Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα: Στην Τζαμάικα θέλουν αυτό που πήραμε κι εμείς από την Τρόικα...


Κι όμως υπάρχει μια χώρα που ζητά να πάρει ό,τι κι εμείς από την Τρόικα! Μια χώρα που φέρεται να … «ζηλεύει» τις συμφωνίες που πέτυχε η Ελλάδα και εκτιμά πως έτσι μπορεί να σωθεί.

Η είδηση έχει να κάνει με την έκκληση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ιδιώτες πιστωτές της....
για να επιτευχθεί μια … «ελληνικού τύπου» διάσωση της οικονομίας της χώρας της που έκανε η πρωθυπουργός της Τζαμάικα κυρία Portia Simpson Miller!

Η Τζαμαϊκανή πολιτικός δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια για τη χώρα της αν πετύχαινε μια συμφωνία διάσωσης κατά τα πρότυπα της Ελλάδας», καθώς αυτή την εποχή διαπραγματεύεται μια νέα δανειακή σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αν απολαμβάναμε μια διάσωση όπως η Ελλάδα, με την βοήθεια του Θεού, η Τζαμάικα θα αναπτυσσόταν και θα άκμαζε,» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζαμαϊκανή πρωθυπουργός. Το πιο απίστευτο όμως είναι πως η κυρία Simpson Miller δηλώνει ότι ακόμα κι αν δεν πετύχει όλα όσα «πέτυχε» η Ελλάδα πάλι ευχαριστημένη θα είναι: «Γνωρίζουμε πως δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στον επίπεδο της Ελλάδας,  αλλά αν μπορέσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή των χωρών του ΔΝΤ, τότε αυτό θα σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Το νησιωτικό αυτό κράτος της Καραϊβικής είχε εξασφαλίσει το 2010 συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων που είχε εκδώσει, ύψους 7,8 δισ. δολαρίων, με νέα ομόλογα πιο μακράς λήξης και με σαφώς πιο χαμηλά επιτόκια, αλλά η συμφωνία τελικώς κατέρρευσε καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας δεν μπόρεσε να τηρήσει καμία δέσμευσή της έναντι του ΔΝΤ και των πιστωτών για σχεδόν έναν χρόνο.

Έτσι τώρα η κυρία Simpson Miller ανέλαβε να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με στόχο να πετύχει μια συμφωνία που θα επιτρέψει να μειωθεί το «βάρος» της χώρας που πέρυσι άγγιξε το 126% του ΑΕΠ.


protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια