θεραπευτικό απόρρητο» είναι αυτό που μας κάνει να εμπιστευτούμε, να χτίσουμε μια «σχέση» με τον θεραπευτή μας, να μείνουμε καθαροί.
    Αναρωτιόμαστε γιατί το «θεραπευτικό απόρρητο» μετονομάζεται σε «όρκο σιωπής», αφού για εμάς είναι τόσο πολύ σημαντικό.
    Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας, εμείς οι απεξαρτημένοι, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας στη Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ και στη Διευθύντρια Μάτσα Κατερίνα. Θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε προσπάθεια της «ευρύτερης οικογένειάς» μας να αντιμετωπίσει τις όποιες επιθέσεις προς τα στεγνά προγράμματα.



    Οι απεξαρτημένοι του 18ΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.