Τι λέει για τους Έλληνες ο Γ. Μπουτάρης σε γερμανική εφημερίδα


Ο κ. Μπουτάρης, ερωτώμενος για το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, μετά τις "αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας", τονίζει ότι "ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παράσιτα ούτε οι Γερμανοί βάρβαροι....

"Η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, αλλά όχι το ευρωπαϊκό πρόβλημα", επισημαίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Hamburger Abendblatt". Τονίζει δε ότι "αυτό που χρειάζονται κυρίως οι Έλληνες δεν είναι χρήματα, αλλά πειθαρχία".


"Σε έναν πεινασμένο δεν δίνεις ψάρι, αλλά του μαθαίνεις να ψαρεύει", τονίζει ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Γερμανία, σε μια προσπάθεια συντονισμού της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι η Γερμανία παρέχει τις γνώσεις της σε τομείς στους οποίους στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει αρκετά, καλεί ωστόσο το Βερολίνο, με τον ισχυρό ρόλο που διατηρεί στην Ευρώπη, "να προσέξει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της βοήθειας και της αυστηρότητας".


Ο κ. Μπουτάρης, ερωτώμενος για το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, μετά τις "αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας", τονίζει ότι "ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και παράσιτα ούτε οι Γερμανοί βάρβαροι" και κάνει λόγο για "επινοήσεις των λαϊκιστικού Τύπου" στις δύο χώρες. "Όταν οι Έλληνες δουλεύουν σε ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο, όπως π.χ. στην Γερμανία, μπορούν να πετύχουν πολλά. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουμε αυτό το περιβάλλον στην Ελλάδα", προσθέτει.


Αναφερόμενος στη θητεία του, ο κ. Μπουτάρης αναλύει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να μπουν σε τάξη τα οικονομικά του δήμου. Κάνει λόγο για μείωση των χρεών κατά 50% και των δημοτικών τελών κατά 7,5% και προσθέτει ότι στόχος του είναι ως τις επόμενες εκλογές να προσφέρονται ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, με μικρότερο αντίτιμο και τα λειτουργικά έξοδα να μειωθούν στο 30% του επιπέδου των τελευταίων δημοτικών εκλογών.


Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης κάνει λόγο για 25% ανεργία, για μεταφορά πολλών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού, του οποίου, όπως λέει, "η διαχείριση πρέπει να φύγει από το κράτος και να περάσει σε μια επαγγελματική εταιρεία, πράγμα που στην Ελλάδα είναι δύσκολη διαδικασία". Διευκρινίζει πάντως ότι δεν αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση υπό την συνήθη έννοια, αλλά κυρίως σε καλύτερο "μάνατζμεντ" από αυτό που μπορεί να προσφέρει το κράτος.


Ο κ. Μπουτάρης σημειώνει ακόμη ως στόχο την αναδιαμόρφωση των Πανεπιστημίων της πόλης ως κέντρων έρευνας, καινοτομίας και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. "Ένα σημαντικό πολιτικό εγχείρημα είναι η μεταρρύθμιση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία μέχρι τώρα χρηματοδοτούνταν -λες και ήταν αυτονόητο - από το κράτος και δεν λογοδοτούσαν για την χρήση των κονδυλίων. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν με την εντύπωση ότι η μόρφωση δεν κοστίζει τίποτα. Φυσικά όμως κοστίζει χρήματα και η χρηματοδότηση πρέπει να οργανωθεί, μεταξύ άλλων, από τον οικονομικό κόσμο", δηλώνει.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η κυβέρνηση Παπαδήμου προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει δυσάρεστες τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης. "Τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ. συνέχισαν στην αρχή να σκηνοθετούν την κομματική πολιτική διαμάχη τους", εξηγεί, προσθέτει ωστόσο ότι "στο μεταξύ προωθούνται νομοσχέδια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να τελειώνουν τα παιχνίδια".


Ζητεί πάντως μεγαλύτερη αυτονομία για τους δήμους και καταπολέμηση του προβλήματος της γραφειοκρατίας.


Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Μπουτάρη στον τομέα της Οινοποιίας, στις πρωτοβουλίες του σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας, ενώ τον περιγράφει ως "αυτό που μας αρέσει να φανταζόμαστε σαν τον δυναμικό Έλληνα".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια