«Μην μας αλλάζετε τη θεραπεία μας. Κινδυνεύουμε από τις παρενέργειες»


Τι λέτε ρε, ξέρετε εσείς και δεν ξέρει ο Μάρθα κλάμα αγαπησιάρης loverdos ; Πάτε καλά ρε  ; Κατηγορείτε αυτόν τον ογκόλιθο της πολιτικής χωρίς να ντρέπεστε ;
Λοιπόν σοβαρά τώρα, αυτός ο αποτυχημένος αγαπούλας έχει βαλθεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, αλλά να ξέρεις ρε αποτυχημένε ότι δεν θα σου περάσει. Σε ένα - ενάμιση μήνα θα πας σπίτι σου και θα κλειστείς εκεί γιατί θα φοβάσαι να βγεις έξω από την οργή του κόσμου εσύ και οι σύντροφοι σου που καταστρέψατε την Ελλάδα.
.  
Είναι η δραματική....
έκκληση προς κάθε υπεύθυνο, από την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, προκειμένου να μην αλλάξει το υπάρχον σύστημα θεραπείας, και κατά συνέπεια,  να μην αλλάξουν τα φάρμακα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της Ηλικιακής Εκφύλισις της Ωχράς Κηλίδας.


 Αυτό συμβαίνει γιατί όπως λένε, τα νέα φάρμακα, είναι σε πειραματικό στάδιο και ήδη μετά από ένα χρόνο πειραμάτων, μπορεί τα αποτελέσματα και των 2 θεραπειών να είναι τα ίδια (δηλαδή, τόσο η υπάρχουσα θεραπεία, όσο και η πειραματική, να καταπολεμάνε εξίσου καλά την πάθηση της Ηλικιακής Εκφύλισις της Ωχράς Κηλίδας,) όμως, με την πειραματική θεραπεία, αρχίζουν να παρουσιάζονται παρενέργειες, άσχετες με την πάθηση που έχουν.


Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την Αμερικάνικη μελέτη «CATT» σε ασθενείς με Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.), η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία για την Η.Ε.Ω. (Ranibizumab) με την πειραματική θεραπεία  (Bevacizumab), η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση και σε διάφορους τύπους καρκίνου.


Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια μεταξύ της επίσημα εγκεκριμένης θεραπείας και μίας πειραματικής, χαμηλότερου κόστους.


Η μελέτη κατέδειξε στον 1ο χρόνο θεραπείας ότι η πειραματική θεραπεία (Bevacizumab) δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab), όσον αφορά στην παράμετρο της οπτικής οξύτητας (δηλ. στην ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση).


Ταυτόχρονα έδειξε σημαντικές διαφορές υπέρ της εγκεκριμένης θεραπείας όσον αφορά παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.


Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών με αφορμή όλα αυτά θέτει κάποιους σημαντικούς προβληματισμούς, όπως:


- Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο (Bevacizumab).


- Επιπλέον και άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό.


Και συνεχίζει: «Λόγω των παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε ως ένωση ασθενών ότι η εγκεκριμένη θεραπεία (Ranibizumab) θα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς με Η.Ε.Ω. καθώς είναι αυτή που έχει τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.


Επιπλέον τονίζουμε το θεσμοθετημένο δικαίωμα των ασθενών να γνωρίζουν και να συναινούν ή να απορρίπτουν κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να τους διενεργηθεί.» (Νόμος 2071/1992 άρθρο 47 "Τα δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς" ΦΕΚ 123/τ.Α.15/07/1992.)


Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.) είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία και η οποία προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση. Η Η.Ε.Ω. επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κομμάτι του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες. Η Η.Ε.Ω. δεν προκαλεί καθόλου πόνο.


Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Η Η.Ε.Ω. είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.


Η Η.Ε.Ω. εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή.


Στην Ελλάδα συμπεραίνουμε ότι στα 3.500.000 πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών, το 80% έχει προβλήματα χαμηλής όρασης (2,5 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου), εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο είναι πολύ σοβαρά.


Ο αριθμός των νέων πασχόντων από Η.Ε.Ω. ανέρχεται περίπου στα 5.000 άτομα ετησίως, με υγρού τύπου 1.000 έως 1.500, τα οποία τροφοδοτούν τον πληθυσμό των τυφλών κατά 2.000- 3.000 άτομα κατ΄ έτος, εφόσον δεν έχουν ακολουθήσει θεραπευτική αντιμετώπιση.


Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου. Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις Νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ).


 iatropedia.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια