Ούτε βελόνες για αιμοληψία δεν έχουν στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.


Καταρρέουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε μια απλή εξέταση αίματος για... χοληστερίνη! Ενδεικτικό των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζουν τα εργαστήρια τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι δεν υπάρχουν βελόνες αιμοληψίας, ειδικοί συλλέκτες λήψης αίματος (vacutainer), αλλά και αντιδραστήρια για μια σειρά από βασικές εξετάσεις, όπως τριγλυκερίδια, Τ3,Τ4, PSA, φεριτίνη, φώσφορος, κρεατινίνη, αλλά και εξειδικευμένες, όπως τοξόπλασμα και διάφοροι τύποι καρκίνου, π.χ. ωοθηκών, πνεύμονα και στήθους....

 Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, με συνέπεια από τη μία μεριά να αυξάνεται η οικονομική «αιμορραγία» του ΙΚΑ και από την άλλη οι πολίτες, που έχουν ήδη πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας το 15% που είναι η συμμετοχή στις εξετάσεις τους.

Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμο Βουδούρη. Ομως, έως και σήμερα φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ενδεικτική είναι η επιστολή του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος που έστειλε στις 27 Ιανουαρίου στο υπουργείο Υγείας άλλα και στον ΕΟΠΥΥ. Οπως, μάλιστα, αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Σάββας Παρασκευόπουλος, τις επόμενες μέρες θα αχρηστευτούν και οι βιοχημικοί αναλυτές, γιατί τελειώνουν τα αναλώσιμα υλικά. «Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα δείγματα σε ιδιώτες για να παίρνουν οι ασφαλισμένοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, κάτι που έχει δυσβάσταχτο κόστος και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ» αναφέρει στην επιστολή του ο σύλλογος.

Ακόμη οι εργαζόμενοι επαναφέρουν το αίτημα να μην κλείσει το Ιστοκυτταρολογικό Εργαστήριο της Πύλης Αξιού, όπου απευθύνονται χιλιάδες ασφαλισμένοι από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας κάθε χρόνο. To εργαστήριο έχει σταματήσει να παραλαμβάνει παρασκευάσματα με απόφαση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια