Κυνικοί, πλέον, οι Τροϊκανοί, δεν το κρύβουν... Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου διάλεξαν να βάζουν φόρους!

Εξηγήσεις ενώπιον των μελών των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα κλήθηκαν να δώσουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Τρόικας Ολι Ρεν, Γιόργκ Άσμουσεν και Πολ Τόμσεν.Εξηγώντας τους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος αναφέρθηκαν στη μη εφαρμογή των....
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ωστόσο, και οι τρεις έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ενώ επέμειναν στην ανάγκη εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι Ρεν, κάτι που όπως τόνισε, μόνο η κοινωνία μπορεί να διορθώσει.

“Πολιτική ενότητα και κοινωνία θα δώσουν λύση”



 

«Είναι γεγονός ότι οι προβολές ανάπτυξης της τρόικας του Μαΐου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν σε αυτό, στο να είναι το αποτέλεσμα χειρότερο από ότι είχαμε  προβλέψει», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν είπε ότι ένας παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη ήταν η συζήτηση εμπλοκής του δημοσίου τομέα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, γεγονός ενίσχυσε την οικονομική αβεβαιότητα.

«Αυτό ενισχύθηκε από την έλλειψη ευρείας συναίνεσης για πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που ήταν στο πρώτο πρόγραμμα»,είπε προσθέτοντας ότι  αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

«Ως αποτέλεσμα, δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος σε πολλές μεταρρυθμίσεις».

«Απαιτείται στήριξη και δεύτερον πρέπει να δούμε την ασθενή διοικητική ικανότητα της Ελλάδας κάτι που κάνουμε με την ομάδα δράσης», πρόσθεσε.

Πάντως, ο κύριος Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα  έχει πολύ μεγάλους κινδύνους ως προς την εφαρμογή του, κάτι που όπως είπε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενισχυμένη πολιτική ενότητα και με συνεχή αποφασιστικότητα για να βελτιωθεί η ικανότητα της χωράς.

«Απαιτείτει ακόμη πιο έντονη εσωτερική υποτίμηση για να ολοκληρωθεί εντός της Ευρωζώνης το οικονομικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. «Πολιτική ενότητα και αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας στη χώρα είναι απαραίτητα για να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», κατέληξε...

“Εσωτερική υποτίμηση, η μόνη λύση”


 

Από την πλευρά του ο Γκέοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι το πρώτο  πρόγραμμα δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα γιατί υπήρχε ελλειμματική εφαρμογή.

Το στέλεχος της ΕΚΤ είπε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι δημοφιλές αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική», ενώ υποστήριξε ότι εφόσον στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει νομισματική ευελιξία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε «εσωτερική υποτίμηση».

«Οι στόχοι ανάπτυξης του πρώτου προγράμματος δεν επιτεύχθηκαν  λόγω έλλειψης εφαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν ένα μοναδικό πείραμα, το οποίο δεν σκοπεύουν να επαναλάβουν.

«Έχουμε σκοπό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ» είπε τονίζοντας, ωστόσο,  ότι αυτό υπόκειται στις ελληνικές αρχές και λαό. Η εσωτερική υποτίμηση είναι μονόδρομος για αυτό, ανέφερε ο κ. Άσμουσεν.

«Θέλουμε μια λύση εντός της ευρωζώνης, αν φύγει μια χώρα από την ευρωζώνη αυτό θα είχε  άπειρους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά», ανέφερε

“Οι Έλληνες επέλεξαν να βάζουν φόρους”

 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Τρόικας στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσει να ανταγωνιστεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Πιστεύαμε ότι θα υπήρχε βελτίωση, αύξηση των επενδύσεων, όμως αντίθετα υπήρχε μια φθίνουσα πορεία», είπε ο κ. Τόμσεν αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Με το νέο πρόγραμμα θα αναχαιτίσουμε αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και εξήγησε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στοχεύει στο να δημιουργηθούν, έστω και με καθυστέρηση, μετρά που θα υλοποιηθούν για να υπάρξει ανάπτυξη όσον αφορά στις επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Απαντώντας, δε, σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που επέλεξαν να βάζουν φόρους αντί να κόβουν δαπάνες...





protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια