Για ακόμα χειρότερες μέρες!


Μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα ξημερώνει για τον χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, με τουλάχιστον το ένα τρίτο να κατεβάζει ρολά και τον πήχυ των κερδών να κατεβαίνει αισθητά. «Το 30%-40% των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2007 είτε θα είναι σε αδράνεια είτε θα κλείσει είτε θα πωληθεί έως το 2012» προβλέπει ο....
γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Α. Αθανασόπουλος. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

«Το αύριο στον τραπεζικό κλάδο θα περιλαμβάνει λιγότερα κέρδη, όμως πιο ασφαλή» προέβλεψε ο κ. Αθανασόπουλος από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου. Οι τράπεζες αναμένεται να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο τραπεζικής ιδιωτών που θα στηρίζεται στις online υπηρεσίες, σε όλα τα δίκτυα διανομής, στο «μάζεμα» των καταστημάτων και στην αξιοποίηση νέων τάσεων (smart phone, tablets κ.λπ.), ενώ οι συγχωνεύσεις μπορεί να συμβάλλουν στη συγκράτηση του κόστους, δεν είναι όμως πανάκεια.

Απαισιόδοξος σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου δήλωσε και ο κ. Παύλος Μυλωνάς, οικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε μια πειστική απάντηση για το πρόβλημα του χρέους στις αγορές. Παράλληλα, στο σύνολό τους οι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το PSI.

«Δεν επρόκειτο για την ευτυχέστερη απόφαση της ευρωζώνης» σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χαράλαμπος Κύρκος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση πολιτική. «Οι συζητήσεις για το PSI συνεχίζονται, αλλά είναι νωρίς για να γίνει κάποια εκτίμηση για την έκβασή τους» σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δηλώνει αντίθετος με την επιλογή του προγράμματος ανταλλαγής ως λύση ανακούφισης από το χρέος

«Εχουμε ακόμα πολλά επεισόδια μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση» τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης. «Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είμαι αισιόδοξος, αλλά όσον αφορά το επικείμενο Σαββατοκύριακο της Συνόδου Κορυφής είμαι απαισιόδοξος. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο θα βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, αλλά όχι άμεσα» τόνισε.


dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια