Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διαψεύδουν το υπουργείο Ανάπτυξης


α Γενικά Αρχεία του Κράτους διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με την επικείμενη καταστροφή αρχειακού υλικού που βρίσκεται στα υπόγεια του υπουργείου στην οδό Νίκης 5 με πρόσχημα παλιότερη διαρροή κλοφέν σε παρεκείμενη αίθουσα το 2003.
Ήδη από τις 23/12/2011 με επιστολή των ΓΑΚ προς το υπουργείο Ανάπτυξης με Θέμα :Διάσωση αρχείου του Υπ. Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι « σύμφωνα με πληροφορίες (των ΓΑΚ) το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει στην κατοχή του....
σημαντικό αρχειακό υλικό που αφορά Ιδιωτικές Επενδύσεις το οποίο προτίθεται να καταστρέψει». Η επιστολή συνεχίζει υπενθυμίζοντας στο υπουργείο ότι τα ΓΑΚ είναι η μοναδική δημόσια αρχειακή υπηρεσία, η οποία με βάση τον Ν. 1946/91, εποπτεύει, συγκεντρώνει και καταγράφει όλα τα δημόσια αρχεία και ξεκαθαρίζουν ότι «λόγω της εξαιρετικής σημασίας του συγκεκριμένου αρχείου, το οποίο αποτυπώνει βασικές όψεις της οικονομικής ιστορίας της χώρας» το υπουργείο πρέπει να συνεργαστεί και να διευκολύνει το έργο των ΓΑΚ για την «πρόληψη απωλειών και και καταστροφών».
Η επιστολή δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και συνεχίζει λέγοντας «κανένας δημόσιος φορέας δεν επιτρέπεται να προβεί στην καταστροφή αρχειακού υλικού, χωρίς την έγγραφη άδεια των ΓΑΚ, ο νόμος 1946/91 δεν προβλέπει καμία εξαίρεση στο σημείο αυτό».
Το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ στην συγκεκριμένη επιστολή. Έτσι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το www.koutipandoras.gr και την αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου και την δημοσιότητα που πήρε, τα ΓΑΚ επανέρχονται με νέα επιστολή προς το υπουργείο σήμερα στις 4/01/2012. Με την νέα επιστολή τα ΓΑΚ απαντούν στην ανακοίνωση του υπουργείου, που όπως τονίσαμε στο www.koutipandoras.gr είναι όχι μόνο προβληματική αλλά και ανακριβής ως προς το ότι το «υλικό αφορά σε αρχεία παλαιών επενδυτικών νόμων και δεν περιέχει σε καμία περίπτωση έγγραφα διαβαθμισμένα, ιστορικής αξίας ή που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με ζητήματα κρατικών προμηθειών» όπως χαρακτηριστικά λέει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με την δεύτερη επιστολή τα ΓΑΚ επισημαίνουν ότι «ο μόνος αρμόδιος φορέας για να αποφανθεί περί της ιστορικότητας ή μη αξίας των δημόσιων αρχείων της χώρας είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.»
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του θέματος είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έγγραφα από το εν λόγω υπόγειο δεν εστάλησαν παλιότερα σε εισαγγελέα που διερευνούσε «αμαρτωλές συμβάσεις» του Δημοσίου με πρόσχημα μόλυνσης τους από κλοφέν.
Το υπουργείο πρέπει πλέον να δώσει διευκρινήσεις για όσα αποκάλυψε το Κουτί της Πανδώρας, να απαντήσει στα ΓΑΚ όπως οφείλει και ο υπουργός να πάρει την πρωτοβουλία να καταργήσει το επίμαχο άρθρο 29 για την καταστροφή του αρχείου, ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να καταστραφεί αρχειακό υλικό που ενδεχομένως κρύβει «αμαρτωλά» μυστικά.
Διαβάστε (εδώ) το άρθρο που αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις για καταστροφή του αρχείου στα υπόγεια του Υπουργείου Ανάπτυξης (Νίκης 5).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια