Τώρα η συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών.


Το “Μεγάλο Σάββατο” για τον πρωθυπουργό τελείωσε όμως η Ανάσταση δεν ήρθε. Μετά τις απανωτές συναντήσεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός σήμερα έχει μια άλλη κρίσιμη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και όλα παραμένουν ρευστά. Αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να....
παραιτηθεί το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να έχει απομακρυνθεί ειδικά αν οι πολιτικοί αρχηγοί που τον στηρίζουν δεν βρουν μια κοινή γραμμή. 


Χθες ο Λουκάς Παπαδήμους συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. 


Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "κοντά" στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί "την επόμενη εβδομάδα". Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναχώρησε ήδη το πρωί για τις Βρυξέλες.


Αργά χθες το βράδυ όμως ο πρωθυπουργός είχε άλλη μια συνάντηση. Με τους επικεφαλής της τρόικας που από το πρωί του Σαββάτου είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών. 


Το θέμα για τις περικοπές μισθών και δώρων δεν έχει κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα αυτό στον πρωθυπουργό που ίσως αναλάβει πλέον αυτός τις βασικές διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό. 


Τι θα ζητήσει όμως σήμερα ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς; Η συνάντηση που ήταν να γίνει χθες, τελικά κλείστηκε για σήμερα στις 13:00. Ο Λουκάς Παπαδήμος  θα ζητήσει πλήρη εξουσιοδότηση για την κορυφαία μάχη της διαπραγμάτευσης και με την υποσημείωση ότι επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες (θα ακολουθήσει μίνι σύσκεψη μάλλον ειδικά για το ελληνικό ζήτημα) έχει περιθώριο να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη. Και αυτό γίνετια για  να αποφευχθεί το “μπάχαλο” που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Βουλή κατά την ψήφιση των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. 


Εδώ όμως τα πράγματα δυσκολεύουν αφού ήδη ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει για μείωση μισθών και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς που ήδη δέχεται πιέσεις από βουλευτές του κόμματος του που αντιδρούν στη ψήφιση για νέες περικοπές. Πόσο μάλλον τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να φτάνει στο 30%.


Από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου παρά τις πιέσεις που δέχεται για εκλογές στο κόμμα του για νέο αρχηγό δεν φαίνεται να πτοείται από τις “διαρροές” που υπήρξαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου όπου αρκετά κορυφαία στελέχη δήλωσαν απλά...παρόν!


Σήμερα λοιπόν είναι μια κρίσιμη μέρα για το τι θα γίνει τελικά στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες; Θα δώσει την παραίτηση του ή θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός με τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν να είναι το ένα στην ανατολή και το άλλο στη δύση;


Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία ένθεν κακείθεν για την ελληνική οικονομία και γίνει αντιληπτό από τους κρίσιμους παράγοντες ότι οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πριν από το τέλος Απριλίου, τότε ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να παρέμβει στο κυβερνητικό σχήμα.


Ο ανασχηματισμός κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή δεν μπαίνει στην ατζέντα, όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με το PSI... Δηλαδή το θέμα είναι ανοιχτό και φυσικά οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν και από την εξέλιξη στο εσωτερικό των κομμάτων, π.χ. από τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το δημοσίευμα των Financial Times για επίτροπο στην χώρα μας που θα ελέγχει και θα αποφασίζει για τον προϋπολογισμό μας αλλά και τις δαπάνες μας ήρθε να ανάψει κι άλλες φωτιές στην κυβέρνηση που είπε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. 


Το σίγουρο είναι όμως πως οι αποφάσεις για το κούρεμα θα παρθούν ίσως και αύριο ενώπιον όλο των ηγετών της Ευρωζώνης ενώ δεν αποκλείεται η τελική ανακοίνωση να γίνει αύριο το βράδυ από τις Βρυξέλλες αφού όλοι μαζί καταλήξουν σε συμφωνία για το πόσο θα είναι τελικά το κούρεμα...


Πάντως χθες η Άγκελα Μέρκελ  σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα Bild τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και σύντομα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αυξηθούν!
newsit

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια