Π. Παυλόπουλος: H πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για εξεταστική επιτροπή δεν έχει ούτε το ηθικό, ούτε το θεσμικό, ούτε το πολιτικό έρεισμα για να συζητηθεί.


Το χρονικό της παραποίησης του ελλείμματος του 2009
Πρέπει να εξηγήσω ευθύς εξαρχής ότι θεωρώ πως η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει ούτε το ηθικό, ούτε το θεσμικό, ούτε το πολιτικό έρεισμα για να συζητηθεί. Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Όπως ήρθε αυτή η υπόθεση θυμίζω ότι προηγήθηκε η αποστολή στη Βουλή υπό τους όρους που εξέθεσε προηγουμένως ο κ. Λοβέρδος του φακέλου της δικαιοσύνης από τους εισαγγελείς που ερευνούν....
την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ- δεν έρχεται καν με το ίδιο περιεχόμενο για το οποίο γίνεται η σχετική πρόταση από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και εξηγώ γιατί.
Τι είναι εκείνο που μας ζητάει η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εξετάσουμε; Το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009; Θέλω να θυμίσω κάτι για να είμαι δίκαιος με τα πράγματα. Όταν από εκείνο εκεί το Βήμα ο κ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τις εκλογές μας έλεγε ότι του ζητούσαν απ’ έξω, επειδή δήθεν υπήρχαν πλαστά στοιχεία, κάποιος να  μπει φυλακή, όταν κατατίθετο η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για εξεταστική Επιτροπή για δήθεν πλαστά στοιχεία το 2009, ναι, κύριε Λοβέρδο, το ομολογώ και το λέω και στη Βουλή, ότι υπήρξατε συνάδελφοι που πήρατε πάνω σας την υπόθεση, ακριβώς γιατί συναισθανόσασταν την ευθύνη των πραγμάτων, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, όταν ο κόσμος, η χώρα μας βυθιζόταν σ’ αυτή την κατάσταση που ξέρουμε όλοι.
Λίγο ως πολύ σήμερα ξέρουμε τι έχει συμβεί με το έλλειμμα του 2009. Και αν θέλουν να υποστηρίξουν κάποιοι διαφορετικά πράγματα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ξέρετε πολύ καλά και φάνηκε ότι το έλλειμμα του 2009, τον Οκτώβρη όταν άφηνε η Κυβέρνηση Καραμανλή την εξουσία, ύστερα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ήταν γύρω στο 9,3%. Βεβαίως, διπλάσιο σε σχέση με αυτό  που είχε προϋπολογιστεί, το 4,4%. Όπως όμως εξέθεσε ο κ. Σταϊκούρας η ίδια η Ευρωζώνη είχε διπλάσιο μέσον όρο ελλείμματος στις χώρες της και η ίδια η Ευρωζώνη είχε κάνει λάθος στον υπολογισμό στο ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης και της χώρας. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, έτσι όπως ήταν τα πράγματα, να είναι περίπου διπλάσιο. Η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε πάρει όλα τα μέτρα για να πέσει δυο με τρεις μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου, να φτάσει δηλαδή, γύρω στο 6%, που δεν απείχε πολύ από το 4,4% παρά την υφεσιακή διαδικασία.
Και ξαφνικά η Κυβέρνηση Παπανδρέου λέει «Λεφτά υπάρχουν». Γύρω στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, δηλαδή κοντά στο 4% του Α.Ε.Π., φουσκώθηκε το έλλειμμα από 2 ενέργειες.
Η μια ήταν το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που ήδη είχε δρομολογήσει νομοθετικά, ακόμα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μέσα στις εκλογές η Κυβέρνηση Καραμανλή για να μπορέσει να έχει εισπράξεις, ώστε να μην αυξηθεί το έλλειμμα, αντίθετα να πέσει.
Και από την άλλη πλευρά αφού μετέθεσε για το 2010 αυτά τα εισπρακτικά μέτρα, για να είναι δήθεν κοντά στο πρόγραμμά της η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ξαφνικά άρχισε να γίνεται και γαλαντόμα με τις παροχές εκείνες που δήθεν είχε υποσχεθεί με τη λογική του «λεφτά υπάρχουν».
Έρχεται, λοιπόν, αυτό το 4% συν όλες αυτές οι ενέργειες που έγιναν για να μπουν μέσα στο έλλειμμα όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία γίνεται η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Να γιατί φτάσαμε στο 15,7%. Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουμε όλοι.
Τι θα προσθέσουμε αυτή τη στιγμή; Γιατί ξέρουμε, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν απέσυρε την πρόταση ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχε κάνει για την εξεταστική επιτροπή το Φλεβάρη του 2010. Την απέσυρε και δεν το ξέρω; Δεν είχαμε πει τότε και τα 2 κόμματα ότι βεβαίως και πρέπει να ερευνηθεί το θέμα αυτό και να δούμε τι έγινε και με το έλλειμμα. Και μάλιστα η δική μας πρόταση είναι να πάμε από την αρχή, από τότε που δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη. Δεν έγινε τίποτα μέχρι τώρα. Και ξαφνικά τώρα, όταν σε 1 μήνα θα έχουμε προεκλογική περίοδο, τώρα όταν δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί για να σωθεί ο τόπος και βάζουμε πλάτη για να σωθεί ο τόπος, ξαφνικά έρχεται και λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Σας είπα ότι δεν έχει ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό, ούτε θεσμικό έρεισμα. Και να γιατί.
Το ηθικό έρεισμα. Μα, δεν το βλέπετε, κύριοι συνάδελφοι, εσείς που θα ψηφίσετε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής ότι είναι αδιανόητο να εξετάσεις ένα τέτοιο πράγμα μέσα σε 15 μέρες; Εκτός αν έχεις μια πρόθεση: να μην το εξετάσεις, αλλά να το κουκουλώσεις. Γι’ αυτό είπα ότι δεν έχει το ηθικό έρεισμα.
Σας διαβεβαιώ ότι κανείς απ’ έξω δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Άλλες είναι οι αγωνίες του κόσμου και το ξέρετε. Για ποιο λόγο, λοιπόν; Θα φτιαχτεί η εξεταστική επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει καμιά δεκαπενταριά μέρες, θα βρει το φως το αληθινό, θα λάβει το πνεύμα του επουράνιο και θα έχει λύσει το ζήτημα που μας απασχολεί και μας ταλανίζει τόσο καιρό. Άρα, μόνο ως προσπάθεια να συγκαλύψουμε μπορούμε να το δούμε, να πούμε από τώρα «ξέρετε αυτό το πράγματα συμβαίνει άρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Το δεύτερο είναι το τεράστιο θεσμικό ζήτημα που προκύπτει από το πρώτο, το ηθικό. Η έρευνα ακόμα συνεχίζεται. Μπορεί να έστειλε ο εισαγγελέας το φάκελο στη Βουλή αλλά η έρευνα συνεχίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το θέμα της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία μετά βαΐων και κλάδων, μετά φανών και λαμπάδων μας την έφεραν εδώ ως ανεξάρτητη και βεβαίως συλλογική και είναι σήμερα ενός ανδρός αρχή με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Τους ανθρώπους της ΕΛΣΤΑΤ εσείς τους βάλατε. Αυτοί αμφισβήτησαν αυτά που αμφισβητούν. Δεν ξεκίνησαν οι εισαγγελείς από μόνοι τους τίποτα, ούτε καν από δικές μας καταγγελίες. Από τα μέλη της επιτροπής που εσείς διορίσατε και που την έχετε κάνει με ειδική νομοθετική ρύθμιση -το τονίζω- να λειτουργεί με έναν άνθρωπο και μόνο.
Εξετάζουν οι εισαγγελείς, λοιπόν, αυτή την υπόθεση και θα έπρεπε και για λόγους θεσμικούς να πούμε «όχι» στην Επιτροπή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα των εισαγγελέων. Να δούμε τι βρίσκουν, γιατί συνεχίζεται για τα πρόσωπα που δεν είναι πολιτικά. Για να έχουμε και εμείς πλήρη εικόνα. Λένε «όχι, να κάνουμε εξεταστική να τελειώσουμε σε 15 μέρες», «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Μπας και για να στείλουμε το μήνυμα στους δικαστές; «Ξέρετε; Προσέξτε καλά. Αν συνεχίσετε τη δουλειά σας, αυτό θα σημαίνει ότι τα έχετε βάλει με τις πολιτικές ηγεσίες» άρα, πολιτικοποιείτε τη δικαιοσύνη. Δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει θεσμικό ζήτημα; Δεν το βλέπετε; Τι μήνυμα θα στείλουμε; Εκτός αν σας αρέσει να στέλνετε τέτοια μηνύματα στη δικαιοσύνη που δυστυχώς, λυπάμαι, το βλέπω τον τελευταίο καιρό και με ανησυχεί ιδιαίτερα.
Και μη μου πείτε ότι άλλαξα θέση. Και ως υπουργός τον καιρό εκείνο έλεγα ότι, όταν είναι η υπόθεση στη δικαιοσύνη, εξεταστική δε γίνεται. Τη θυμάστε την ιστορία.
Και τέλος, υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα που σας είπα.
Κύριοι συνάδελφοι, τι εικόνα δίνουμε; Το πρωί με το PSI λέγαμε ότι κάνουμε τα πάντα για να μην καταρρεύσει η χώρα. Αυτό λέγαμε. Και ξαφνικά σήμερα το απόγευμα ερχόμαστε και λέμε «ε, δε φτιάχνουμε και μια εξεταστική επιτροπή να δούμε τι έγινε το 2009», όταν τούτη την ώρα δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης. Είναι το πολιτικό momentum για να κάνουμε αυτές τις ιστορίες;
Σας λέω, λοιπόν, για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης και για λόγους θεσμικούς είναι αδιανόητο η επιτροπή αυτή να συσταθεί.
Και εν πάση περιπτώσει αν τη στήσετε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα με θυμηθείτε. Σ’ αυτή θα μετέχετε μόνοι σας. Και βεβαίως δε θα έχει και κανένα αποτέλεσμα. Και δεν είναι θέμα συσχετισμού πλειοψηφίας. Είναι θέμα πραγματικού πολιτικού χρόνου που να είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Τότε πρέπει να το δούμε στη συνέχεια αυτών που είχαμε ξεκινήσει από το 2010 και που είπαμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε. Έτσι πρέπει να γίνει. Και δεν είναι θέμα, σας λέω, άλλης πλειοψηφίας και άλλου συσχετισμού δυνάμεων. Είναι άλλης ιεράρχησης πραγμάτων. Τέτοια έλλειψη σοβαρότητας να συζητάμε τώρα για τέτοια ζητήματα, όταν από την άλλη πλευρά, κάποιοι από εμάς, όσοι μπορούμε, όσοι αντέχουμε, δίνουμε τη μάχη για την επιβίωση του τόπου, δε νομίζω ότι ταιριάζει.
Γι’ αυτό το λόγο είναι όχι μόνο το «όχι» σε ό,τι αφορά τη σύσταση της επιτροπής αλλά και το όχι και στην οποιαδήποτε συμμετοχή σε τέτοιες επιτροπές βεβαίως αυτή την ώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια