Διαβάστε τι λέει επιστολή-ντοκουμέντο του ΔΕΣΦΑ προς τη ΔΕΠΑ για τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας καθώς κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από φυσικό αέριο....

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, επιστολή-ντοκουμέντο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) προειδοποιεί για τη δραματική κατάσταση των αποθεμάτων.
Ο ΔΕΣΦΑ εδώ και πέντε μέρες έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαπιστώνοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας υπολείπονται σε σχέση με τις ποσότητες που απαιτούνται για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, αναφέρει το δημοσίευμα. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να γίνει η νέα εκφόρτωση φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς επισπεύσθηκε η προγραμματισμένη εκφόρτωση της 28ης Ιανουαρίου.
Τη στιγμή που η ζήτηση είναι 168.000 ΜWh, τα αποθέματα ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα στις 22 Ιανουαρίου ήταν 65.830 ΜWh, με όριο ασφαλείας τις 66.700Μ MWh.
Στην εν λόγω επιστολή ο διαχειριστής του ΔΕΣΦΑ τονίζει δε πως η ΔΕΠΑ δε ζήτησε μέχρι τώρα την πραγματοποίηση μη προγραμματισμένης εκφόρτωσης φορτίου ΥΦΑ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, όπως προβλέπεται στον κώδικα 88 του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Τρεις οι παράγοντες που σήμανε κόκκινος συναγερμός
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τρεις είναι οι λόγοι που τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση.
Πρώτον, οι αρμόδιες αρχές και δη η ΔΕΠΑ, δεν προέβλεψαν ώστε να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δεύτερον, δεν καταβάλλονται τα απαιτούμενα "διόδια" στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εισαγωγές φορτίων φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία και τρίτον, δεν έχει προωθηθεί όπως θα έπρεπε η υλοποίηση αγωγών φυσικού αερίου και ιδιαίτερα του αγωγού Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας που αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της τροφοδοσίας της χώρας μας.
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια